LIVE UPDATE. 173 de zile de invazie. Oficialii din sudul Ucrainei au raportat lovituri asupra a două orașe din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie

război Ucraina

război Ucraina

UPDATE ORA 23:00

Comandantul Azov ar fi fost dus în Rusia

Comandantul regimentului Azov, Denys Prokopenko, a fost dus în Rusia după ce a fost capturat, a relatat presa rusă, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, nici agențiile guvernamentale ucrainene și nici Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu au confirmat acest lucru.

Batalionul Azov a luptat împotriva forțelor rusești în Mariupol, devenind centrul unei bătălii finale la o oțelărie din orașul portuar din sudul țării.

Cu toate acestea, luptătorii au fost capturați de forțele rusești, iar orașul a căzut.

„Știu doar că a fost dus în Rusia, iar acest lucru nu a fost încă confirmat deloc”, a declarat soția sa, Kateryna Prokopenko.

„Am aflat despre locația lui din presa rusă”.

Locuitorilor din Herson li s-a spus să evacueze orașul

Vicepremierul ucrainean i-a avertizat pe civilii din regiunea ocupată Herson să plece dacă pot.

„Evacuați. Urmează o iarnă grea”, a declarat Iryna Vereshchuk.

„Trebuie să vă ajutăm, să vă salvăm de frig și de invadatorii ruși”.

Aproximativ 50% din populație a părăsit deja regiunea Herson, dar mulți au rămas acolo sub control rusesc.

Rapoartele au sugerat că Ucraina plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri regiunea sudică.

UPDATE ORA 22:00

Finlanda intenționează să participe la reconstrucția infrastructurii distruse în timpul ostilităților din regiunea Cernihiv

Finlanda intenționează să participe la reconstrucția infrastructurii distruse în timpul ostilităților din regiunea Cernihiv, declară șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ucrainene, Kyrylo Timoşenko, după o întâlnire cu Paivi Laine, ambasador al Finlandei la Kiev.

Potrivit Biroului Președintelui Ucrainei, regiunea Cernihiv trebuie să restaureze rapid 4.479 de clădiri rezidențiale: 1.029 de blocuri și 3.231 de case private.

UPDATE ORA 21:00

Ministrul rus al apărării este în contact cu ONU în legătură cu funcționarea în siguranță a centralei nucleare

Rusia și ONU au luat legătura pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a stârnit îngrijorare în ultimele zile, potrivit Sky News.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit la telefon cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Anterior, ONU a declarat că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Aceasta a fost o replică la afirmațiile Rusiei potrivit cărora ONU ar fi blocat o astfel de vizită.

Rusia și Ucraina au declarat anterior că alte bombardamente au lovit în apropierea instalației nucleare.

Trei civili ucraineni au fost ucişi, iar 20 au fost răniţi în cele mai recente atacuri ruse

Cel puţin trei civili ucraineni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi, luni, în bombardamente efectuate de armata rusă în regiunea separatistă ucraineană Doneţk şi în oraşul Harkov, anunţă autorităţile de la Kiev, conform agenţiei The Associated Press, citată de Mediafax.

Armata rusă a atacat, luni, mai multe localităţi din regiunea Doneţk, bilanţul preliminar fiind de cel puţin trei civili morţi şi 13 răniţi, conform autorităţilor locale. Zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele efectuate în ultimele 24 de ore.

Alţi şapte civili au fost răniţi într-un atac rus asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, conform bilanţului guvernatorului regional, Oleh Siniehubov.

Generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a anunţat luni că avioane militare ruse au bombardat poziţii din regiunile Herson şi Doneţk. Conform oficialului rus, în regiunea Harkov a fost atacată o unitate militară în care erau staţionaţi mercenari din Polonia şi Germania, 100 fiind ucişi, iar 50 răniţi. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

UPDATE ORA 20:00

Noi bombardamente auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Mai multe bombardamente au fost auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

La fel ca în precedentele incidente, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul ţării.

Asta în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu încetează.

Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, deşi în interior lucrează ingineri ucraineni.

Ucraina a acuzat Rusia că organizează atacuri sub steag fals şi a anunţat că soldaţii ruşi care atacă centrala sau o folosesc ca bază de unde să tragă vor deveni o „ţintă specială”.

Ruşii susţin că în ultimul bombardament au fost folosite obuziere M777 de fabricaţie americană.

Rusia vrea să aducă experţi internaţionali la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, potrivit Mediafax.

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi cu membrii conducerii acesteia, vom face tot ce este necesar pentru venirea specialiştilor AIEA la centrală în scopul evaluării în mod real a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a declarat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţia Reuters.

Mai multe atacuri militare au vizat în ultimele săptămâni instalaţii ale Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.

Statele Unite au cerut Rusiei să oprească operaţiunile militare în apropierea centralelor nucleare din Ucraina. De asemenea, Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE ORA 19:00

Verdictul în cazul avionului Malaysia Airlines, doborât în Ucraina, va fi anunţat la toamnă. Guvernul olandez consideră că Rusia este responsabilă

Un tribunal olandez va anunţa în luna noiembrie decizia în procesul privind doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Procesul are în centrul său patru suspecţi, un ucrainean şi trei ruşi. Ei sunt acuzaţi de procurori că ar fi doborât zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014. Procurorii susţin că inculpaţii, care se află în libertate, au livrat un sistem de rachete pe care separatiştii susţinuţi de Rusia l-au folosit pentru a trage asupra avionului la 17 iulie 2014.

Tribunalul olandez a declarat că verdictul va fi pronunţat la 17 noiembrie, iar acuzarea cere pedepse pe viaţă pentru toţi suspecţii.

MH17 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în Malaezia, când a fost doborât de ceea ce anchetatorii şi procurorii susţin că a fost o rachetă sol-aer rusească. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit. Rusia a negat orice responsabilitate, dar guvernul olandez consideră că Moscova este responsabilă pentru atac. De atunci, relaţiile diplomatice dintre Olanda şi Rusia au fost tensionate.

În mai 2018, s-a ajuns la concluzia că lansatorul folosit pentru a lansa racheta sol-aer aparţinea Brigăzii 53 de rachete antiaeriene a Rusiei. Racheta ar fi fost lansată de la o bază rusească, din apropierea graniţei ucrainene.

Doborârea avionului a avut loc în lunile care au urmat revoluţiei ucrainene şi anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

UPDATE ORA 18:00

UPDATE. Ucraina lovește cartierul general al mercenarilor ruși Wagner din estul țării

Circa 100 de mercenari ai companiei militare private „Wagner” au murit sau sunt grav răniți în urma unui atac cu rachete executat duminică de forțele ucrainene asupra unei clădiri folosite de mercenari drept cartier general în localitatea Popasna, din regiunea Lugansk, susține șeful administrației militare ucrainene din provincie, Serhii Haidai.

Putin laudă armamentul rusesc și anunță că este pregătit să ofere arme moderne aliaților săi din America Latină, Asia și Africa

Vorbind la deschiderea forumului „Army- 2022” de lângă Moscova, Vladimir Putin a spus că trupele ruse „își fac datoria cu onoare” în Ucraina.

„Ei luptă pentru Rusia, pentru o viață pașnică în Republicile Populare (autoproclamate) Donețk și Lugansk, în mod clar îndeplinesc toate sarcinile, pas cu pas eliberează țara Donbas”, a spus Putin.

Șeful statului a spus că armata rusă „a păzit în orice moment în mod fiabil suveranitatea și securitatea Patriei, a adus libertate altor popoare”, a spus Putin.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a mai declarat că Moscova apreciază legăturile sale cu ţările din America Latină, Asia şi Africa şi că este pregătită să ofere arme moderne aliaţilor săi.

„Suntem pregătiţi să oferim aliaţilor noştri cele mai moderne tipuri de arme, de la arme de calibru mic la vehicule blindate şi artilerie până la avioane de luptă şi vehicule aeriene fără pilot”, a declarat Putin la ceremonia de deschidere a forumului „Army-2022″ de lângă Moscova.

„Aproape toate au fost folosite de mai multe ori în operaţiuni reale de luptă”.

„Apreciem foarte mult faptul că astăzi țara noastră are mulți aliați, parteneri, oameni cu idei similare pe diferite continente”, a subliniat Putin.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina va prelungi legea marțială și mobilizarea până pe 21 noiembrie

Rada Supremă a prelungit legea marțială în Ucraina pentru încă 90 de zile, până pe 21 noiembrie 2022.

Țara va prelungi și mobilizarea generală pentru aceeași perioadă.

Legea marțială din Ucraina a fost prelungită ultima dată cu 90 de zile pe 22 mai și a fost introdusă pentru prima dată pe 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

UPDATE ORA 16.00

Ucraina lovește cartierul general al mercenarilor ruși Wagner din estul țării

Artileria ucraineană a lovit un cartier general al grupului paramilitar de mercenari Wagner din umbra Rusiei în estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte.

Atacul de la Popasna a fost raportat de Serhiy Hayday, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, și de mai mulți reporteri de război pro-Kremlin.

Numărul victimelor nu este clar, iar detaliile rămân sumare. Fotografii care ar arăta pagubele au fost postate pe serviciul de mesagerie Telegram.

Wagner a fost asociat cu crime de război.

Grupul a fost desfășurat în Crimeea și în regiunea ucraineană Donbas în 2014, când forțele susținute de Kremlin au alungat trupele ucrainene din zonele pe care ulterior le-au declarat ca făcând parte din Rusia.

Unitățile Wagner au fost trimise, de asemenea, în Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană.

UPDATE ORA 15.00

Oficialii ucraineni au declarat că prezența Rusiei în sudul regiunii Kherson și în părți din Zaporojie devine tot mai fragilă, deoarece liniile de aprovizionare sunt vizate zilnic de sistemele ucrainene cu rază lungă de acțiune, multe dintre ele furnizate de aliații occidentali.

Ivan Fedorov, primarul din Melitopolul ocupat, a declarat că distrugerea unui pod de cale ferată la sud-vest de oraș în weekend a complicat și mai mult rutele de aprovizionare rusești.

Fedorov a declarat pentru televiziunea ucraineană că inamicul folosește Melitopolul ca centru logistic pentru transportul, transbordarea de muniție și arme grele. Inamicul transportă cea mai mare parte a muniției pe calea ferată. În noaptea de 13 spre 14 august, un pod de cale ferată a fost aruncat în aer. Inamicul încă nu îl poate reface, dărâmăturile sunt în curs de dezmembrare.”

UPDATE ORA 14.00

Bombardamentele din Harkov, un oraș din nord-vestul Ucrainei, s-au soldat cu cinci răniți, dintre care doi sunt în stare gravă, a declarat un înalt oficial ucrainean.

Postând pe Telegram, șeful administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Synegubov, a declarat: Nu este vorba de un atac armat, ci de o bombă.

În urma bombardamentului de dimineață din Harkov, 5 persoane au fost rănite. Potrivit informațiilor Centrului regional de asistență medicală de urgență, 4 persoane au fost spitalizate, dintre care 2 sunt în stare gravă. 1 persoană a fost tratată la fața locului.

Serviciile medicale și de salvare continuă să lucreze la locurile loviturilor.

UPDATE ORA 13.00

În Merefa, infrastructura și întreprinderea au fost afectate, viermi pe alocuri cu o adâncime de până la 3,20 metri, cu diametrul de până la 10,5.

În Chuguev, afacerile și infrastructura au fost, de asemenea, afectate.

Noaptea trecută, fasciștii au bombardat Harkov și regiunea Harkov, și anume Merefa, Chuguyev și satul Kovyagi.

UPDATE ORA 12.00

De Sfânta Maria, rușii dau cu bombe

Armata lui Putin a bombardat peste noapte regiunile Donețk, Harkov, Sumy și Mykolaiv. La Mykolaiv, loviturile au afectat și o instituție de învățământ și un hotel. În Harkov, au fost numărate cel puțin 10 rachete lansate din Rusia, din direcția Belgorod.


Cinci locuitori din Harkov au fost răniți în urma bombardamentelor din această dimineață. Toți au fost spitalizați, iar medicii lucrează cu ei. Sper că numărul lor nu va crește, a declarat Terekhov.

UPDATE ORA 11.00

Ucrainenii încearcă să se mute din teritoriile ocupate temporar în Zaporojie.


Civilii fug din zonele ocupate în apropiere de CN Zaporojie

Numărul tot mai mare de explozii în apropierea unui uriaș complex nuclear din sudul Ucrainei, precum și într-un oraș vecin în care locuiesc angajații centralei nucleare din Zaporojie, au accelerat exodul populației din regiune.

Potrivit primarului din Energodar, Dmytro Orlov, armata rusă a bombardat ZNPP cu rachete Grad de la periferia orașului. În mod tradițional, Rusia acuză în mod cinic armata ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare.

UPDATE ORA 10.00

Bundestag a acuzat guvernul german că nu a sprijinit Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Din acest motiv, conflictul va continua. Șeful Uniunii Creștin-Democrate, deputatul Bundestagului Fridrich Merz, a declarat.

Potrivit acestuia, guvernul german urma să aprobe la începutul lunii martie furnizarea de echipamente importante pentru trupele ucrainene, dar decizia a fost luată mai târziu. În același timp, nici asistența militară pentru AFU nu este completă.

UPDATE ORA 09.00

Ucraina a declarat duminică că trupele rusești care au traversat râul Nipru în timpul ofensivei lor în regiunea Kherson din sudul țării se confruntă cu dificultăți tot mai mari după ce poduri strategice au fost avariate, relatează Reuters.

Forțele Moscovei au cucerit orașul Kherson de pe Nipru la începutul invaziei lor în Ucraina, singura capitală regională pe care au cucerit-o până acum.

Ofensiva lor spre vest în regiune a înregistrat unele progrese, dar cele trei poduri pe care le controlează în zonă – două pentru traficul rutier și un altul care transportă o cale ferată – au fost bombardate în mod repetat în ultimele săptămâni.


Cel mai important punct de trecere este podul Antonivskiy din suburbiile Khersonului, care a fost ținta rachetelor de la sfârșitul lunii iulie.

Sergiy Khlan, un deputat regional, a declarat pentru televiziunea ucraineană că singurele modalități de traversare a râului de către soldații ruși sunt pontoanele din apropierea podului Antonivskiy, care nu pot satisface în totalitate nevoile lor”.

UPDATE ORA 08.00

Președintele partidului conservator german CDU și lider al opoziției, Friedrich Merz, nu-și poate imagina Germania jucând un rol de mediator în războiul rusesc împotriva Ucrainei.

Indiferent de cine ar fi la conducere, Republica Federală Germania nu are niciun rol de mediere în acest conflict”, a declarat el.

El a declarat pentru Agenția germană de presă: Stăm alături de Europa de partea Ucrainei și, prin urmare, nu suntem neutri în acest conflict”. Merz fusese întrebat dacă își poate imagina că fostul cancelar Angela Merkel, de exemplu, ar putea interveni pentru a pune capăt războiului.

Liderul CDU a acuzat guvernul de coaliție al Germaniei că a prelungit războiul prin acțiunea sa ezitantă în ceea ce privește furnizarea de armament greu către Ucraina.

Încă se aplică faptul că Republica Federală Germania ar fi putut face mai mult mai devreme. Guvernul ar fi trebuit să facă rapid ceea ce a decis Bundestagul german la 28 aprilie, și anume să livreze echipament greu la scară mai mare”, a declarat Merz.

Chiar și acum, a subliniat el, nu a fost livrat tot ceea ce putea contribui Germania.

În această privință, încă nu ajutăm Ucraina în măsura în care este necesar. Iar acest lucru prelungește acest război brutal, care devine acum un război de uzură istovitor, cu sute de victime în fiecare zi”, a spus Merz.

UPDATE ORA 07.00

Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a declarat duminică că bombardamentele rusești asupra zonelor populate din regiunea Dnipropetrovsk au continuat peste noapte.

Ocupanții ruși au bombardat din nou două districte – Nikopol și Kryvorizky”, a precizat unitatea militară într-o postare pe Facebook.

În urma bombardamentelor, o școală, clădiri rezidențiale și clădiri înalte, magazine și cafenele au fost avariate, a adăugat comunicatul, inclusiv conducte de gaz și linii electrice, lăsând, se pare, aproape o mie de abonați fără alimentare cu energie electrică.

În așezarea Marhanets, a precizat unitatea, un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost rănit și a trebuit să i se amputeze parțial brațul drept, iar duminică dimineața era încă internat în spital.

Rusia, într-o informare zilnică, a declarat că a preluat controlul asupra satului Udy, în estul regiunii Harkov.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Oficialii din sudul Ucrainei au raportat lovituri în timpul nopții asupra a două orașe din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ceea ce sporește îngrijorarea internațională în legătură cu daunele provocate acestei instalații sensibile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca cei responsabili de atacurile din apropierea sitului Zaporojie să fie judecați de un tribunal internațional.


Orașele Nikopol și Marhanets s-au confruntat cu atacuri suplimentare în noaptea de duminică spre luni, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, care a raportat pagube materiale, dar nu și victime. Zelenski a declarat sâmbătă că soldații ruși se ascund în spatele centralei nucleare pentru a trage asupra celor două orașe, care se află vizavi de Zaporojie, pe râul Nipru.

Exit mobile version