• Dacă G7 interzice exporturile către Rusia, Moscova reziliază contractul.
  • Răspunsul Alianței: G7 a cerut implementarea completă și extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră
  • Moscova s-a mai retras din acest acord: Rusia și-a suspendat participarea la acordul mediat de ONU în octombrie 2022, după atacuri cu drone asupra orașului ucrainean Sevastopol din Crimeea.

UPDATE ORA 23.00

Un jucător de tenis rus a fost refuzat la îmbarcarea pe un zbor operat de compania aeriană poloneză Lot, a confirmat marți compania, într-un incident care a atras un răspuns furios din partea sportivului pe rețelele de socializare.

Vitalia Diatchenko a declarat luni că i s-a refuzat îmbarcarea pe un zbor al Lot la Cairo, compania aeriană germană Lufthansa refuzând apoi și ea să îi vândă un bilet, relatează Reuters.

UPDATE ORA 22.00. „Suntem în pragul unui nou război mondial”, afirmă Medvedev al Rusiei

Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a avertizat marți că lumea este probabil în pragul unui nou război mondial, avertizând că riscurile unei confruntări nucleare sunt, de asemenea, în creștere, deși niciunul dintre cele două scenarii nu este inevitabil.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Lumea este bolnavă și, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial”, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin, în cadrul unei conferințe la Moscova.

El a declarat că un astfel de nou război mondial nu este inevitabil, dar a spus că riscurile unei confruntări nucleare sunt în creștere și mai grave decât preocupările legate de schimbările climatice.

UPDATE ORA 21.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că situația legată de acordul privind cerealele din Marea Neagră a ajuns într-un punct mort, adăugând că există în continuare obstacole care blochează exporturile rusești.

Pactul a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a semnalat că este foarte posibil să nu fie de acord să îl prelungească în continuare dacă Occidentul nu elimină obstacolele din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă la Națiunile Unite.

UPDATE ORA 20.00

„Este timpul ca alianța NATO să înceteze să mai găsească scuze și să accepte Ucraina ca membru, deoarece aceasta și-a demonstrat disponibilitatea și are multe de oferit”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba.

Scriind în Foreign Affairs, Kuleba a subliniat securitatea politică și voința alianței, despre care a spus că a „lipsit cu desăvârșire” la admiterea Ucrainei.

El a scris: „În timp ce scriu aceste rânduri, o sirenă de raid aerian sună la Kiev, iar Rusia se află în mijlocul unui asalt care durează de luni de zile asupra orașului Bakhmut. De asemenea, Moscova se pregătește să respingă o serie de contraofensive ale Ucrainei. Așadar, am un răspuns simplu pentru oricine susține că admiterea Ucrainei în NATO ar provoca Rusia: Vorbești serios?”.

UPDATE ORA 19.00. Kievul recunoaște că a condus atacul cu drone de la Sevastopol

Kievul s-a aflat în spatele unui atac cu drone în golful Sevastopol, au confirmat autoritățile ucrainene.

Însă oficialii au respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora acest atac ar fi pus în pericol funcționarea coridorului de cereale.

Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al apărării, a declarat pentru Suspilne: „Evenimentele recente din Crimeea au vizat exclusiv instalații militare și nu au nicio legătură cu acordul privind cerealele, care prevede porturi ucrainene și porturi civile”.

UPDATE ORA 18.00. Președintele Africii de Sud a declarat că partidul său de guvernământ a decis că ar trebui să părăsească Curtea Penală Internațională, care a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, ceea ce înseamnă că Pretoria, care urmează să găzduiască anul acesta summitul blocului Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, va trebui să îl rețină la sosire.

„Da, partidul de guvernământ… a luat această decizie că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat președintele Cyril Ramaphosa în timpul unei conferințe de presă organizate împreună cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, aflat în vizită, relatează AFP.

UPDATE ORA 17:00

Armata ucraineană susține că obține rezultate impresionante” împotriva forțelor de pe malul estic al râului Dnipro, în Kherson, afirmă fostul purtător de cuvânt al lui Zelenski.

Un tweet al Iuliei Mendel o citează pe purtătoarea de cuvânt a comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, care a declarat am reușit să lovim și să distrugem piese de artilerie, tancuri, vehicule, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană inamice… Cu alte cuvinte, activitatea noastră de curățare a liniei frontului de pe malul estic este destul de puternică, dar încă lucrăm în modul de contra-baterie”.

UPDATE ORA 16:00

Miniștrii britanici și francezi ai sportului au insistat marți asupra faptului că sportivii ruși și bieloruși nu trebuie să concureze niciodată ca neutrali, așa cum recomandă Comitetul Internațional Olimpic (CIO), deoarece aceștia ar putea fi în continuare finanțați de guvernele lor.

Ministrul britanic al culturii, mass-mediei și sportului, Lucy Frazer, a declarat în cadrul unei audieri parlamentare a Consiliului Europei că lipsa de referință la finanțarea de stat din recomandările CIO este îngrijorătoare.

UPDATE ORA 15:00

O comunitate ucraineană din sudul Braziliei a decis să transforme echipa sa locală de fotbal în FC Mariupol, un club de primă ligă desființat după invazia Rusiei în Ucraina, în semn de solidaritate cu țara devastată de război.

AA Batel, o echipă din regiunea Prudentópolis din Paraná, a declarat luni că va prelua echipamentul, emblema și logo-ul lui Mariupol, la un an după ce instalațiile și stadionul clubului au fost distruse în invazia pe care Moscova o numește o operațiune militară specială.

UPDATE ORA 14:00

O propunere a șefului ONU privind îmbunătățirea și prelungirea unui acord privind exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră poate avea succes numai dacă comunitatea internațională exercită presiuni colective asupra Rusiei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

António Guterres, secretarul general al ONU, a prezentat într-o scrisoare adresată președintelui rus, Vladimir Putin, propuneri pentru o „cale de urmat care vizează îmbunătățirea, extinderea și extinderea” acordului.

UPDATE ORA 13:00

Kremlinul a respins ceea ce a spus că sunt minciuni conform cărora președintele Vladimir Putin ar avea dubluri care îl înlocuiesc pe liderul în vârstă de 70 de ani și că acesta își petrece o mare parte din timp protejat într-un buncăr nuclear.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a enumerat ceea ce a spus că sunt invenții despre Rusia într-un discurs în care a abordat istoria țării de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, cauzele războiului din Ucraina și presupusa perfidie a societății occidentale, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12:00. Oficial din Herson: Forțele ucrainene efectuează raiduri” peste râul Nipru foarte des

Forțele ucrainene cu baza pe malul vestic al râului Nipru efectuează frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea orașului Herson, pentru a încerca să îndepărteze trupele rusești, a declarat marți un oficial regional.

Iuriy Sobolevskiy, adjunctul șefului administrației regionale din Herson, a declarat că raidurile au scopul de a reduce capacitatea de luptă a trupelor ruse care bombardează orașul Herson de când au fost forțate să se retragă. Militarii noștri vizitează foarte des malul stâng (estic), efectuând raiduri. Forțele armate ucrainene lucrează, și lucrează foarte eficient”, a declarat Sobolevskiy pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE ORA 11:00. Zilele lungi ale groparilor spun povestea morților de război din Ucraina

Mormintele sunt săpate dimineața. Patru parcele, fiecare la doi metri adâncime, în secțiunea unui cimitir dintr-un oraș din centrul Ucrainei dedicată soldaților căzuți la datorie ai națiunii.

Ziua începe pentru Oleh Itsenko, în vârstă de 29 de ani, și Andrii Kuznetsov, în vârstă de 23 de ani, la scurt timp după răsăritul soarelui, când cei doi săpători se prezintă la munca istovitoare. O zi din viața lor spune povestea morților de război din Ucraina care se înmulțesc. Ei nu vor termina până la apusul soarelui.

Cu ajutorul unui tractor echipat cu un burlan de pământ, ei sapă în pământ. Înarmați cu lopeți, ei se apucă să sape cu precizie dreptunghiuri perfecte, locul de odihnă final pentru soldații țării uciși în luptele crâncene de pe frontul de est al Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00. Un angajat al unui muzeu ucrainean a fost ucis și 10 persoane au fost rănite într-un atac

O rachetă rusă a lovit o clădire a unui muzeu dintr-un oraș ucrainean, ucigând un muncitor și rănind alte 10 persoane. Armata rusă a folosit rachete de apărare aeriană S-300 pentru a ataca orașul Kupiansk din regiunea Harkov, lovind muzeul de istorie locală din centrul orașului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o înregistrare video de la fața locului care arată clădirea ruinată și personalul de urgență examinând pagubele.

UPDATE ORA 09:00. Rusia expulzează un diplomat moldovean în semn de represalii, anunță ministerul de Externe

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți că expulzează un diplomat moldovean, în ceea ce a considerat a fi o represalii pentru expulzarea săptămâna trecută a unui diplomat rus în Republica Moldova.

Ministerul a precizat într-o declarație că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a anunța expulzarea, precum și pentru a protesta față de ceea ce a numit pași neprietenoși față de Rusia și declarații antirusești regulate de la Chișinău.

UPDATE ORA 08:00

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia şi Statele Unite, sunt în creştere constantă, informează marţi agenţia de presă TASS, citând un înalt diplomat rus, informează Reuters.

UPDATE ORA 07:00. Noi sancțiuni europene la adresa Rusiei nu vor fi impuse mai devreme de luna mai, spune un oficial polonez

Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat luni seară că la nivelul Uniunii Europene se discută despre un nou set de sancțiuni la adresa Rusiei, însă o decizie va fi luată „în cursul lunii mai”, relatează AFP.

„Ar fi nerealist să ne aşteptăm la ceva mai devreme”, a declarat Zbigniew Rau, citat de agenţia de ştiri poloneză de stat PAP.

Varșovia a propus recent ca noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei să includă o interdicţie privind importurile de petrol prin conducte şi diamante.

UPDATE ORA 06:00. Ucraina: proiect de lege care interzice sarcina surogat

Industria maternităţii surogat nu se opreşte nici măcar cu războiul. Dacă în cei doi ani anteriori invaziei ruse se estimează că din această practică s-au născut 1.746 de copii, după 24 februarie cifra s-a redus la câteva sute.

Doar în clinica Biotexcom, cea care a devenit celebră în perioada pandemiei pentru că a arătat nou-născuţii unul lângă altul aşteptând clienţi, astăzi sunt 140 de gravide la comandă şi 34 s-au născut din februarie 2022. Acestea provin din diferite părţi ale ţării şi vor câştiga între 15 şi 20 de mii de euro.

Dar, în curând, acest lucru s-ar putea să nu mai fie posibil. În lunile următoare, Parlamentul va examina un proiect de lege care să interzică „sarcina pentru alţii” în folosul străinilor.

Scopul este de a proteja sănătatea femeilor, dar şi de a reduce scăderea drastică a populaţiei ţării. „Această zonă este complet fără reguli – a declarat unul dintre autorii proiectului de lege pentru The Times, deputatul Viktoria Wagnier, ginecolog şi văduvă de război – străinii vin aici şi folosesc femeile ucrainene ca incubatoare şi atunci ce ştim despre asta?”.

35.000 de euro, un nou-născut

Clinicile de maternitate surogat se tem de pierderea afacerilor, deja grav afectate de război. „Reglementarea ar fi mai bună, astfel încât femeile să ştie că sunt protejate”, a spus Sviatlana Burkovska, 40 de ani, coproprietară a Ferta, o agenţie de gestaţie pentru alţii.

Ucraina este unul dintre puţinele locuri din lume, alături de Georgia, Kazahstan şi unele state din SUA, unde maternitatea surogat comercială este legală. Dar spre deosebire de Statele Unite, unde practica poate costa mai mult de 180.000 de euro, Kievul este relativ ieftin: cu aproximativ 35.000 de euro poţi lua acasă un nou-născut.

Dacă legea ar fi aprobată, Ucraina nu ar fi prima ţară care ar avea acces restricţionat la „sarcina pentru alţii”. Thailanda şi India, care erau destinaţii populare, au interzis practica străinilor, tocmai pentru a evita riscurile exploatării.

În decembrie anul trecut, Rusia a interzis maternitatea surogat pentru cei care veneau din străinătate. În ultimele luni, multe agenţii ruse şi ucrainene au împachetat şi s-au mutat în Georgia unde, totuşi, se plâng de lipsa femeilor dispuse să poarte un copil pe care nu-l vor putea păstra, scrie Mediafax.

UPDATE ORA 05:00. Centrala nucleară Zaporojie va adopta standardele de operare rusești până în 2030

Lucrările la Centrala Nucleară (NPP) Zaporojie din Ucraina vor trece complet la standardele de operare rusești până în 2030, a declarat Renat Karchaa, un consilier al directorului general al Rosenergoatom, într-un interviu publicat marți de TASS.

Oficialul a precizat că procesul de tranziție este în curs de desfășurare și că este posibil să dureze aproximativ șapte ani din cauza ,,nuanțelor” din sfera nucleară. Karchaa a subliniat că acesta este un proiect foarte costisitor pentru Moscova, deoarece este o investiție nu doar în centrala în sine, ci și în orașul Zaporojie și în oamenii săi.

El a mai declarat că intenția Rusiei nu a fost de a cuceri terenul sau de a lua centrala nucleară, care este cea mai mare de acest fel din Europa, ci mai degrabă pentru oamenii care locuiesc în regiunea Ucrainei.

UPDATE ORA 04:00. Dmitri Peskov neagă că preşedintele Vladimir Putin ar avea o sosie

Kremlinul a respins speculaţiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea o sosie care îl reprezintă în cadrul unor apariţii publice, informează marţi dpa.

,,Probabil aţi auzit că se presupune că Putin ar avea mai multe dubluri, care lucrează în locul său în timp ce el stă într-un buncăr. Aceasta este o altă minciună”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, unor tineri la un eveniment educaţional care a avut loc luni, la Moscova.

,,Vedeţi ce fel de preşedinte avem. A fost şi este mega activ. Noi, cei care lucrăm cu el, cu greu putem ţine pasul cu el” , a adăugat Peskov.

Precizările purtătorului de cuvânt al Kremlinului au fost făcute după speculaţii repetate care au circulat şi care afirmau că Vladimir Putin este de fapt reprezentat de cineva care apare în locul său în public.

UPDATE ORA 03:00. Rusia avertizează din nou asupra creşterii riscurilor de confruntare nucleară cu Statele Unite

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia şi Statele Unite, sunt în creştere constantă, informează marţi agenţia de presă TASS, citând un înalt diplomat rus, scrie Reuters.

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferarea nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că Washingtonul intensifică aceste riscuri prin comportamentul său faţă de Moscova.

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova a emis în mod regulat acuzaţii la adresa SUA şi a ceea ce ea numeşte „Occidentul colectiv” pentru creşterea riscurilor unui război nuclear, retorică menită să descurajeze aliaţii Kievului.

,,Dacă Statele Unite continuă să urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu mizele crescând constant pe punctul de a aluneca într-un conflict armat direct, atunci soarta START (tratatul privind armele nucleare) poate fi o concluzie de la sine înţeleasă” , a spus Yermakov.

UPDATE ORA 02:00. Zelenski: Deja pregătim sectorul energetic pentru iarna viitoare

Volodimir Zelenski a anunţat că deja se fac pregătiri în sectorul energetic în vederea următorului sezon de iarnă, el menţionând că în regiunea Jîtomîr au fost luate decizii pentru a reface acest sector, după atacurile ruseşti.

Zelenski a afirmat că s-a întors la Kiev după o vizită de lucru la Jîtomîr.

El a adăugat că s-au discutat şi aspecte legate de apărare, având în vedere că Estonia a oferit una dintre cele mai rapide şi ample asistenţe, de la arme de artilerie, proiectile şi arme pentru apărarea anti-aeriană. De asemenea, s-a discutat despre decizii legate de arme şi muniţie care sunt implementate de alţi parteneri din Uniunea Europeană.

El a menţionat o întâlnire cu studenţii care a avut loc la Politehnica din Jîtomîr.

El a adăugat că a avut şi o şedinţă de coordonare cu responsabilii din regiunea Jîtomîr, fiind discutate aspecte legate de securitate, situaţia economică şi socială.

Potrivit acestuia, o atenţie specială a fost acordată situaţiei de la graniţă, el mulţumindu-le detaşamentelor de grăniceri.

UPDATE ORA 01:00. Livrările de muniție către Ucraina trebuie să se accelereze, afirmă un înalt oficial UE

Livrările de muniție către Ucraina trebuie să crească ,,în zilele următoare” , a declarat luni șeful Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, scrie CNN.

,,Mai mult de o mie de rachete au fost furnizate. Cantitatea de muniție este în creștere și trebuie să crească mai repede în zilele următoare” , a declarat el după o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

Borrell a declarat că este nevoie de o ,,pace dreaptă” în conflict, dar, până atunci, UE va continua să sprijine apărarea Ucrainei. Până în prezent, UE a oferit aproximativ 14 miliarde de dolari în sprijin militar, iar UE continuă să își respecte promisiunea de a furniza 1 milion de cartușe, a spus el.

O a doua tranșă de 1 miliard de dolari pentru achiziția de muniție din statele UE era în curs de finalizare, a spus el. ,,Au existat unele dezacorduri, dar activitatea continuă. Nu așteptăm ca documentul legal să fie finalizat pentru a începe să lucrăm.”

De asemenea, el a declarat că UE încearcă să contacteze țări din afara UE pentru a consolida efectul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Transporturile au fost de tip stop-and-start în timpul acordului, fiecare parte acuzând-o uneori pe cealaltă că a sabotat operațiunea.

Moscova amenință că va rezilia acordul privind cerealele din Marea Neagră, considerat esențial pentru a rezolva criza mondială a foametei, dacă Grupul celor șapte națiuni va interzice exporturile către Rusia.

O astfel de interdicție ar putea face parte din setul de sancțiuni în continuă evoluție pe care aliații le-au impus Moscovei pentru războiul din Ucraina.

În mod normal, Ucraina livrează în fiecare an aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială și este principalul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui. Împreună cu Rusia, a reprezentat aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019.