- Guvernul francez a promis că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei.
- Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică, ,,cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro” .
- ,,De la începutul conflictului, Franţa oferă sprijin militar, care este foarte important, dar există şi sprijin civil, inclusiv în efortul de război, care este vital” , a explicat Clement Beaune.
UPDATE ORA 23.00. Moscova amenință că va pune capăt acordului privind cerealele din Marea Neagră dacă G7 interzice exporturile către Rusia
Moscova amenință că va rezilia acordul privind cerealele din Marea Neagră, considerat esențial pentru a rezolva criza mondială a foametei, dacă Grupul celor șapte națiuni va interzice exporturile către Rusia.
Advertisment
O astfel de interdicție ar putea face parte din setul de sancțiuni în continuă evoluție pe care aliații le-au impus Moscovei pentru războiul din Ucraina.
În mod normal, Ucraina livrează în fiecare an aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială și este principalul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui. Împreună cu Rusia, a reprezentat aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019.
Recomandări
Duminică, Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe Telegram că Moscova va răspunde la o nouă interdicție de export a G7 prin oprirea fluxului de „bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7”.
UPDATE ORA 22.00. Oficialii ucraineni detectează o schimbare a atenției rusești în Donețk și folosirea „tacticilor siriene” în Bakhmut
Oficialii ucraineni spun că focalizarea rusă în estul regiunii Donețk s-a schimbat ușor, dar orașul Bakhmut și orașele în ruină Mariinka și Avdiivka rămân în centrul atacurilor rusești.
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat luni că au avut loc 47 de atacuri aeriene ale avioanelor rusești în ultima zi și că peste 30 de asalturi terestre au fost respinse.
Forțele ucrainene continuă să se agațe de părți din orașul Bakhmut și de calea de acces dinspre vest. Statul Major General a precizat că „pe parcursul zilei, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive fără succes în direcția Novomarkove și Khromove”, așezări situate la nord-vest și vest de oraș.
UPDATE ORA 21.00. Un tribunal din Moscova respinge apelul unui posibil suspect al atentatului din cafenea
Un tribunal din capitala Rusiei a respins, luni, apelul unei suspecte în cazul atentatului cu bombă care a ucis un cunoscut blogger militar rus.
Tribunalul orașului Moscova a respins apelul Darya Trepova împotriva arestării sale sub acuzația de implicare în atentatul cu bombă din 2 aprilie, care l-a ucis pe Vladlen Tatarski și a rănit alte 50 de persoane într-o cafenea din Sankt Petersburg. Aceasta a menținut o hotărâre a unei instanțe inferioare care a dispus ca Trepova să rămână în arest timp de două luni, până la finalizarea anchetei.
UPDATE ORA 20.00.
Serviciile Federale din Rusia au reținut un bărbat în Sankt-Petersburg, acuzat că a pus la cale un complot de incendiere a vehiculelor de poliție
UPDATE ORA 19.00. Lavrov a spus că situația globală este mai periculoasă decât războiul rece
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că lumea a ajuns într-o situație mai periculoasă decât în timpul războiului rece.
Lavrov a condus o reuniune pe tema multilateralismului și a cartei fondatoare a ONU, deoarece Rusia deține președinția rotativă lunară a organismului format din 15 membri pentru luna aprilie.
El a declarat: „Ca și în cazul războiului rece, am ajuns la un prag periculos, poate chiar mai periculos”.
UPDATE ORA 18.00. Lavrov și Guterres intră în conflict la sesiunea ONU
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, prezidează în această după-amiază o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și a intrat în conflict cu secretarul general al ONU, António Guterres.
Guterres a declarat că invazia Rusiei în Ucraina provoacă „suferință masivă și devastare a țării și a poporului său” și a cerut de urgență „răspunsuri eficiente”.
UPDATE ORA 17.00. Astăzi are loc la Ostende, în Belgia, un summit privind energia eoliană a țărilor din jurul Mării Nordului.
Țările UE participante sunt Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg și Țările de Jos, la care participă și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Vor participa, de asemenea, Norvegia și Marea Britanie.
La începutul reuniunii, Reuters relatează că premierul belgian Alexander De Croo a declarat că securitatea va fi o problemă cheie.
„Subiectul securității va fi în centrul atenției, deoarece infrastructura Mării Nordului, cum ar fi turbinele eoliene și alte instalații, este vulnerabilă la spionaj și sabotaj”, a declarat acesta.
UPDATE ORA 16.00 UE înființează o misiune civilă în R. Moldova pentru „protejarea securității, integrității teritoriale și suveranității sale”
Consiliul European a declarat că a înființat o misiune civilă în Moldova „pentru a spori rezistența sectorului de securitate al țării”.
Unele dintre domeniile de interes vor include gestionarea crizelor, securitatea cibernetică și combaterea manipulării informațiilor străine, potrivit unei declarații de luni a Consiliului.
„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări sporite și continue ale Rusiei de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride”, a declarat în declarație Josep Borrell, diplomat de top al UE.
„Astăzi intensificăm sprijinul UE pentru Moldova [pentru] a-i proteja securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea. Desfășurarea acestei noi misiuni este încă un semn politic important al sprijinului UE în actualele circumstanțe dificile”, a adăugat el.
Republica Moldova a invitat în mod oficial UE să desfășoare o misiune civilă în țară în luna ianuarie, a precizat Consiliul. Misiunile civile reprezintă desfășurarea de personal nemilitar într-un context de criză, predominant cu scopul de a consolida pacea. Acestea pot acoperi un spectru larg de activități, de la formarea poliției la reforma justiției.
UPDATE ORA 15.00 Germania dorește să clarifice poziția Chinei cu privire la suveranitatea statelor ex-sovietice
Germania se așteaptă ca China să își explice poziția privind suveranitatea fostelor state sovietice, în urma comentariilor controversate ale ambasadorului chinez în Franța, Lu Shaye, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.
„Am luat notă cu mare uimire de declarația ambasadorului chinez la televiziunea franceză, mai ales că afirmațiile nu sunt în concordanță cu poziția chineză cunoscută până acum”, a declarat Christian Wagner.
„Bineînțeles că ne așteptăm ca China să își explice poziția fără echivoc”, a adăugat el.
UPDATE ORA 14.00 Ucraina își consolidează trupele în apropiere de Huliaipole, aproape de linia de front din sud, afirmă un oficial local instalat de Rusia
Forțele ucrainene își adună trupe și echipamente în apropierea orașului Huliaipole, la aproximativ 100 de kilometri est de orașul Zaporizhzhia, în apropierea liniei de front din sud, a declarat un oficial local susținut de Moscova pentru presa de stat rusă.
„Mai mult de 10.000 de luptători ucraineni sunt concentrați pe linia frontului în apropierea orașului Huliaipole. De asemenea, acolo sunt aduse echipamente militare grele, inclusiv tancuri”, a declarat pentru RIA Novosti Vladimir Rogov, membru al consiliului regiunii Zaporizhzhia, instalat de Rusia.
UPDATE ORA 13.00 Miniștrii de externe ai UE vor discuta despre China, Georgia și Moldova în urma comentariilor ambasadorului chinez
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre China, precum și despre situația din Moldova și Georgia, atunci când se vor întâlni luni, a declarat Josep Borrell, diplomat de rang înalt al UE, la sosirea la Luxemburg.
Ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a stârnit controverse după ce a declarat vineri, în timpul unui interviu televizat, că fostele țări sovietice, inclusiv statele baltice, nu au „un statut efectiv în dreptul internațional”.
Borrell a declarat că China este „una dintre cele mai importante probleme pentru politica noastră externă”.
UPDATE ORA 12.00 Blocul comunitar va finaliza în câteva zile un plan pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și-a exprimat luni încrederea că blocul comunitar va finaliza în câteva zile un plan pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, după ce Kievul și-a exprimat frustrarea față de disputele dintre statele membre ale UE.
„Da, totuși există unele dezacorduri. Dar sunt sigur că toată lumea va înțelege că ne aflăm într-o situație de extremă urgență”, a declarat Borrell reporterilor la sosirea la Luxemburg, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.
„Sunt sigur că în zilele următoare vom ajunge [la un acord]”, a declarat acesta, potrivit Reuters.
UPDATE ORA 11.00 Liderii UE vor discuta despre poziția blocului comunitar față de China
Liderii UE vor discuta despre poziția blocului comunitar față de China și despre viitoarele relații cu această țară în cadrul următorului summit din iunie, a declarat luni președintele Consiliului UE, Charles Michel.
„Politica UE-China se va afla pe agenda Consiliului nostru european din iunie”, a declarat Michel într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.
„Miniștrii afacerilor externe vor pregăti această discuție sub conducerea înaltului reprezentant Josep Borrell.”
Mai mulți miniștri de externe ai UE, vorbind înaintea unei reuniuni comune de luni, și-au exprimat consternarea față de recentele remarci ale ambasadorului Chinei în Franța, care a pus la îndoială suveranitatea unor state foste sovietice, precum Ucraina, și a statelor membre ale UE Letonia, Lituania și Estonia.
UPDATE ORA 10.00 China afirmă că respectă suveranitatea statelor ex-sovietice
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat luni, în cadrul unei ședințe de informare a presei, că remarcile sale privind suveranitatea reprezintă poziția oficială a guvernului chinez.
China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, a declarat Mao anterior.
Într-un interviu difuzat vineri la televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța a pus la îndoială suveranitatea fostelor țări sovietice, precum Ucraina.
UPDATE ORA 09.00 Peste 300 de jurnaliști cer eliberarea lui Evan Gershkovici
Peste 300 de corespondenți străini care au lucrat la Moscova au scris guvernului rus pentru a cere eliberarea imediată a lui Evan Gershkovici, reporterul de la Wall Street Journal reținut pentru spionaj, afirmând că arestarea sa transmite un „semnal îngrijorător și periculos” cu privire la atitudinea țării față de presa independentă.
Gershkovici, care a fost reținut luna trecută în orașul Ekaterinburg din Urali sub acuzația de spionaj, care poate fi condamnat la 20 de ani de închisoare, este primul jurnalist american reținut pentru astfel de acuzații de la sfârșitul războiului rece. Atât Wall Street Journal, cât și guvernul american au negat că acesta ar fi fost implicat în spionaj.
UPDATE ORA 08.00
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră, semnalând că nu va permite ca acest acord să continue după 18 mai. G7 a cerut „prelungirea, implementarea completă și extinderea” acordului privind cerealele din portul Mării Negre.
UPDATE ORA 07.00
Ucraina, Franța și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania și-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială suveranitatea fostelor țări sovietice. „Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a declarat ambasadorul chinez Lu Shaye într-un interviu difuzat de televiziunea franceză.
UPDATE ORA 06.00
Rusia a declarat duminică că forțele sale au avansat în Bakhmut, în timp ce generalul-colonel ucrainean Oleksandr Syrskyi a transmis imagini pe aplicația de mesagerie Telegram cu titlul „Linia frontului Bakhmut. Apărarea noastră continuă”.
UPDATE ORA 05.00
Unitățile militare din Belarus au finalizat instruirea privind modul de utilizare a sistemului rusesc de rachete tactice Iskander pentru a lansa arme nucleare, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus.
UPDATE ORA 04.00
Flota rusă a Mării Negre a respins luni dimineața devreme un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul orașului, instalat de Moscova, pe rețelele de socializare.
UPDATE ORA 03.00
Rusia a bombardat orașele ucrainene Kherson și Beryslav, distrugând aproximativ 30 de clădiri și rănind civili, a anunțat un purtător de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei.
UPDATE ORA 02.00
Cheltuielile militare la nivel mondial au atins un nivel record anul trecut, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor în Europa de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
UPDATE ORA 01.00
Miliardarii ruși și-au văzut averea crescut la mai mult de jumătate de trilion de dolari, adăugând 152 de miliarde de dolari în ultimul an, ajutați de prețurile ridicate ale resurselor naturale, relatează Forbes Rusia.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Guvernul francez a promis duminică că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă, scrie BFMTV.
Ministrul delegat pentru Transporturi, Clement Beaune, care a încheiat duminică o vizită de patru zile în Ucraina, a cerut companiilor franceze, ,,de acum înainte” , ,,să fie prezente, mai ales în sectorul transporturilor” .
Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică, ,,cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro” , dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura de transport.
383 de miliarde de euro pentru reconstrucția țării
Beaune ,,a luat iniţiativa de a reuni la întoarcerea sa în Franţa liderii principalelor companii franceze din sectorul transporturilor pentru a-şi accelera mobilizarea pentru Ucraina” , a adăugat ministerul într-un comunicat de presă.
Între timp, Franţa a promis că va ,,dona ambarcaţiuni-pilot” şi că va mobiliza ,,expertiza tehnică a Porturilor HAROPA (care gestionează porturilor de pe Sena) pentru a creşte exporturile de cereale” . De asemenea, va trimite ,,autobuze suplimentare în Ucraina pentru a asigura transportul şcolar, pe lângă cele 30 de vehicule deja livrate” , potrivit comunicatului.
20.000 de tone de cale ferată vor fi furnizate în curând de Franța
Franţa s-a angajat ,,să furnizeze Ucrainei 20.000 de tone de şine, să reconstruiască câteva sute de kilometri de căi ferate” avariate de lupte şi bombardamente şi ,,zece generatoare suplimentare de 1,5 tone, în plus faţă de cele 20 ce urmează să fie livrate în săptămânile următoare căilor ferate ucrainene” .
Totodată, ,,Franţa primeşte zece controlori de trafic aerian ucraineni la ENAC (Şcoala Naţională de Aviaţie Civilă) pentru a pregăti pentru redeschiderea cerului ucrainean”, a spus ministerul.
,,De la începutul conflictului, Franţa oferă sprijin militar, care este foarte important, dar există şi sprijin civil, inclusiv în efortul de război, care este vital” , a explicat Clement Beaune, citat în comunicatul de presă.
Partenerii noștri