• Antony Blinken a denunțat încercarea lui Putin de a apela la iarnă ca la o „armă” , precizând că încercările liderului de la Kremlin de a elimina puterea și a distruge infrastructura din Ucraina sunt „barbare”.
  • „Ceea ce face el este să încerce să transforme iarna în armă, să stingă luminile, să stingă căldura, să țină poporul ucrainean în întuneric și în frig exact când se îndreaptă spre lunile de iarnă. ” , a precizat Antony Blinken.
  • Secretarul de stat american a precizat Statele Unite și aliații săi fac ca Rusia să plătească „în fiecare zi” un preț pentru comportamentul său.

UPDATE ORA 24:00

Patru ucraineni au fost uciși de rachetele lansate de ruși pe 5 decembrie, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că 70 de rachete rusești au fost lansate spre Ucraina pe 5 decembrie, majoritatea fiind doborâte.

„Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri din comandamentele aeriene Est, Sud și Centru. Sunteți bravo! Mulțumim, de asemenea, partenerilor noștri pentru sistemele de apărare aeriană pe care le folosim acum. Fiecare rachetă rusă doborâtă este o dovadă concretă a faptului că teroarea poate fi învinsă. Dar, din păcate, nu suntem încă în măsură să asigurăm securitatea deplină a cerului nostru – au existat mai multe lovituri. Din păcate, există victime. Deocamdată, pe lista victimelor loviturilor rusești din aceste 24 de ore sunt patru persoane. Condoleanțele mele familiilor” , a declarat președintele Ucrainei.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

UPDATE ORA 23:00

Poliţia spaniolă a confiscat luni alte trei colete care conțineau ochi de animale, adresate Ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse din poliție apropiate anchetei.

Pachetele au fost descoperite luni dimineață la un oficiu poștal de personalul de securitate în timpul unui control, care a alertat poliția, au precizat sursele. Ajunși la fața locului, polițiștii nu au găsit în interior substanțe explozive sau inflamabile.

Până acum, sunt cunoscute 21 de cazuri în care astfel de amenințări au fost trimise către instituții diplomatice ucrainene din 12 țări, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Înainte de „pachetele însângerate” , o serie de scrisori-capcană au fost trimise săptămâna trecută mai multor instituţii din Spania. Aceste scrisori-capcană au fost fabricate artizanal și aveau cantități mici de exploziv și bucățele de metal.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski spune că se depun „eforturi maxime” pentru a restabili electricitatea

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în mesajul să zilnic, că „eforturile maxime” continuă în toată Ucraina pentru a stabiliza rețeaua electrică în urma unui alt val de atacuri rusești, potrivit CNN.

Potrivit lui Zelenski, lucrările de reparații continuă „în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie și Harkov.

„Pentru a stabiliza rețeaua electrică, a fost necesară trecerea la opriri de urgență în multe regiuni. Din Zakarpattia până în regiunea Kiev, de la Kirovohrad până în regiunile Sumi și Harkov” , a spus Zelenski.

UPDATE ORA 21:00

Patru morți în urma bombardamentelor în orașul Donețk

Patru persoane au fost ucise în urma bombardamentelor ucrainene asupra centrului orașului Donețk, din estul Ucrainei, potrivit șefului administrației Donețk, numit de Moscova, citat de CNN.

„Ca urmare a bombardării zonelor centrale din Donețk în această seară, patru persoane au fost ucise. Patru civili au fost răniți în diferite grade de severitate” , a declarat Alexei Kulemzin pe Telegram.

Agenția de știri de stat rusă RIA a raportat că „trupele ucrainene au bombardat centrul orașului Donețk, focul a fost îndreptat asupra clădirilor rezidențiale”.

UPDATE ORA 20:00

Întreruperi de curent electric în toată Ucraina după noile bombardamente

Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează presa franceză.

„Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale” , a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

,,Situaţia este dificilă, dar sub control” , a adăugat compania, în timp ce forţele Kievului au anunţat că ar fi distrus peste 60 din cele circa 70 de rachete lansate de armata rusă.

UPDATE ORA 19:00

Probleme privind alimentarea cu electricitate la Kiev, din cauza bombardamentelor ruse

Numeroase zone din regiunea Kiev au rămas fără electricitate ca urmare a bombardamentelor efectuate luni de armata rusă asupra reţelei energetice din Ucraina, afirmă guvernatorul regional, Oleksii Kuleba, citat de agenţia Reuters, conform MEDIAFAX.

Oleksii Kuleba a declarat că 40% din clădirile situate în regiunea Kiev nu sunt alimentate cu electricitate. Oleksii Kuleba susţine însă că nu există ,,efecte critice” ca urmare a bombardamentelor Rusiei, lăudând eficienţa sistemelor antiaeriene ucrainene.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că firmele energetice depun eforturi pentru reluarea alimentării cu electricitate. Liderul de la Kiev susţine că sistemele antiaeriene ucrainene au doborât majoritatea rachetelor lansate de armata rusă.

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bormbardamentelor efectuate luni de Rusia în Ucraina, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de cotidianul Le Monde.

În afară de Kiev, au fost raportate întreruperi ale alimentării cu electricitate în regiunile Krivii Rig, Odesa, Sumi şi Mikolaiv.

UPDATE ORA 18:00

Sistemul aerian de apărare din Ucraina, lăudat de către Zelenski pentru reuşita de luni

Performanţa apărării antiaeriene ucrainene, lăudată de Zelenski. Peste 60 din puţin peste 70 de rachete de croazieră ruseşti au fost doborâte luni de apărarea aeriană şi avioanele ucrainene, potrivit cifrelor publicate de Forţele Aeriene ucrainene, conform MEDIAFAX

38 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555 lansate au fost lansate din sudul Rusiei şi din Marea Caspică, în timp ce 22 de rachete Kalibr au fost lansate de pe mare şi nouă rachete au fost lansate din Marea Neagră, a scris Forţele Aeriene pe Telegram.

În discursul său obişnuit de seară adresat naţiunii, preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit sincer forţelor de apărare aeriană ucrainene, confirmând că marea majoritate a rachetelor ruseşti au fost doborâte cu succes. 

Luni, în cadrul celui de-al optulea atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, au fost raportate explozii în oblasturile Lviv, Ternopil, Vinnytsia şi Khmelnytskyi, precum şi în Odesa, Kryvyi Rih şi Harkov.

UPDATE ORA 17:00

Oamenii legii din Ucraina au descins luni, 5 decembrie, cu percheziții în sediul primăriei din Odesa, anunță presa ucraineană.

Oamenii legii din Ucraina au descins luni, 5 decembrie cu percheziții în sediul primăriei din Odesa. La percheziții participă și reprezentanți ai Biroului Național Anticorupție, anunță presa ucraineană.

Potrivit Dumskaia, au fost ridicate documente din departamentele juridic și financiar, precum și din birourile primarului din Odesa, Ghenadi Truhanov, și ale adjuncților săi. Alte datalii nu au fot oferite.

Pe 6 octombrie, Irina Venediktova, pe atunci șefă a Procuraturii Generale a Ucrainei, a declarat că există suspiciuni referitoare la implicarea primarului din Odesa, Truhanov, în acapararea de terenurilor din oraș.

Pe 29 octombrie președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei și Ministerului de Interne să verifice acțiunile și declarațiile primarului din Odesa, ca urmare a unei petiții semnate de peste 25 000 de mii de odesiți, care susțin că Truhanov este loial Rusiei.

UPDATE ORA 16:00

️Putin pe podul din Crimeea, la volan

Vladimir Putin a inspectat azi personal podul din Crimeea unde a avut loc un atac terorist în toamnă.

Şeful statului a sosit la faţa locului şi a condus maşina peste pod în timp ce asculta un raport al vicepremierului rus Marat Khusnullin.


Rachetă, descoperită în nordul Republicii Moldova. Poliția de frontieră a restricționat accesul

O rachetă a fost descoperită recent într-o livadă de lângă Briceni. Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră, care, din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-a sporit vigilența, scrie presa locală.

„În urmă cu puțin timp, în apropierea orașului Briceni, într-o livadă, a fost descoperită o rachetă. Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră, care din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-au intensificat gradul de atenție” , comunică MAI.

În conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița.

În acest moment, zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de patrule ale poliției și poliției de frontieră.

La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Pe 10 octombrie, trei rachete ruseşti au străbătut spaţiul aerian moldovenesc.

În dimineaţa zilei de 31 octombrie, Federaţia Rusă a lansat mai multe rachete spre Ucraina. Părţi ale uneia dintre acestea au căzut pe teritoriul Republicii Moldova după ce a obuzul a fost doborât de sistemul antiaerian ucrainean.


Putin interzice protestele în spaţiul public

Putin a semnat o lege care interzice mitingurile în interiorul şi în jurul clădirilor guvernamentale, universităţilor, şcolilor, spitalelor, aeroporturilor şi porturilor, gărilor, pieţelor bisericilor şi instalaţiilor de susţinere a vieţii

Până în prezent, mitingurile au fost interzise doar în faţa reşedinţelor prezidenţiale, a tribunalelor, a serviciilor de urgenţă şi a Serviciului Federal de Penitenciare.

Noua lege prevede, de asemenea, că fiecare regiune poate introduce în plus propriile interdicţii privind locurile de desfăşurare a mitingurilor, dacă acest lucru se datorează „datorită caracteristicilor istorice, culturale sau altor caracteristici obiective ale subiectului”. 

UPDATE ORA 15.00

Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare o parte din rachetele care se apropiau.

Până în prezent, au fost raportate patru interceptări în regiunea Harkov, una în Dnipro și una în Poltava, fiind raportate și alte explozii în alte părți care ar putea fi interceptări ale apărării aeriene.

După declanșarea sirenelor în Kiev, oamenii au început să se adune în stațiile de metrou, care încep să se umple.

UPDATE ORA 14.00

India a oferit Moscovei o listă de produse indiene pentru a avea acces pe piețele rusești, a declarat ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, în timp ce țara sa încearcă să reducă deficitul comercial tot mai mare cu Rusia, în condițiile în care Moscova se confruntă cu o lipsă acută a unor materiale esențiale în urma sancțiunilor occidentale.

Reuters a relatat săptămâna trecută că Moscova a trimis Indiei o listă cu peste 500 de produse pentru o potențială livrare, inclusiv piese pentru mașini, avioane și trenuri, în condițiile în care sancțiunile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina îi restrâng capacitatea de a menține în funcțiune industrii vitale.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei timp de decenii și este a patra piață ca mărime pentru produsele farmaceutice indiene. Dar, în condițiile în care achizițiile de petrol rusesc de către India au crescut vertiginos, iar livrările de cărbune și de îngrășăminte sunt, de asemenea, puternice, națiunea sud-asiatică caută modalități de reechilibrare a comerțului.

UPDATE ORA 13.00

Doi morți în lovituri de rachete rusești în Ucraina

Rachete rusești s-au prăbușit peste clădiri din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin două persoane, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial, nu a oferit alte detalii despre aceste atacuri, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 12.00

Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou război rece

Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou război rece prin împărțirea lumii în blocuri.

Într-un articol de opinie pentru revista Foreign Affairs, publicat astăzi, cancelarul german a cerut să se depună toate eforturile pentru a construi noi parteneriate.

El a indicat China și Rusia ca fiind două țări care reprezintă o amenințare la adresa unei lumi multipolare și a afirmat că trebuie să existe o unitate europeană și transatlantică mai puternică.

UPDATE ORA 11.00

Volker Turk, șeful ONU pentru drepturile omului, a vizitat Ucraina pentru a asculta relatările privind deportarea copiilor, torturarea civililor și executarea prizonierilor de război.

UPDATE ORA 10.00

Luni au avut loc explozii misterioase la două baze aeriene rusești aflate la mare distanță de linia frontului, ceea ce ridică posibilitatea ca Kievul să fi găsit o modalitate de a ținti bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune folosite în atacurile împotriva infrastructurii Ucrainei.

Rapoartele mass-media rusești și înregistrările video postate pe rețelele de socializare au indicat că o explozie a avut loc luni dimineața devreme la baza aeriană Engels-2 din regiunea rusă Saratov, care găzduiește bombardiere Tu-95 care au luat parte la lovituri cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

Kremlinul susține că plafonarea prețului petrolului occidental va destabiliza piețele globale

Kremlinul a avertizat că noua plafonare occidentală a prețului la petrolul rusesc va destabiliza piețele energetice globale, dar a susținut că nu va avea impact asupra invaziei sale în Ucraina (vezi și ora 7.51)

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că Rusia pregătește modul în care va răspunde la inițiativa G7 și a aliaților de a interzice țărilor și companiilor să tranzacționeze cu exporturile de petrol rusesc pe mare atunci când prețul depășește 60 de dolari pe baril, relatează Reuters.

UPDATE ORA 08.00

OPEC+ a convenit să își mențină țintele de producție de petrol în cadrul unei reuniuni care va avea loc duminică. OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, a provocat furia SUA și a altor țări occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023.

UPDATE ORA 07.00

Haines, vorbind la Forumul Național de Apărare Reagan din California, a făcut de asemenea aluzie la acuzațiile din trecut ale unora potrivit cărora consilierii președintelui rus Vladimir Putin l-ar putea proteja de veștile proaste – pentru Rusia – despre evoluțiile războiului și a spus că devine mai informat cu privire la provocările cu care se confruntă armata în Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Ministerul britanic al Apărării, în cea mai recentă estimare a serviciilor de informații, a subliniat semnele unui organ de presă rusesc independent potrivit cărora sprijinul public din Rusia pentru campania militară a scăzut semnificativ.

UPDATE ORA 05.00

Astăzi intră în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare, convenită de țările G7, în contextul în care Occidentul urmărește să reducă veniturile Kremlinului din combustibili fosili și să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Marea Britanie, Japonia, Germania, Germania, Italia, Franța, Canada și SUA, precum și statele membre ale UE și Australia au ajuns la un acord pentru a stabili un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, după ce Polonia, care se opunea, a dat undă verde acordului. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina impune sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt legați de o biserică pro-Moscova, pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autoritățile ruse de ocupație sau au justificat invazia Moscovei, a declarat serviciul de securitate.

UPDATE ORA 03.00

SUA se așteaptă ca un ritm redus al luptelor să continue în lunile de iarnă, adăugând că ar putea exista perspective mai bune pentru forțele ucrainene în lunile următoare.

UPDATE ORA 02.00

Luptele grele continuă în jurul orașului-cheie Bakhmut din Donbas, unde forțele rusești se luptă de șase luni să facă progrese minime. Rapoartele de pe rețelele de socializare au sugerat că forțele ucrainene fac progrese în operațiunile de pe malul estic al râului Dnipro, vizavi de orașul recent eliberat Herson, după o debarcare amfibie raportată luna trecută pe Kinburn Spit. Forțele rusești au intensificat, de asemenea, atacurile de artilerie asupra regiunii Herson de când s-au retras de pe malul vestic al Niprului.

UPDATE ORA 01.00

La Națiunile Unite circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nuremberg care să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de agresiune din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat, duminică, încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a apela la iarnă ca la o „armă” , precizând că încercările liderului de la Kremlin de a elimina puterea și a distruge infrastructura din Ucraina sunt „barbare”, potrivit POLITICO.

Putin a încercat să ștergă Ucraina de pe hartă, să-i ștergă identitatea, să o înglobeze înapoi în Rusia. A eșuat. Apoi s-a angajat într-o acaparare de teritoriu, în estul și sudul Ucrainei. Și acest lucru a eșuat pentru că armata ucraineană l-a împins înapoi și a recuperat o mare parte din teritoriul pe care Putin îl ocupase” , a afirmat Antony Blinken.

„Ceea ce face el este să încerce să transforme iarna în armă, să stingă luminile, să stingă căldura, să țină poporul ucrainean în întuneric și în frig exact când se îndreaptă spre lunile de iarnă. Acest lucru este într-adevăr barbar” , a precizat Antony Blinken.

Secretarul de stat american a precizat Statele Unite și aliații săi fac ca Rusia să plătească „în fiecare zi” un preț pentru comportamentul său.

Costurile se acumulează în fiecare zi. Nu vom renunța la sprijinul nostru foarte puternic pentru Ucraina” , a spus Antony Blinken.