LIVE UPDATE. A douăzeci și șaptea zi de invazie. Ucraina acuză Rusia că a deportat peste 2.000 de copii Donețk și Lugansk

UPDATE 23:00

„Vom munci, ne vom lupta cât putem. Până la sfârșit. Curajos și cu energie deplină. Cu toată puterea noastră”, a spus Zelenski.

Puterea de luptă a Rusiei scade sub 90%, pentru că ucrainenii blochează invazia lui Putin, conform DOD.

UPDATE 22:00

Biroul președintelui Ucrainei se așteaptă ca Zelenski să aibă o conversație cu președintele chinez Xi Jinping în viitorul apropiat.

Războiul Rusiei în Ucraina va afecta conținutul noii versiuni a strategiei de securitate națională a SUA, a spus Pentagonul.

Krivoi Rog ar fi fost lovit de un atac cu rachetă.

https://media.alephnews.ro/2022/03/Krivoi-Rog.mp4

Ministrul grec de externe vrea să se ducă într-o o misiune de ajutor umanitar în Mariupol.

UPDATE 21:00

Rusia lansează rachete de croazieră Kalibr din Sevastopol, regiune ocupată temporar.

https://media.alephnews.ro/2022/03/Sevastopol.mp4

Joe Biden va anunta joi un alt pachet de sanctiuni la adresa Rusiei, a anunțat consilierul său pentru securitate, Jake Sullivan.

Un înalt oficial american al apărării a declarat că secretarul Apărării Lloyd Austin ia în considerare posibilitatea de a desfășura trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO în Europa, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, relatează Fox News.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la summitul NATO din această săptămână, relatează Reuters, citând Interfax.

UPDATE 20:00

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți că administrația nu a văzut China furnizând echipament militar Rusiei de când președintele Joe Biden a vorbit cu președintele Chinei, Xi Jinping, vinerea trecută.

O rafinărie de petrol din regiunea Luhansk este în flăcări.

https://media.alephnews.ro/2022/03/lugansk.mp4

„Rusia poate folosi arme nucleare doar în cazul unei amenințări reale la adresa țării”, a spus Peskov.

1 mort și 3 răniți au fost raportați în urma unei lovituri asupra Obolon din Kiev, conform administrației militare de la Kiev.

KGB-ul din Belarus a spus că ambasada Ucrainei din Minsk ar fi fost implicată în activități de informații în țara lor.

Germania nu intenționează să abandoneze complet importurile de petrol și gaze rusești, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Belarus va pierde 70% din exporturile către UE.

Comisia Europeană a propus să aloce trei miliarde de euro din bugetul UE țărilor UE care acceptă refugiați din Ucraina, a spus Ursula von der Leyen.

Luptele lângă Kiev continuă.

https://media.alephnews.ro/2022/03/kiev-1.mp4

UPDATE 19:00

RUSIA NEAGĂ CĂ DEPORTEAZĂ UCRAINENI ÎN LOCURI ÎNDEPĂRTATE.

Ambasada Rusiei în SUA a spus că sunt false informațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi deportat ucraineni din Mariupol în Rusia.

Într-o postare pe Telegram, ambasada a afirmat că vehiculele care evacuează civili sunt inspectate de trupele rusești pentru a „evita operațiunile de sabotaj” ale forțelor ucrainene. De asemenea, aceasta a afirmat că Rusia nu a împiedicat civilii din Mariupol, dar „va reține toți bandiții și fasciștii”.

Ucraina a declarat că forțele rusești au îngreunat eforturile de evacuare și au blocat accesul resurselor umanitare în Mariupol, orașul aproape distrus de bombardamente. De asemenea, a anunțat, în weekend, că forțele rusești au deportat „câteva mii” de ucraineni, din Mariupol, în „orașe îndepărtate din Rusia”.

Situația din Mariupol este cea mai gravă criză umanitară din timpul războiului, deoarece civilii se confruntă cu bombardamente aproape non-stop și se luptă să aibă acces la resurse cheie, precum alimente și electricitate.

FRANȚA SE PREGĂTEȘTE SĂ PRIMEASCĂ 100.000 DE REFUGIAȚI UCRAINENI

„Franța a lansat un plan național pentru a pregăti locuințe pentru cel puțin 100.000 de refugiați ucraineni”, a declarat, marți, premierul francez, Jean Castex.

„Din ce în ce mai mulți dintre ei [ucraineni] își găsesc refugiu în Franța sau tranzitează teritoriul nostru”, a declarat Castex, după o reuniune interministerială de criză pe această temă.

Mai mult de 26.000 de refugiați ucraineni au sosit în Franța de la începutul războiului, potrivit lui Castex. Dintre aceștia, 10.500 au obținut rezidență temporară oferită în cadrul politicii de protecție temporară a UE, activată la trei martie.

Premierul francez a promis, de asemenea, că îi va ajuta pe refugiații ucraineni să se integreze mai bine pe piața forței de muncă din Franța, prin cursuri de franceză oferite de agenția de ocupare a forței de muncă din țară.

„Intrăm într-o criză care va dura”, a declarat Castex.

„Este o onoare pentru țara noastră să păstrăm cea mai caldă primire posibilă pentru prietenii noștri ucraineni.”

RUSIA TRAGE ASUPRA MARIUPOL DIN MAREA AZOV

Rusia a început să tragă asupra orașului Mariupol, din Marea Azov, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, folosind un grup de aproximativ șapte nave pentru a lansa atacuri asupra orașului critic de coastă.

„Continuăm să observăm un număr de forțe rusești în interiorul orașului [Mariupol]”, a declarat oficialul.

„Credem că, cel puțin unele dintre ele, sunt forțe separatiste care au venit din Donbas și din nou, ucrainenii luptă foarte, foarte mult pentru a împiedica Mariupol să cadă”.

O GRUPARE PARAMILITARĂ RUSĂ ESTE „ACTIVĂ” ÎN UCRAINA

„Grupul Wagner, un grup paramilitar sponsorizat de Rusia, este activ în Ucraina”, a declarat, marți, un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Nu există luptători străini care să fi intrat în țară din Siria sau din altă parte pe care SUA să-i fi văzut”, a adăugat oficialul.

În acest moment, SUA nu văd „indicii tangibile” că rușii fac un efort de realimentare, dar „continuăm să vedem indicii că poartă aceste discuții și că fac acest tip de planuri atât în ceea ce privește realimentarea, cât și consolidarea”, a precizat oficialul.

SUA ARE „DOVEZI CLARE” CĂ FORȚELE RUSEȘTI AU VIZAT „INTENȚIONAT” INFRASTRUCTURA CIVILĂ

Statele Unite au „dovezi clare” că forțele rusești au vizat „în mod deliberat și intenționat infrastructura civilă, spitale, locuri de adăpost”, a declarat, marți, un înalt oficial american din domeniul apărării.

De asemenea, SUA au văzut „indicii ale unui comportament pe teren al forțelor ruse care ar constitui, de asemenea, crime de război”, a adăugat oficialul.

Administrația președintelui american, Joe Biden, „contribuie la furnizarea de dovezi” pentru mai multe anchete în curs de desfășurare, pentru a stabili dacă Rusia comite crime de război, a precizat oficialul.

„Administrația va contribui la furnizarea de dovezi în cadrul multiplelor anchete în curs, dar vedem dovezi clare că aceștia comit crime de război prin aceste atacuri nediscriminatorii și intenționate asupra unor ținte civile și asupra populației din Ucraina”, a declarat oficialul.

UPDATE 18:00

O JUMĂTATE DE MILION DE REFUGIAȚI UCRAINENI AU NEVOIE DE ASISTENȚĂ PRIVIND SĂNĂTATEA MINTALĂ

„Aproximativ o jumătate de milion de refugiați, care au fugit din războiul din Ucraina în Polonia, au nevoie de sprijin pentru tulburări de sănătate mintală, iar 30.000 dintre ei se estimează că au probleme grave de sănătate mintală”, a declarat, marți, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Polonia, Paloma Cuchi.

OMS a precizat că evaluarea sa se bazează pe estimările privind afecțiunile de sănătate mintală în urma conflictelor armate.

Marți, OMS a mai anunțat că au avut loc șaizeci lși două de atacuri verificate asupra unor centre de îngrijire a sănătății din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie.

UE VREA SĂ CREEZE UN FOND PENTRU RECONSTRUCȚIA POST-CONFLICT A UCRAINEI

„Uniunea Europeană intenţionează să creeze un fond pentru reconstrucţia Ucrainei după eventuala încheiere a confruntărilor militare cu Rusia”, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse.

Iniţiativa va fi supusă aprobării la summitul Consiliului European, programat joi şi vineri, la Bruxelles. Un proiect de document elaborat pentru eventuala aprobare la reuniunea UE prevede „acordarea de asistenţă financiară Guvernului ucrainean pentru necesităţile imediate şi, imediat după încetarea atacurilor Rusiei, pentru reconstrucţia unui stat democratic”.

Proiectul va include un mecanism european de asistenţă financiară pe termen scurt, mediu şi lung. Uniunea Europeană a acordat, deja, Ucrainei asistenţă financiară de urgenţă de 1,2 miliarde de euro, în contextul războiului.

UPDATE 17:00

SALVATORII NU AU PUTUT AJUNGE LA UN TEATRU BOMBARDAT DIN CAUZA LUPTELOR DIN MARIUPOL

Echipele de intervenție nu au putut ajunge la eventualii supraviețuitori din teatrul bombardat din Mariupol. De vină sunt bombardamentele intense care vin din tabăra rusă. Se crede că numeroși civili sunt, încă, prinși într-un adăpost antiaerian aflat sub teatrul distrus din Mariupol.

Teatrul a fost lovit de bombe rusești săptămâna trecută. Mii de civili, inclusiv copii, femei și bătrâni, obișnuiau să se adăpostească sub teatru.

Nu este clar câte persoane au fost ucise în atacul asupra teatrului, dar oficialii au declarat, săptămâna trecută, că se crede că mai mult de 1.000 de supraviețuitori ar fi prinși în capcană.

REZERVELE ALIMENTARE ȘI MEDICALE DIN HERSON SUNT APROAPE EPUIZATE

„Rezervele alimentare și medicale din Herson sunt aproape epuizate”, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.

Cei 300.000 de cetățeni din Herson se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza blocadei armatei ruse”, a spus acesta pe Twitter.

Orașul este ocupat de forțele rusești de aproximativ două săptămâni.

Nikolenko a mai spus că Rusia refuză să deschidă coridoare de evacuare pentru ca civilii să poată ieși. El a cerut ca „tacticile barbare ale Rusiei” să fie „oprite înainte de a fi prea târziu”.

UPDATE 16:00

JURNALISTA VICTORIA ROȘCHINA A FOST ELIBERATĂ

Ocupanții au eliberat-o, din captivitate, pe jurnalista Victoria Roșchina.

PRIMĂRIA PARISULUI A VOTAT, ÎN UNANIMITATE, ACORDAREA TITLULUI DE „CETĂȚEAN DE ONOARE” CAPITALEI KIEV

Primăria Parisului a votat, în unanimitate, să acorde capitalei Kievului titlul de „cetățean de onoare”, acordând orașului un astfel de statut pentru prima dată. Acest lucru a fost anunțat de primarul Parisului, Anne Hidalgo.

„Prin acest premiu, care este acordat orașului pentru prima dată, Parisul își exprimă prietenia și sprijinul față de capitala ucraineană, care luptă pentru libertatea ei”, a scris ea.

UPDATE 15:00

BELARUS AR PUTEA SĂ SE ALĂTURE „ÎN CURÂND” RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

SUA și NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat, pentru CNN, oficiali americani și ai NATO și că această țară ia, deja, măsuri în acest sens.

„Este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în conflict”, a declarat, luni, un oficial militar NATO.

O sursă din opoziția belarusă a declarat că unitățile de luptă belaruse sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile, mii de forțe fiind pregătite să se desfășoare.

Oficialul militar NATO a declarat că o decizie finală privind implicarea Belarusului în război trebuie să fie luată la Moscova și deocamdată, nu a existat niciun indiciu că forțele belaruse participă la luptele din Ucraina.

Rusia a folosit Belarus ca o rampă pentru multe dintre operațiunile sale aeriene în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de avioanele de supraveghere ale NATO, care zboară deasupra graniței polono-ucrainene și a radarelor văzute de CNN.

POLONIA VA PROPUNE NATO SĂ TRIMITĂ O MISIUNE DE MENȚINERE A PĂCII ÎN UCRAINA

Președintele polonez, Andrzej Duda, va propune NATO un plan de misiune de menținere a păcii la summitul alianței din douăzeci și patru martie de la Bruxelles. Se raportează că o astfel de misiune ar putea fi gata în „o săptămână sau o lună”.

Danemarca și-a anunțat disponibilitatea de a se alătura misiunii de menținere a păcii, după ce autoritățile poloneze au anunțat o astfel de propunere.

ZELENSKI CĂTRE ITALIA: „NU FIȚI O STAȚIUNE DE VACANȚĂ PENTRU CEI CARE PROMOVEAZĂ RĂZBOIUL!”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, marți, „mai multe sancțiuni, mai multă presiune” împotriva Rusiei, în timp ce războiul continuă să devasteze Ucraina.

„Ucraina, pentru forțele rusești, este zidul care le separă de Europa. Dar barbarii nu trebuie să treacă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor italieni, marți, în timpul unui discurs virtual.

„Avem nevoie de mai multe sancțiuni, de mai multă presiune pentru ca Rusia să nu caute rezerve de mercenari în Libia, ci pentru ca Rusia să caute pacea, pentru ca acel om să caute pacea”, a adăugat el.

Invazia rusă „va ruina mai multe vieți, mai multe familii, iar războiul la scară largă va continua. Din nefericire, artileria rusească cu rachete continuă bombardarea orașelor noastre, unele dintre ele au fost aproape complet distruse”, a spus el, adăugând că, în Mariupol, nu a mai rămas nimic, „doar ruine”.

„Știți cine a adus războiul în Ucraina, îi cunoașteți foarte bine. Știți cine ordonă războiul și cine îl promovează. Aproape toți folosesc Italia ca pe o stațiune de vacanță. Așa că nu fiți o stațiune pentru ei. Blocați-le proprietățile, confiscați-le conturile, iahturile lor.”.

OLANDA ÎNGHEAȚĂ ACTIVE RUSEȘTI ÎN VALOARE DE 431 DE MILIOANE DE DOLARI

„Olanda a înghețat active rusești în valoare de aproape 392 de milioane de euro (431,44 milioane de dolari)”, a anunțat Ministerul olandez de finanțe, în parlament, într-o scrisoare consultată de CNN.

Începând de marți, 391.944.031 milioane de euro au fost înghețate, ministerul precizând că se așteaptă și alte înghețări de active.

GERMANIA ANUNȚĂ „PLANUL MARSHALL” PENTRU UCRAINA

Ucraina poate primi bani pentru reconstrucție după război de la mai multe state.

Potrivit Reuters, „planul Marshall” a fost anunțat pe douăzeci și doi martie de către Ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

„Sprijinul nostru pentru lupta poporului (ucrainean) pentru libertate va continua”, a spus Lindner, într-un discurs, la camera inferioară a parlamentului Bundestag-ului.

„Solidaritatea noastră cu vecinul nostru european are o bază solidă, motiv pentru care avem nevoie de un Plan Marshall internațional pentru Ucraina”.

Țările dezvoltate au ajuns la un acord pentru a oferi Ucrainei bani, ca sprijin gratuit, pentru reconstrucția după distrugerea de către armata rusă.

UPDATE 14:00

ZELENSKI A VORBIT CU PAPA FRANCISC DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și Papa Francisc au discutat, marți, la telefon despre război, a declarat Zelenski în fața legislatorilor italieni.

„Astăzi am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și a spus cuvinte foarte importante: ‘Înțeleg că vreți pace. Înțeleg că trebuie să vă apărați, că soldații îi apără pe civili, își apără patria. Toată lumea o apără'”, a declarat Zelenski într-un discurs în Parlamentul italian.

„Iar eu am răspuns: „Poporul nostru a devenit armată, când a văzut cât de mult rău aduce inamicul, câtă devastare aduce și câtă vărsare de sânge vrea (Rusia) să vadă”, a spus președintele.

Zelenski i-a vorbit Papei „despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele rusești”, a scris el pe Twitter.

DISIDENTUL RUS NAVALNÎI A FOST CONDAMNAT LA ÎNCĂ 9 ANI DE ÎNCHISOARE

Disidentul rus, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat, marţi, de o instanţă judiciară din Rusia la încă nouă ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de escrocherie şi ultraj, infomează cotidianul Le Monde.

BOMBARDAMENT MARIUPOL

Consiliul Local Mariupol anunta că aviația rusă a aruncat, marți, două bombe aeriene asupra orașului.

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL UCRAINEI, DMYTRO KULEBA, A DISCUTAT DESPRE COOPERAREA DINTRE UCRAINA ȘI MAROC

„Am avut o conversație telefonică cu Ministrul marocan de externe, Nasser Burita. Am discutat despre cooperarea bilaterală, inclusiv în cadrul ONU, pentru a intensifica ajutorul umanitar global către Ucraina în fața agresiunii ruse în curs. Ministrul Burita a mulțumit Ucrainei pentru evacuarea studenților marocani”, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 13:00

UPDATE 14:03 O fabrică de oțel din Mariupol a fost bombardată de forțele ruse. Este vorba despre cea mai mare oțelărie din Ucraina.

„Inamicul continuă să-l distrugă cu cinism pe Mariupol ucrainean. Aviația rusă a aruncat astăzi două bombe aeriene super-puternice. Orașul a fost și mai distrus”, se arată în raport.

Cinci civili morţi şi 19 răniţi într-un atac rus lângă Doneţk

Cel puţin cinci civili au fost ucişi, iar alţi 19 au fost răniţi, în oraşul ucrainean Avdiivka, situat în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, ţinta unui atac rus luni seara, anunţă marţi însărcinata cu drepturle omului în Parlamentul ucranean Liudmila Denisova, relatează AFP, citat de news.ro. ”Cinci civili au fost ucişi, iar (alţi) 19 (au fost) rănţi”, anunţă Denisova într-o postare pe Telegram. Oraşul Avdiivka a fost ”ţinta unor tituri de artilerie şi unor bombardamente aeriene (ruse) care au distrus complet un sat”, denunţă ea.

UPDATE 12:00

Forțele ruse anunță că au preluat controlul satului Urojainoie, unde confruntările armate continuă, a anunţat generalul rus de divizie Igor Konaşemnkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.


Autoritățile elvețiene au confiscat o casă de lux care ar aparține oligarhului rus, Petr Aven, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și un acționar important al companiei Alfa-Grup care deține cea mai mare bancă privată din Federația Rusă.


Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că aeronava ucraineană de atac a brigăzii 128 de asalt montan a Legiunii Transcarpatia a capturat luni, 21 martie, un ofițer de stat major al armatei 58 de ocupație rusă. Autoritățile ucrainene susțin că în momentul în care soldații ucraineni l-au capturat pe locotenentul-colonel rus acesta era în lenjerie intimă și șosete ale Forțelor Armate ale Ucrainei. 


Ultimul diplomat UE care a plecat din Mariupol: „Sper că nimeni nu va mai vedea vreodată ce am văzut eu”


Ucraina acuză Rusia că a deportat peste 2.000 de copii din Donețk și Lugansk

Forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Luhansk din Ucraina, a anunțat luni Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat citat de CNN, informează Mediafax.”Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a dreptului umanitar internațional”, se arată în declarație.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate cu o zi mai devreme. Evacuările au avut loc în diferite locuri, inclusiv în Republica Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk, susținute de Rusia, iar oamenii au plecat de bunăvoie, potrivit ministerului. UNICEF a comentat marți aceste ultime rapoarte și și-a exprimat îngrijorarea, deși a precizat că nu a putut să le verifice în mod independent. „Răpirea copiilor pe timp de război este una dintre cele șase încălcări grave împotriva copiilor în timpul conflictelor și este interzisă de dreptul umanitar internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder.

UPDATE 11.00

Dispozitive explozive, instalate pe 14% din teritoriul Ucrainei, estimează două organisme ucrainene

Cel puţin 82.500 de kilometri pătraţi din Ucraina – reprezentând 14% din teritoriul ţării – sunt consideraţi drept un ”teritoriu periculos”, adcă zone în care se suspectează sau s-a confirmat că s-au instalat mine antipersonal şi dispozitive explozive, estimează într-o postare pe Facebook două organisme din cadrul societăţii civile ucrainene, informează news.ro. Potrivit ONG-ului ”Asociaţia Pompierilor din Ucraina” şi Demining Solutions, un operator antmine, regiuni din sudul şi estul Ucrainei, dar şi zone de la Kiev şi Cernihiv sunt cele mai afectate.

Ucraina anunță că nu a încheiat noi acorduri cu Rusia privind coridoarele de evacuare a civililor

Ucraina a anunțat marți că eforturile sale de evacuare a civililor din orașele și localitățile asediate se concentrează asupra orașului Mariupol, dar nu a anunțat niciun nou acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranță a locuitorilor blocați, scrie Reuters, citat de Mediafax. „Ne concentrăm pe evacuările din Mariupol”, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk. Ea a enumerat o serie de locuri din care autobuzele vor încerca să evacueze civilii, dar Mariupol nu se numără printre ele. De asemenea, ea nu a menționat niciun nou acord cu Rusia privind stabilirea unor „coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor.

Proprietarul celui mai mare spital mobil din estul Ucrainei, declaraţie controversată despre militarii ruşi

Gennadiy Druzenko, proprietarul celui mai mare spital mobil din estul Ucrainei, a făcut o declaraţie controversată la adresa soldaţilor ruşi. Afirmaţiile sale au atras atenţia atât Rusiei, cât şi comunităţii internaţionale. Gennadiy Druzenko, în vârstă de 49 de ani, a declarat pentru postul TV Ukraine24 că vrea ca toţi soldaţii ruşi care ajung în spitalul său să fie castraţi. „Am fost întotdeauna un mare umanist și am spus că, dacă un om este rănit, nu mai este un inamic, ci un pacient. Dar acum am dat ordine stricte de a se castra toți bărbații ruși capturați, pentru că sunt gândaci, nu oameni”, a fost declaraţia lui Druzenko.

MINISTERUL APĂRĂRII DIN UCRAINA A RAPORTAT CĂ NUMĂRUL PIERDERILOR RUSEȘTI DIN RÂNDUL ARMATEI S-A RIDICAT LA APROXIMATIV 300 DE PERSOANE PE ZI

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că pierderile rusești, dn rândul armatei, s-au ridicat la aproximativ trei sute de persoane pe zi. Ministerul Apărării al Ucrainei a raportat că, conform estimărilor departamentului, la douăzeci și două martie, pierderile armatei ruse, în rândul militarilor, sunt de aproximativ 15.300 de persoane.

Ieri, Ministerul Apărării a raportat că pierderile armatei ruse se ridică la aproximativ 15.000 de oameni.

MURATOV DONEAZĂ MEDALIA NOBEL REFUGIAȚILOR UCRAINENI

Editorul-șef al revistei Novaya Gazeta, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a decis să-și scoată premiul la licitație pentru a transfera banii primiți refugiaților, răniților și copiilor bolnavi care au nevoie de tratament urgent.

UPDATE 10.00

LIDERUL OPOZIȚIEI RUSE, NAVALNîi, A FOST GĂSIT VINOVAT DE FRAUDĂ

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de fraudă, potrivit agenției de presă de stat Tass.

Navalnîi a comis o fraudă, adică furtul proprietății altcuiva prin înșelăciune„, a citit judecătoarea Margarita Kotova în verdict.

UPDATE 09.00

RUSIA A OPRIT PRODUCȚIA DE TANCURI

Singura fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a oprit producția, potrivit NEXTA TV.

Decizia a fost luată din cauza lipsei de piese, majoritatea provenind din import.

UPDATE 08.00

PREMIERUL JAPONIEI CONSIDERĂ „INACCEPTABILĂ” DECIZIA RUSIEI DE A SUSPENDA NEGOCIERILE PRIVIND TRATATUL DE PACE DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Premierul japonez, Fumio Kishida, a protestat, marți, față de decizia Rusiei de a suspenda discuțiile pentru un tratat de pace care să pună capăt, în mod oficial, ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo.

„Toată această situație a fost creată de invazia Rusiei în Ucraina, iar răspunsul Rusiei, de a transfera acest lucru asupra relațiilor dintre Japonia și Rusia, este extrem de nejustificat și absolut inacceptabil. Japonia ar dori să protesteze față de această mișcare”, a declarat Kishida în timpul unei sesiuni parlamentare.

„Ne vom uni cu comunitatea internațională și vom lua măsuri de rezoluție, astfel încât Japonia să poată continua să urmeze fundamentul ordinii internaționale”.

Comentariile liderului japonez au fost făcute după ce Ministerul rus de Externe a declarat, luni, că Moscova nu intenționează să continue negocierile pentru un tratat de pace cu un stat care are o „poziție neprietenoasă”.

Contextul disputei privind tratatul din al Doilea Război Mondial: Insulele disputate au fost capturate de forțele sovietice în urma capitulării Japoniei în fața forțelor aliate în 1945. Dezacordul care a rezultat cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra insulelor a deteriorat relațiile dintre cele două țări, contribuind la eșecul lor continuu de a semna un tratat de pace din al Doilea Război Mondial.

FORȚELE UCRAINENE SUSȚIN CĂ AU RECÂȘTIGAT CONTROLUL ASUPRA ORAȘULUI MAKARIV, LA VEST DE KIEV

După zile de lupte, forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Makariv, situat la cincizeci de kilometri vest de Kiev, au anunțat, marți, Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook.

„Steagul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv”, în timp ce rușii se retrăgeau, se arată în postare.

CNN nu a putut confirma afirmația forțelor ucrainene.

Makariv suferise pagube semnificative în urma atacurilor aeriene rusești în curs de desfășurare. CNN a verificat autenticitatea fotografiilor postate pe rețelele de socializare la 12 martie, care arătau pagube majore la complexuri de apartamente, școli și o unitate medicală. Ministerul rus al Apărării a susținut, în mod repetat, că nu vizează civili.

SUTE DE REFUGIAȚI UCRAINENI AU SOSIT ÎN BRAZILIA DE LA ÎNCEPUTUL INVAZIEI

Aproape nouă sute de refugiați ucraineni, care fug de invazia Rusiei, au intrat în Brazilia până la 17 martie, potrivit poliției federale braziliene. Dintre acești opt sute nouăzeci și patru de refugiați, douăzeci și opt de persoane au solicitat, până în prezent, să rămână în Brazilia, a precizat poliția.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a semnat, la trei martie, un ordin executiv care permite cetățenilor ucraineni să rămână în Brazilia pentru o perioadă de până la nouăzeci de zile fără viză și care stabilește vize umanitare de o sută optzeci de zile pentru ucraineni. Ucrainenii au, apoi, posibilitatea de a solicita vize braziliene pe termen mai lung.

De la începutul invaziei, Bolsonaro a evitat să condamne sau să sancționeze Rusia, iar șeful de cabinet, Ciro Nogueira, a declarat, la scurt timp după aceea, că „poziția Braziliei este una de neutralitate, de echilibru”.

Brazilia a votat în favoarea unei rezoluții care a condamnat Rusia, în cadrul Adunării Generale a ONU, la doi martie. Dar ambasadorul țării la ONU, Ronaldo Costa Filho, a declarat că au existat rezerve și că rezoluția nu poate fi considerată ca o undă verde pentru utilizarea, fără discernământ, a sancțiunilor sau a armelor.

UPDATE 07.00

Cele mai recente informații despre invazia Rusiei în Ucraina:

UPDATE 06.00

Armata ucraineană susține că forțele sale au recucerit orașul Makariv, în apropiere de Kiev. În cea mai recentă actualizare a conflictului, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că trupele sale au împins trupele rusești în afara orașului, situat la aproximativ 60 km vest de capitală.

„Datorită acțiunilor eroice ale apărătorilor noștri, steagul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makarov, inamicul a fost respins”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 05.00

Cele mai recente evoluții din războiul din Ucraina:

Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor (EAZA) a declarat că a strâns peste 600.000 de dolari pentru a ajuta la operațiunile din grădinile zoologice ucrainene afectate de invazia Rusiei. Grupul a declarat că a efectuat deja transferuri inițiale de numerar către grădinile zoologice aflate în nevoie din acest fond.

UPDATE 04.00

Începând de luni, 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit unei actualizări a Biroului ONU pentru Drepturile Omului. Printre morți se numără 11 fete, 25 de băieți și alți 39 de copii al căror sex nu este cunoscut, a precizat OHCHR.

La Moscova, Aeroportul Sheremetyevo și-a trimis aproape jumătate dintre angajați în „vacanță forțată” pe fondul unei scăderi accentuate a traficului aerian după introducerea sancțiunilor occidentale – reprezentantul aeroportului Anna Zakharenkova. Aeroportul este deservit de aproximativ 15 mii de angajați, aproximativ 40-47% stau acum acasă.

Bennet a acceptat invitația lui Zelenski de a se duce la Kiev dar se duce doar dacă Kievul face pași substanțiali in vederea încetării focului.

UPDATE 03.00

Noile imagini din satelit de la Maxar Technologies arată incendii provocate de loviturile militare și inundații tot mai mari din cauza râului Irpin. Imaginile, realizate luni, arată, de asemenea, poziții ale artileriei rusești la vest de baza aeriană Antonov, aflată sub control rusesc, la nord-vest de capitala Kiev. Aceste poziții se potrivesc cu scene similare la alte poziții de artilerie rusești – în jurul lor au fost construite berme de pământ.

Imagini cu cei 11 ucraineni care au vrut să oprească iahtul lui Ambramovici în Turcia cu steaguri naționale și mesajul „Nu războiului”.

UPDATE 02.00

Pentagon: SUA și alte națiuni discută despre furnizarea de „apărare aeriană cu rază lungă de acțiune” Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat pe 21 martie că SUA se află în „consultări active” cu alte națiuni pentru a furniza Ucrainei arme pe care să le „utilizeze confortabil”.

Rusia cere votul asupra rezoluției sale privind Ucraina în Consiliul de Securitate al ONU pe 23 martie. În aceeași zi, se va relua sesiunea de urgență a Adunării Generale a organizației pe tema Ucrainei.

Presupusa utilizare de către Rusia a rachetei sale hipersonice este probabil menită să distragă atenția de la lipsa de progres în campania sa terestră, a declarat Ministerul britanic al Apărării într-un mesaj pe Twitter. În ultimele zile, Rusia a afirmat că a tras rachete hipersonice – pentru prima dată în luptă – asupra unor ținte din vestul Ucrainei.

UPDATE 01.00

Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa în Ucraina.

Biden a prezentat o serie de resurse pe care SUA le-a alocat Ucrainei și aliaților NATO din regiune, detaliind o finanțare de 2 miliarde de dolari numai pentru NATO și resurse militare semnificative pentru Ucraina.

RAPORT ARMATA UCRAINEI ZIUA 26. Informații operaționale privind invazia rusă:

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUMAR ZIUA A DOUĂZECI ȘI ȘASEA DE INVAZIE

„A fost o zi cu evenimente grele. Concluzii dificile. Dar a fost o altă zi care ne-a apropiat de victoria noastră. La pace pentru statul nostru. Glorie Ucrainei! Fac un apel către toți ucrainenii, oriunde ne-am afla. Faceți totul pentru a ne proteja statul. Pentru a ne salva poporul. Luptă. Luptă și ajută. Urmărește acești sclavi! Urmăriți ocupanții! Că Ucraina – a trăit. Și suntem cu toții alături de ea. Liber și pașnic. Pe care o iubim atât de mult. Glorie Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski.”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Un grup de senatori bipartizani a cerut ca mai multe ajutoare letale și umanitare să fie trimise în Ucraina cât mai curând posibil, după ce a călătorit în Germania și Polonia în weekend pentru a se întâlni cu organizații ale societății civile, trupe americane și refugiați ucraineni. Senatorii care au mers în această călătorie au ținut o conferință de presă luni, după ce s-au întors.

Exit mobile version