• Ministrul ucrainean de externe a îndemnat alte țări să ceară Rusiei „să înceteze jocurile foamei”.
  • Moscova a renunțat sâmbătă la un acord de export de cereale negociat de ONU.
  • Rusia a invocat atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea ca motiv pentru a suspenda pe termen nelimitat acordul.

UPDATE ORA 23:00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut o paralelă între războiul din Ucraina și criza rachetelor cubaneze din 1962, afirmând că Rusia este acum amenințată de armele occidentale din Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avut o apariție video la un miting la Praga, în Cehia, care a atras duminică zeci de mii de cehi care și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, relatează Reuters.

Vorbind în ucraineană, Zelenska a încurajat oamenii să nu-și întoarcă privirea de la război.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 21:00

Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul privind coridorul Mării Negre a dus la blocarea efectivă a unui număr total de 218 nave, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat duminică speranța că președintele american, Joe Biden, își va aminti de criza rachetelor cubaneze din 1962 atunci când va aborda războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru un documentar al televiziunii ruse de stat, Lavrov a declarat că există similitudini între războiul în curs de desfășurare din Ucraina și confruntarea din 1962, în primul rând pentru că Rusia este acum amenințată de armele occidentale din Ucraina.

UPDATE ORA 20:00

Polonia și partenerii săi din Uniunea Europeană sunt pregătiți să ofere Ucrainei un ajutor suplimentar în ceea ce privește transportul de bunuri esențiale, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord privind cerealele, a declarat Ministerul de Externe de la Varșovia.

Decizia Rusiei de a ieși din acordul mediat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră a oferit încă o dovadă că Moscova nu este dispusă să respecte niciun acord internațional, a adăugat ministerul pe Twitter.

UPDATE ORA 19:00

Ministrul turc al apărării se află în discuții cu omologii de la Moscova și Kiev pentru a încerca să revigoreze acordul mediat de ONU pentru exporturile de cereale ucrainene, a declarat duminică ministerul.

UPDATE ORA 18:00

Secretarul general al ONU, António Guterres, este profund îngrijorat în legătură cu acordul privind cerealele din Marea Neagră și și-a amânat cu o zi deplasarea la Alger pentru summitul Ligii Arabe pentru a se concentra asupra acestei probleme. a declarat un purtător de cuvânt.

UPDATE ORA 17:00

Un total de 218 nave sunt efectiv blocate din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la un acord de export de cereale, a declarat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, relatează Reuters.

Rusia a declarat sâmbătă că a suspendat participarea la acordul mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, în urma atacurilor asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

UPDATE ORA 16:00

Se așteaptă ca prețurile la termen ale grâului să crească luni, deoarece retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre pune în pericol exporturile ucrainene, au declarat analiștii.

Piețele de grâu au fost foarte sensibile la evoluțiile din invazia de opt luni a Moscovei în Ucraina, întrucât ambele țări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume, relatează Reuters. Ucraina este, de asemenea, un important furnizor de porumb.

Crearea coridorului, care a permis ca peste 9 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase să fie transportate din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea piețelor de cereale și la limitarea prețurilor globale după ce acestea au atins niveluri record.

UPDATE ORA 15:00

Pod cheie din regiunea Luhansk, aruncat în aer de trupele ruse

Un oficial ucrainean a anunțat că trupele ruse au detonat duminică podul Krasna din regiunea estică Luhansk, într-o aparentă încercare de a împiedica forțele ucrainene să avanseze, potrivit Pradva.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a afirmat că forțele ruse se „tem” că ucrainenii sunt „foarte aproape”, în contextul în care contraofensiva din regiune a trupelor Kievului continuă.

UPDATE ORA 14:00

Rusia spune că a recuperat dronele care au atacat flota Mării Negre în Crimeea

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea cu o zi înainte, relatează Reuters.

Ministerul a declarat că analiza sa a arătat că dronele au fost echipate cu module de navigație fabricate în Canada pentru un atac despre care a spus că a fost efectuat de Ucraina sub conducere britanică, o afirmație pe care Marea Britanie a negat-o.

„După respingerea unui atac terorist din 29 octombrie asupra navelor implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale” <…>, epavele vehiculelor marine fără pilot folosite de regimul de la Kiev sub conducerea reprezentanților britanici au fost descoperite și ridicate la suprafață”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Ria.

Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și urmăresc să distragă atenția de la eșecurile militare ruse.

Potrivit Ria, UAV-urile marine ar fi fost lansate de pe coasta de lângă Odesa . Ulterior, s-au deplasat de-a lungul zonei de securitate a „culoarului verde”, apoi au schimbat ruta în direcția bazei navale rusești din Sevastopol.

Ministerul Apărării, citat de Ria, susține că „experții” au sugerat că dispozitivele ar fi putut fi lansate de la bordul uneia dintre navele civile „închiriate de Kiev sau de patronii săi occidentali pentru exportul de produse agricole”.

UPDATE ORA 13:00

Rusia anunţă că este pregătită pentru negocieri

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei.

El a declarat că liderii occidentali vor trebui, de asemenea, să ofere „unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii similare astăzi, afirmând că Vladimir Putin și Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate ale Rusiei”, dar că astfel de discuții ar necesita disponibilitatea SUA de a reveni la „starea din decembrie-ianuarie”.

În decembrie, Kremlinul ceruse ca NATO să nu se extindă și să renunțe la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al altor state din Europa de Est și din Asia Centrală. Acest lucru a fost respins de SUA și NATO la momentul respectiv.

Luna viitoare, la summitul G20 al celor mai mari economii ale lumii vor participa atât Putin, cât și Biden.

Potrivit Politico, oficialii americani fac eforturi pentru a se asigura că cei doi lideri nu își vor intersecta drumurile.

UPDATE ORA 12:00

Rusia importă masiv mașini de spălat, frigidere și chiar pompe de sân electrice. Cipuri de electrocasnice folosite pentru echipamente militare

După invazia Ucrainei, țări precum Armenia și Kazahstan au început brusc să importe cantități mari aparate de uz casnic din Europa, în special mașini de spălat și frigidere, dar și pompe electrice pentru sân!

În paralel, au crescut vânzările către Rusia. Oficialii europeni sunt îngrijorați, deoarece cred că Moscova poate obține astfel microcipurile de care are nevoie în scopuri militare, scrie Bloomberg.

Sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei au afectat aproape toate sectoarele economiei sale.

În prezent, Moscova nu poate importa o serie de bunuri, inclusiv microcircuite și alte componente necesare producției de echipament militare și arme mai sofisticate, precum sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine.

În acest context, s-a observat că, în ultimele opt luni, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din țările UE decât în ​​ultimii doi ani la un loc.

De la începutul anului până în august, Kazahstanul a importat frigidere din Europa în valoare de 21,4 milioane de dolari, de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, datele guvernului de la Astana indică faptul că țara a sporit furnizarea de frigidere, mașini de spălat sau pompe electrice pentru sâni către Rusia.

UPDATE ORA 11:00

Rusia: „Reacția Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă”

Rusia a acuzat Statele Unite pentru că au făcut afirmații false cu privire la decizia Moscovei de a suspenda acord privind exportul de cereale mediat de ONU, scrie Reuters.

„Reacția Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă. „Nu am văzut niciun semn de condamnare a acțiunilor nesăbuite ale regimului de la Kiev”, a transmis Anatoli Antonov, ambasadorul rus în SUA, pe Telegram.

Acesta a adăugat: „Toate indiciile conform cărora specialiștii militari britanici ar fi fost implicați în organizarea atacului masiv cu ajutorul dronelor sunt ignorate”.

Marea Britanie a respins afirmațiile Rusiei ca fiind false, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a denunțat decizia Rusiei cu privire la acordul privind cerealele ca fiind „pur și simplu scandaloasă” și a declarat că aceasta va crește foametea.

UPDATE ORA 10:00

ONU cere ca acordul privind exportul de cereale să fie continuat

Oficialii Națiunilor Unite au luat legătura cu autoritățile ruse în legătură cu suspendarea anunțată de Moscova a acordului negociat de ONU care permite exportul de cereale din porturile ucrainene, potrivit presei internaționale.

Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al șefului ONU, Antonio Guterres, a cerut insistent ca acordul să fie continuat.

„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care reprezintă un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni”, a spus acesta.

Președintele ucrainean Zelenski a calificat mișcarea rusă drept „previzibilă” și a acuzat Moscova că „blochează” navele care transportă cereale încă din septembrie. El a declarat că 176 de nave sunt în prezent blocate pe mare, transportând peste 2 milioane de tone de alimente.

Zelenski a cerut un răspuns dur împotriva Rusiei din partea organismelor internaționale precum ONU și G20.

UPDATE ORA 09:00

Joe Biden, după ce Rusia a suspendat acordul privind exportul de cereale: „Este pur şi simplu scandalos”

Preşedintele american Joe Biden a reacţionat după decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene, precizând că nu există niciun motivă să facă asta.

„Este pur şi simplu scandalos. Nu există niciun motiv să facă asta”, a spus Joe Biden reporterilor după ce a votat anticipat la alegerile la jumătate de mandat în oraşul său natal Wilmington din statul Delaware.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că Rusia foloseşte alimentele ca armă.

„Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a utiliza alimentele ca armă, ceea ce afectează direct ţările nevoiaşe şi preţurile alimentelor din întreaga lume şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară”, a spus Adrienne Watson într-un comunicat.

UPDATE ORA 08:00

Kievul cere Moscovei „să înceteze jocurile foamei” după ce Rusia a renunțat la acordul privind exporturile de cereale ucrainene

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a reacționat sâmbătă după anunțul Moscovei că se retrage din acordul ce permite transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră și cere comunității internaționale să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și înceta „jocurile foamei” și a-și respecta din nou obligațiile.

„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a distruge Inițiativa privind cerealele pe Marea Neagră. Acum, Moscova se folosește de un pretext fals pentru a bloca coridorul care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să-și înceteze jocurile foamei și să-și respecte din nou obligațiile”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că șase nave încărcate cu 180.000 de tone de produse agricole au părăsit vineri porturile țării, îndreptându-se spre Africa, Asia și Europa. Printre acestea se numără și nava cargo LINA, care transportă 25.000 de tone de porumb pentru Egipt, a precizat ministerul, într-un comunicat de presă.

UPDATE ORA 07:00

Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale din Ucraina

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul intermediat de ONU ce asigură continuarea exporturilor de produse agricole din porturile ucrainene, după atacul cu drone asupra navelor rusești din Crimeea, transmite Reuters.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski: În total, din luna martie, au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 1031 de oameni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că în total 1031 de persoane au fost eliberate din captivitatea ruşilor începând cu luna martie.

,,Astăzi am reuşit să aducem încă 52 de persoane care s-au aflat în captivitatea ruşilor: 50 dintre apărătorii noştri şi doi civili. Printre ei se află soldaţi din Garda Naţională, din Marină, grăniceri, forţe de ordine…Andrii Albov este şeful secţiei de chirurgie a Spitalului Militar din Mariupol, el a fost evacuat din Azovstal.

Vasil Chalenko este voluntar, agent de pază, comandant al plutonului de recunoaştere. Printre cei 52 se află şi un marinar de pe Insula Şerpilor, un membru al Gărzii Naţionale luaar prizonier în timp ce apăra centrala nucleară Cernobîl, dar şi un pensionar care a lucrat în SBU şi a fost luat prizonier de ocupanţi în Bucha.

Vom face totul ca să-i eliberăm pe toţi cei ţinuţi captivi în Rusia şi în teritoriul ocupat. În total, din luna martie, au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 1031 de oameni” , a declarat liderul ucrainean.

El a mai spus că Ucraina se confruntă cu deficit de energie, dar face tot posibilul să remedieze acest lucru.

,,Astăzi sunt semnificativ mai puţine întreruperi de curent, mult mai puţine. Însă o astfel de nevoie încă există şi în unele oraşe şi districte încă sunt posibile restricţii. În special în regiunea Kirovohrad şi în alte regiuni. Facem totul pentru ca întreruperile să fie cât mai previzibile posibil pentru ca oamenii să îşi poată face planurile în funcţie de acestea.

Vreau să subliniez un lucru: restabilirea posibilităţii tehnice de alimentare cu curent nu înseamnă că s-a depăşit deficitul de energie din sistem. Teroarea rusă continuă. Este foarte cinică. Uneori atacă în mod repetat, deliberat, acolo unde au început reparaţiile, unde se fac lucrări. Din nefericire, au murit oameni din echipele de reparaţii, de la companiile de energie.

Condoleanţe familiilor lor. Este foarte important să fim conştienţi în ceea ce priveşte consumul de curent electric” , a precizat el.

UPDATE ORA 05:00

Meciul Şahtiorului, afectat de un raid aerian la Lvov

Meciul de fotbal dintre Shakhtar şi Oleksandriya, din prima divizie de fotbal a Ucrainei, a fost suspendat pentru aproximativ o oră din cauza unui raid aerian al forţelor ruse asupra oraşului Lviv, potrivit Mediafax.

Potrivit presei locale, s-a declanşat o alarmă, la rezultatul de 1-0 pentru Oleksandriya, determinând cele două echipe să fugă de urgenţă la vestiar.

Campionatul ucrainean s-a reluat cu măsuri de maximă securitate: stadioane goale şi un sistem de alarmă care se declanşează la cel mai mic pericol. Meciul a fost apoi reluat şi s-a încheiat 2-2.

UPDATE ORA 04:00

Consilierul lui Zelenski: Negocierile cu Rusia sunt o „pierdere de timp”

Negocierile cu Rusia în timpul războiului său împotriva Ucrainei sunt o „pierdere de timp”, a declarat sâmbătă un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, citat de CNN.

Comentariile au venit după ce Moscova a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale din Ucraina.

„Șantajul nuclear, teroarea energetică, blocarea cerealelor… Putin a transformat alimentele, frigul și prețurile în arme împotriva lumii. Rusia poartă un război hibrid împotriva Europei, luând Africa și Orientul Mijlociu ostatici. Demonstrând încă o dată: negocieri Federația Rusă – o pierdere de timp” , a declarat Mikhailo Podoliak.

UPDATE ORA 03:00

13 lovituri cu rachete și 15 localități lovite de forțele ruse în Ucraina, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 13 lovituri cu rachete și au lovit Ucraina de 29 de ori cu mai multe lansatoare de rachete, potrivit Statului Major, citat de Kyiv Independent.

Peste 15 localități din regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Harkov și Herson au fost atacate, au adăugat oficialii.

UPDATE ORA 02:00

Biden comentează oprorea acordului pentru grâu

Suspendarea de către Moscova a acordului de cereale cu Ucraina este „pur şi simplu scandaloasă”. Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat acest lucru.

Rusia „nu are niciun motiv să facă acest lucru”, a mai declarat preşedintele SUA presei, referindu-se la decizia anunţată de Moscova, ca răspuns la atacul suferit de forţele ucrainene în portul Sevastopol.

UPDATE ORA 01:00

Arhiepiscopul Kiev: două zile pentru a evacua casele din Herson

„Ştim că în regiunea Herson oamenilor li s-au dat două zile să-şi părăsească casele. Două zile pentru evacuare completă” , a afirmat arhiepiscopul Kievului, potrivit Mediafax.

„Chiar şi în ultima zi au fost lupte grele pe toată linia frontului. Din câte am aflat – spune Şevciuk – în această dimineaţă, inamicul bombardează continuu oraşe şi sate paşnice, în special, în provinciile de graniţă cu Rusia din regiunile Sumi şi Cernihiv, dar şi în estul şi sudul patriei noastre.

Încă o dată au fost date câteva lovituri asupra regiunii Dnipropetrovsk, în special asupra oraşului Nikopol, despre care am pomenit adesea în rugăciunile noastre din aceste zile. Regiunea noastră Mikolaiv suferă din nou. Regiunea noastră, Harkov, continuă să sufere atacuri, în special în districtele recent eliberate, cum ar fi districtul Kupyansk, unde viaţa normală este revenită, dar inamicul continuă să distrugă oraşele şi satele”.

„Kievul şi regiunea au fost avertizate cu privire la posibilitatea unei întreruperi de urgenţă a curentului pe o perioadă nedeterminată. Inamicul a distrus o mare parte a sistemului energetic al Ucrainei şi astăzi, în special, centrul Ucrainei suferă de pe urma acestui dezastru. Şi când într-un oraş mare se stinge electricitatea, zgârie-norii se transformă în capcane reci în care oamenii nu se pot nici încălzi şi nici nu pot pregăti mâncarea”, a afirmat Şevciuk.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul ucrainean de externe a îndemnat alte țări să ceară Rusiei „să înceteze jocurile foamei” după ce Moscova a renunțat sâmbătă la un acord de export de cereale negociat de ONU. Rusia a invocat atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea ca motiv pentru a suspenda pe termen nelimitat acordul, dând vina pe Kiev pentru aceste atacuri.

„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a ruina Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acum, Moscova folosește un pretext fals pentru a bloca coridorul de cereale care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni”, a scris pe Twitter ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat că șase nave cu 180.000 de tone de produse agricole au părăsit vineri porturile țării, îndreptându-se spre Africa, Asia și Europa. Printre acestea se numără și vrachierul LINA, care conținea 25.000 de tone de porumb pentru Egipt, a precizat ministerul într-o declarație.

Acesta a adăugat că 403 nave cu 9,1 milioane de tone de produse destinate Asiei, Europei și Africii au părăsit porturile ucrainene de când a fost încheiat acordul în iulie.