• Fostul ministru al Apărării al Ucrainei și-a avertizat omologii din vest că negocierile cu Moscova nu vor aduce pace.
  • Reznikov a demisionat luni. Plecarea sa vine în urma scandalurilor de achiziții de la Ministerul Apărării.
  • Declarațiile fostului ministru au venit în timp ce contraofensiva Ucrainei progresează lent, în ciuda unor succese recente.

Fostul ministru al Apărării al Ucrainei și-a avertizat omologii din vest că negocierile cu Moscova nu vor aduce pace și că Vladimir Putin rămâne hotărât să distrugă Ucraina în totalitate și să-și „asimileze” cetățenii în Federația Rusă, scrie The Guardian.

Oleksii Reznikov spune că orice „înțelegere” cu Kremlinul nu ar pune capăt conflictului. „Rusia cere recunoașterea teritoriilor ocupate ale Ucrainei ca teritoriu al său în schimbul încheierii războiului”, scrie el.

„Totuși, acest lucru este evident doar de dragul unui singur lucru – să câștig ceva timp, să se regrupeze și să „rezolve în sfârșit problema ucraineană” folosind noi resurse. Rusia nu recunoaște existența Ucrainei și a poporului ucrainean.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Reznikov, care a fost înlăturat din funcție duminică de către președintele Zelenski, a asemănat cererile către Ucraina de a face concesii teritoriale cu cererile internaționale din 1938 asupra Cehoslovaciei care trebuia să cedeze Sudeții Germaniei naziste. Transferul s-a produs, la cererea Marii Britanii și Franței.

„Știm din istorie că acest lucru nu l-a oprit pe Hitler. Curând, cel de-al Treilea Reich a avut control complet asupra a ceea ce mai rămăsese din Cehoslovacia, inclusiv arsenalul său militar. Acțiunile lui Putin urmează un model similar”, scrie el.

Reznikov a demisionat luni. Plecarea sa vine în urma scandalurilor de achiziții de la Ministerul Apărării. El nu a fost implicat personal în scheme de corupție și a fost mutat mai departe din cauza eșecurilor de PR, se înțelege. Surse diplomatice spun că ar putea deveni ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.

Declarațiile fostului ministru au venit în timp ce contraofensiva Ucrainei progresează lent. În ciuda unor succese recente, trupele sale nu au eliberat încă o mare parte din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia de la invazia la scară largă de anul trecut. Războiul continuă. Sunt pierderi mari de ambele părți.

Citește și: