• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat sâmbătă o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.
  • Zelenski a lăudat, de asemenea, înghețarea de către Belgia a anumitor active rusești.
  • Cei doi au discutat, de asemenea, despre inițiativa Grâul din Ucraina”, iar Zelenski a mulțumit Belgiei pentru sprijinul său timpuriu acordat planului.

UPDATE ORA 23:00

Premierul belgian, Alexander De Croo, s-a aflat duminică în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina. Însoțit de ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, De Croo a profitat de această vizită pentru a anunța un sprijin belgian suplimentar de aproximativ 37,4 milioane de euro.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina are suficientă energie electrică pentru a acoperi doar 80% din necesarul de energie electrică, potrivit operatorului de rețea de stat Ukrenergo.

Aceasta vine după cel de-al șaptelea atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, ca parte a unei noi strategii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 21:00

Sute de ucraineni au ieșit duminică din orașul Herson pentru a fugi de bombardamentele rusești, la două săptămâni după ce recucerirea sa de la forțele de ocupație rusești a provocat sărbători de bucurie.

Eliberarea orașului Herson a marcat un câștig major pe câmpul de luptă pentru Kiev – recucerit după ce rușii s-au retras pe malul estic al râului Dnipro. Cu toate acestea, de atunci, locuitorii s-au luptat cu lipsa apei, a încălzirii și a electricității, deoarece trupele Moscovei au distrus centralele termice și electrice înainte de a pleca.

UPDATE ORA 20:00

Lukașenko cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, consideră că Ucraina face o „greșeală” prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia, argumentând că astfel de cerințe puse în avans nu permit începerea negocierilor, rpotrivit CNN.

„Greșeala ucrainenilor, a (președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans” , a declarat duminică Lukașenko, în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse de stat.

„Așezați-vă la masa negocierilor și puneți acolo toate condițiile. Iar al doilea principiu este unul clasic – compromisurile” , a mai spus Lukașenko.

UPDATE ORA 19:00

Forțele ruse ar putea părăsi centrala nucleară Zaporojie

Șeful Energoatom –operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare – a declarat duminică că există semne care arată că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească uriașa centrală nucleară de la Zaporojie, pe care au cucerit-o în luna martie, imediat după invazia lor.

O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare majoră pe câmpul de luptă în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, parțial ocupată de ruși, unde linia frontului nu s-a schimbat aproape deloc timp de mai multe luni de zile.

Bombardamentele repetate din jurul centralei nucleară au stârnit de nenumărate ori îngrijorări privind riscul producerii unei catastrofe nucleare.

„În ultimele săptămâni primim efectiv informații potrivit cărora au apărut semne că este posibil (ca rușii) să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.

„În primul rând, există un număr foarte mare de relatări în presa rusă potrivit cărora ar merita să ca centrala să fie părăsită și să se predea controlul (acesteia) Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, a spus Kotin, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară din cadrul Națiunilor Unite. „Lasă impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”, adăugat directorul Energoatom.

UPDATE ORA 18:00

Bombardamentele rușilor au ucis 2 civili în regiunea Donețk

Guvernatorul Pavlo Kirilenko a anunțat că forțele ruse au bombardat duminică, cu artilerie, orașul Kurahove din regiunea Donețk, ucigând doi civili și rănind un altul, informează The Kyiv Independent.

Patru case au fost avariate în orașul situat la vest de Donețkul ocupat de Rusia. Guvernatorul a făcut din nou apel la localnici să se evacueze și să părăsească regiunea.

Sâmbătă, 26 noiembrie, bombardamentele rusești au ucis trei civili în Ridkodub, unul în Ceasiv Iar și un altul în Bahmut, orașe din regiunea Donețk, anunțase Kirilenko.

Rusia și Ucraina au „forțe semnificative” care au purtat constant lupte în zona central-sudică a regiunii Donețk în ultimele două săptămâni, dar niciuna dintre părți nu a făcut prea multe progrese, potrivit raportului de duminică al Ministerului britanic al Apărării privind situația operațională de pe front.

Forțele ruse au încercat să avanseze în direcția orașelor Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk, unde au loc cele mai grele lupte, a precizat duminică și Statul Major General al Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00

Mamele din Rusia au lansat o petiție împotriva războiului din Ucraina

Un grup al mamelor soldaților ruși s-a alăturat unui grup de activiști pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând duminică o petiție online, potrivit CNN.

Acțiunea, organizată de grupul de Rezistență al Femeilor Ruse împotriva Războiului, coincide cu Ziua Mamei în Rusia. „De nouă luni se desfășoară așa-numita «operațiune militară specială», care aduce distrugere, suferință, sânge și lacrimi” , scrie în petiție.

„Tot ceea ce se întâmplă în Ucraina și în Rusia ne îngrijorează inimile. Indiferent de naționalitate, religie sau statut social, noi – mamele din Rusia – suntem unite de o singură dorință: să trăim în pace și armonie, să ne creștem copiii sub un cer liniștit și să nu ne fie teamă pentru viitorul lor” , mai scriu semnatarele documentului.

UPDATE ORA 16:00

Rachetele rusești au provocat pagube serioase liniei de cale ferată din Dnipro

Rachete rusești au lovit duminică dimineață infrastructura feroviară din regiunea centrală ucraineană Dnipro, a anunțat un oficial local, potrivit CNN.

„Există distrugeri considerabile. Acum nu este posibil să se călătorească pe calea ferată”, a declarat Evhen Sytnychenko, șeful administrației militare din districtul Krivoi Rog, într-o transmisiune în direct. El a spus că reparațiile vor reprezenta „un efort semnificativ, mare și de lungă durată” și că șinele nu vor putea fi utilizate „pentru o perioadă de timp”.

Potrivit oficialului, două rachete au lovit linia de cale ferată, iar armata încă identifică tipul specific de armament folosit.

Sytnychenko a precizat că explozia a avariat și clădiri rezidențiale, dar că nimeni nu a fost rănit. „Nu au existat victime, slavă Domnului. Dar distrugerile sunt foarte mari… din păcate, liniile de cale ferată nu vor funcționa pentru o perioadă lungă de timp” , a adăugat el.

UPDATE ORA 15:00

Câteva imagini șocante cu podul Antonivsky din Herson, distrus, au fost publicate de fotograful AP Bernat Armangué. Podul, principalul punct de trecere peste râul Dnipro din Herson, a fost distrus de trupele rusești la începutul lunii noiembrie, după ce forțele Kremlinului s-au retras din sudul orașului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat armata rusă că a distrus în mod deliberat infrastructura critică în timpul retragerii lor din oraș, inclusiv alimentarea cu electricitate și apă.

UPDATE ORA 14:00

Kremlinul a încercat să minimalizeze rapoartele potrivit cărora alianța de securitate condusă de Rusia și formată din foste națiuni sovietice se slăbește în urma războiului din Ucraina.

Premierul armean Nikol Pashinyan a pus sub semnul întrebării eficiența Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), formată din șase națiuni, în cadrul unui summit desfășurat săptămâna aceasta.

UPDATE ORA 13:00

Rusia a bombardat regiunea Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianushevich, a raportat la 27 noiembrie că forțele ruse au bombardat regiunea de 54 de ori în ultima zi, omorând o persoană și rănind două, inclusiv un copil, transmite The Kyiv Independent.

Oficialul a declarat că Rusia a vizat „intenționat” infrastructura civilă și civilii.

UPDATE ORA 12:00

NYT: Două treimi din țările NATO „aproape că și-au epuizat capacitatea” de a furniza armament Kievului

20 din țările membre NATO și-au epuizat potențialul de a furniza arme Ucrainei, au declarat surse din Alianță, pentru New York Times.

Doar 10 state din Alianța Nord-Atlantică, printre care SUA, Franța, Germania, Italia și Țările de Jos, mai pot aproviziona țara invadată de Rusia cu echipament militar.

După prăbușirea URSS-ului, Occidentul a considerat că un război de artilerie în Europa nu se va mai întâmpla niciodată și a micșorat stocurile de arme. Calculul pare să fi fost greșit, de vreme ce Rusia și Ucraina folosesc arme și muniție într-un ritm nemaivăzut de la Al Doilea Război Mondial, notează cotidianul american.

Potrivit oficialilor NATO, cantitatea de artilerie folosită este uluitoare. Ucraina poate lansa mii de proiectile în fiecare zi și are nevoie de și mai mult armament pentru apărare aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor iraniene.

Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care a fost până de curând secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare, a explicat că „o zi în Ucraina este ca o lună sau mai mult în Afganistan” .

UPDATE ORA 11:00

Jens Stoltenberg: „Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina, în declaraţii făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit a News.

Jens Stoltenberg a precizat că „sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă”. Exprimându-se cu două zile înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bucureşti, Stoltenberg a declarat că livrările de arme germane au salvat vieţi în Ucraina, adăugând: ,,Trebuie să ne menţinem cu toţii sprijinul pentru Ucraina şi să îl sporim” .

Printre armele livrate de Germania figurează un sistem antiaerian modern Iris-T, destinat contracarării rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone. Anul viitor vor urma încă trei, arată sursa citată.

Stoltenberg a declarat că preşedintele Vladimir Putin reacţionează la eşecurile armatei ruse cu o „brutalitate crescândă” , indicând că atacurile Moscovei vizează în prezent îndeosebi infrastructura energetică ucraineană înainte de venirea iernii.

UPDATE ORA 10:00

Ninsori abundente, așteptate la Kiev în zilele următoare

Începând de duminică, 27 noiembrie, și până la mijlocul săptămânii viitoare, la Kiev sunt prognozate ninsori abundente și temperaturi negative pe tot parcursul zilei.

Iarna se instalează în capitala ucraineană unde milioane de locuitori din Kiev și din jurul orașului nu au încă electricitate și căldură în case în urma bombardamentelor masive din ultimele zile.

Producția de electricitate acoperea sâmbătă seară trei sferturi din nevoile de consum, după cum a anunțat operatorul rețelei naționale Ukrenergo. Astfel, întreruperile de curent vor continua, în toată țara, pe măsură ce reparațiile sunt în desfășurare.

UPDATE ORA 09:00

Civilii din Herson fug de bombardamentele ruşilor

Ucrainenii au ieșit din Herson pentru a fugi de bombardamentele rusești, la doar câteva săptămâni după ce au sărbătorit recucerirea de către Ucraina a orașului din sudul țării, notează The Guardian.

Potrivit sursei citate, un șir de camioane, camionete și mașini – unele tractând remorci sau transportând animale de companie și alte bunuri – se întindea sâmbătă pe o distanță de un kilometru sau mai mult la periferia orașului Herson.

Zilele de bombardamente intense ale forțelor ruse au provocat un exod dulce-amărui: mulți civili s-au bucurat că orașul lor a fost recucerit, dar au regretat că nu au putut rămâne. „Este trist că ne părăsim casa” , a declarat Evhen Yankov, în timp ce o dubă în care se afla înainta.

„Acum suntem liberi, dar trebuie să plecăm, pentru că sunt bombardamente și sunt morți în rândul populației. Am trecut printr-un adevărat iad. Cartierul nostru ardea, a fost un coșmar. Totul era în flăcări” , a adăugat Svitlana Romanivna.

Emilie Fourrey, coordonator de proiecte de urgență pentru grupul umanitar Medici fără frontiere în Ucraina, a declarat că evacuarea a 400 de pacienți ai spitalului de psihiatrie din Herson, situat atât în apropierea unei centrale electrice, cât și a liniei frontului, a început joi și urmează să continue în zilele următoare.

UPDATE ORA 08:00

Marea Britanie: Progresul rusesc în centrul Donețkului este puțin probabil

Forțele ruse au suferit pierderi grele în timpul luptelor din sudul și centrul provinciei Donețk și este puțin probabil să realizeze o breșă în zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării, potrivit The Guardian.

„Atât Rusia, cât și Ucraina au forțe semnificative angajate în acest sector, iar infanteria navală rusă a suferit pierderi grele.

Această zonă rămâne puternic disputată, probabil pentru că Rusia apreciază că zona are potențial ca punct de lansare pentru o viitoare avansare majoră spre nord, pentru a captura restul regiunii Donețk, aflată sub controlul ucrainenilor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forțe de calitate pentru a realiza o avansare operațională” , a transmis ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 07:00

ISW: Ritmul operațiunilor de-a lungul liniei frontului va crește în următoarele săptămâni

Institutul pentru Studiul Războiului anunţă că ritmul operațiunilor s-a redus din cauza ploilor și a noroiului, dar se va intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce solul va îngheța, potrivit The Kyiv Independent.

„Probabil că va fi nevoie de câteva zile de temperaturi de îngheț consistente pentru ca solul să se solidifice, ceea ce înseamnă că este probabil ca condițiile de sol să fie stabilite pentru a permite creșterea ritmului operațiunilor pe întreg teritoriul Ucrainei în cursul weekendului 3-4 decembrie și în săptămâna următoare” , scrie ISW, în cea mai recentă evaluare.

UPDATE ORA 06:00

Premierul polonez: Rusia recurge la „moarte, foamete și hipotermie”

Rusia atacă și distruge infrastructura ucraineană vitală în efortul său de a înfrânge Ucraina, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Kiev, potrivit CNN.

În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare, desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia „și-a supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă”.

„Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a înfrânge Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia în rândul civililor” , a continuat șeful guvernului de la Varșovia.

UPDATE ORA 05:00

Zelenski și premierul Belgiei au semnat o declarație de sprijin pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul belgian Alexander De Croo, au semnat sâmbătă, în timpul vizitei de lucru a lui De Croo la Kiev, o declarație de sprijin pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO, informează CNN.

„Mulțumesc Belgiei și premierului pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document atestă sprijinul Belgiei pentru drumul nostru către o aderare deplină la Uniunea Europeană și la NATO. Vom obține cu siguranță acest rezultat important pentru noi”, a declarat Zelenski.

Lilderul ucrainean și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de Belgia pentru că „este pregătită să furnizeze generatoare de energie electrică și alte echipamente care sunt acum de o necesitate vitală pentru societatea ucraineană” , în urma întreruperilor de energie electrică din Ucraina după atacurile masive cu rachete rusești.

Zelenski a lăudat, de asemenea, înghețarea de către Belgia a anumitor active rusești. „Apreciem că Belgia este lider în ceea ce privește volumul activelor rusești înghețate – 50 de miliarde de euro, chiar mai mult. Este important ca activele statului terorist să fie direcționate către compensarea pagubelor provocate de teroarea acestuia” , a declarat președintele ucrainean.

De Croo a declarat că speră ca generatoarele de energie și proviziile trimise în Ucraina pentru spitale și școli să ofere „rezistență în aceste vremuri dificile” .

Cei doi au discutat, de asemenea, despre inițiativa „Cereale din Ucraina”, iar Zelenski a mulțumit Belgiei pentru sprijinul acordat din timp acestui plan.

UPDATE ORA 04:00

Luxemburgul a donat Ucrainei 6 drone fabricate în Cehia

Luxemburgul a donat șase drone Primoco UAV One 150 armatei ucrainene, a anunțat sâmbătă think tank-ul Ukrainian Military Center, care citează Ministerul Apărării din Luxemburg, scrie The Kyiv Independent.

Pe 21 noiembrie, ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch, a declarat că țara va trimite vehicule Humvee suplimentare pentru a „întări Ucraina în exercitarea dreptului său la autoapărare”.

UPDATE ORA 03:00

Macron: Franța oferă 6 milioane de euro pentru transporturile de alimente din Ucraina

Franța este pregătită să ofere 6,24 milioane de dolari (6 milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să trimită alimente în Yemen și Sudan, în cadrul unui nou plan al Programului Alimentar Mondial, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, potrivit Al Jazeera.

„Țările cele mai sărace nu pot fi nevoite să plătească prețul unui război pe care nu l-au dorit”, a afirmat Macron, într-o înregistrare video postată pe Twitter.

UPDATE ORA 02:00

Olaf Scholz: Foametea nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca armă

Cancelarul german Olaf Scholz s-a alăturat liderilor mondiali pentru a marca cea de-a 90-a comemorare a Holodomorului în Ucraina, porivit CNN\.

„Foametea nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca armă”, a declarat Scholz sâmbătă, vorbind în ziua comemorării victimelor foametei din perioada sovietică, care a ucis milioane de oameni în iarna din 1932-1933.

Într-un discurs ținut la Berlin, Scholz a făcut comparații între Holodomor – foametea care a fost pusă la cale de liderul sovietic Iosif Stalin prin confiscarea stocurilor de alimente ale țăranilor ucraineni – și acțiunile actuale ale Rusiei în Ucraina.

„Tacticile îngrozitoare aplicate atunci presupuneau izolarea și confiscarea cerealelor și a proviziilor alimentare, deportarea forțată a ucrainenilor.

Astăzi, suntem uniți în a afirma că foametea nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca armă. De aceea, nu putem tolera ceea ce vedem”, a declarat cancelarul german.

„Știm că, vizând infrastructura agricolă din Ucraina și blocând porturile din Marea Neagră timp de luni de zile, Rusia a exacerbat această situație” , a adăugat Scholz.

Olaf Scholz a declarat că Germania va oferi încă 15,62 milioane de dolari pentru sprijinirea transporturilor de cereale din Ucraina, în coordonare cu Programul Alimentar Mondial.

UPDATE ORA 01:00

Atac soldat cu cel puțin 13 răniți în orașul Dnipro, potrivit unui guvernator ucrainean

Un atac al rușilor s-a soldat sâmbătă cu cel puțin 13 răniți la Dnipro, potrivit unui oficial local, informează CNN. Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a descris asaltul ca fiind un „atac cu rachete”.

Patru dintre răniți au rămas la spital, inclusiv un băiat de 17 ani și o femeie care a fost scoasă de sub dărâmături și este în stare gravă, a precizat guvernatorul, într-un mesaj publicat pe Telegram.

El a adăugat că șapte case au fost parțial distruse și că operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat sâmbătă, în timpul vizitei de lucru a lui De Croo la Kiev, o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.

Mulțumesc Belgiei și prim-ministrului pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document atestă sprijinul Belgiei pentru mișcarea noastră către o aderare deplină la Uniunea Europeană și la NATO. Vom obține cu siguranță acest rezultat important pentru noi”, a declarat Zelenski.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de Belgia pentru că este pregătită să furnizeze generatoare de energie electrică și alte echipamente care sunt acum de o necesitate vitală pentru societatea ucraineană” în urma întreruperilor de energie electrică din Ucraina după atacurile cu rachete rusești.

Zelenski a lăudat, de asemenea, înghețarea de către Belgia a anumitor active rusești. Apreciem că Belgia este lider în ceea ce privește volumul activelor rusești înghețate – 50 de miliarde de euro, chiar mai mult. Este important ca activele statului terorist să fie direcționate către compensarea pagubelor provocate de teroarea sa”, a declarat el.

De Croo a declarat că speră că generatoarele de energie și proviziile trimise în Ucraina pentru spitale și școli vor oferi rezistență în aceste vremuri dificile”. Cei doi au discutat, de asemenea, despre inițiativa Grâul din Ucraina”, iar Zelenski a mulțumit Belgiei pentru sprijinul său timpuriu acordat planului.