Kuleba vrea un „proces Nürnberg” pentru Putin, pentru a putea fi pedepsit

Kuleba vrea un „proces Nürnberg” pentru Putin, pentru a putea fi pedepsit în urma deciziei de a invada Ucraina. Ţările occidentale trebuie să aprobe crearea unei instanţe speciale care să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean, potrivit Politico.eu.

La un eveniment online, organizat astăzi de grupul de reflecţie pentru politică externă Chatham House, ministrul Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a comis o „crimă de agresiune” împotriva Ucrainei şi, în cele din urmă, va fi „trasă la răspundere pentru acţiunile sale”.

Scopul acestei iniţiative nu este de a înlocui Curtea Penală Internaţională sau orice altă jurisdicţie, ci de a umple golul existent în dreptul internaţional şi de a folosi experienţa comunităţii internaţionale şi a dreptului internaţional în beneficiul oamenilor şi al ordinii mondiale”, a spus Kuleba.

Experţii în Drept internaţional susţin că este nevoie de o nouă instanţă, întrucât CPI are jurisdicţie doar în privinţa a trei crime – crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, dar nu şi pentru aşa-numitele crime de agresiune în cazul Rusiei, subliniază Politico.eu.

Acest lucru se datorează faptului că Moscova nu a semnat un statut specific al CPI, în baza căruia ţările se angajează să nu comită astfel de crime. „Folosirea războiului în Ucraina echivalează cu o crimă de agresiune”, a declarat Philippe Sands, profesor de drept la University College London.

Exit mobile version