• Zelenski a declarat că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE va da o lovitură semnificativă întreprinderilor rusești.
  • Pachetul, aprobat vineri de UE, include măsuri restrictive împotriva persoanelor și entităților care susțin războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia în război.
  • Ce include acest pachet, aprobat vineri de UE.

UPDATE ORA 23.00

Uniunea Europeană va analiza propunerile Chinei de rezolvare a conflictului din Ucraina, dar deja consideră că nu există suficiente puncte importante în plan. Acest lucru a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

„China și-a prezentat „documentul de poziție” cu privire la o înțelegere politică. De fapt, acesta nu este un plan de pace și, practic, repetă pozițiile binecunoscute ale Chinei, dintre care unele le împărtășim, dar lipsesc altele importante. Desigur, noi îl va analiza, dar deja acum este clar că problema cheie este că nu distinge cu adevărat agresorul de victimă, punând părțile la un nivel egal”, a scris el.

UPDATE ORA 22.00

Spania își repara tancurile Leopard 2A4 pentru Ucraina, „sunt într-o stare deplorabilă”

Recomandări

ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE

Despre aceasta a anunțat ministrul Apărării al țării, Margarita Robles. Tuningul va fi finalizat în curând, iar acest lucru va permite ca tancurile să fie integrate în batalion împreună cu vehicule din alte țări. În același timp, Spania a început deja antrenarea echipajelor acestor Leoparzi și a echipajelor care vor fi implicate în întreținere.

UPDATE ORA 21.00

Volodimir Zelenski a semnat trei decrete privind introducerea de sancțiuni anti-ruse de către Consiliul Național de Securitate:

  • împotriva celor implicați în răpirea copiilor ucraineni;
  • împotriva reprezentanților sferei sportului din Federația Rusă, care „încearcă să pună sportul în slujba agresiunii”;
  • împotriva celor implicați în structura mercenarilor ruși pentru războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 20.00

Iranul sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina

Sprijinul Iranului pentru poziția recentă a Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe al țării noastre a declarat într-un comunicat: Republica Islamică Iran susține poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina din 24 februarie 2023.

UPDATE ORA 19.00

Potrivit datelor preliminare, ținta atacului de la aerodromul din Belarus a fost aeronava AWACS A-50 a Forțelor Aerospațiale Ruse, care ar fi putut suferi unele avarii

Grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” scrie despre acest lucru. Printre altele, putem vorbi despre deteriorarea laterală prin scăparea unui obiect neidentificat de la înălțime. Grupul mai raportează că astăzi, la ora 17:33, ora Kievului, un avion de transport militar Il-76 al Forțelor Aerospațiale Ruse cu numărul de înregistrare RF-86843 a sosit pe aerodromul Machulishchi din Federația Rusă. Această aeronavă a fost văzută anterior în Belarus în februarie 2022, când a zburat pe aerodromurile din Baranovichi și Machulishchi.

UPDATE ORA 18.00

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Alexander Lukașenko vrea să ajute Rusia și China să ocolească sancțiunile occidentale – planurile de încheiere a acordurilor chinezo-belaruse privind comerțul, investițiile și proiectele comune la scară largă pot fi direct legate de probabilitatea furnizarea de arme de către Beijing către Rusia.

UPDATE ORA 17.00

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului și un apropiat al liderului rus, va vizita Beijingul în această săptămână, a confirmat Ministerul de Externe al Chinei

Purtătorul de cuvânt Hua Chunying a declarat că Lukașenko urmează să viziteze marți până joi, dar nu a oferit detalii despre agenda sa, a raportat Associated Press. Belarus a susținut puternic Moscova și a permis ca teritoriul său să fie folosit ca teren de așteptare pentru invazia inițială a Ucrainei în urmă cu un an.

Lukașenko a fost singurul președinte al Belarusului de la crearea funcției în 1994 și a zdrobit protestele din 2020 pentru realegerea lui disputată într-un vot pe care opoziția și țările occidentale îl consideră fraudulos.

UPDATE ORA 16.00

Ajutorul letal al Chinei pentru Rusia ar veni cu „costuri reale”, spune Casa Albă
China nu s-a îndreptat către furnizarea de ajutor letal care să ajute Rusia în invadarea Ucrainei, iar Statele Unite au arătat clar cu ușile închise că o astfel de mișcare ar avea consecințe grave, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan.

„Beijing-ul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă asistență militară, dar dacă va merge pe acest drum, va avea costuri reale pentru China”, a spus Sullivan într-un interviu pentru „Starea Uniunii” de la CNN.

UPDATE ORA 15.00

Algeria își va redeschide ambasada de la Kiev, la un an după ce aceasta a fost închisă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat duminică televiziunea de stat algeriană, citând o declarație a Ministerului de Externe.

UPDATE ORA 14.00

Mai mult de o treime dintre adulții britanici au donat pentru a ajuta eforturile de ajutor umanitar din Ucraina, potrivit unui sondaj de opinie care arată că marea majoritate a publicului rămâne preocupată de conflict după un an.

În contextul în care acțiunile caritabile pentru cei care au fost aruncați în mare nevoie de război continuă, un sondaj comandat de Christian Aid a arătat că 37% din populația adultă din Marea Britanie a făcut un fel de donație. Optzeci și unu la sută au declarat că sunt în continuare îngrijorați de impactul conflictului.

UPDATE ORA 13.00

Uniunea Europeană a fost de acord să impună Rusiei un al zecelea pachet de sancțiuni ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, chiar la timp pentru un termen limită autoimpus pentru a marca prima aniversare a războiului. Ultima rundă de sancțiuni a vizat sectorul bancar, tehnologiile avansate și accesul Rusiei la tehnologii care ar putea fi utilizate în scopuri civile și militare, a declarat cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.

UPDATE ORA 12.00

Potrivit unor oficiali americani, SUA au informații potrivit cărora guvernul chinez are în vedere furnizarea de drone și muniție Rusiei pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Aceștia au precizat că nu se pare că Beijingul a luat încă o decizie finală, a relatat CNN, dar că negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfășurare.

UPDATE ORA 11.00

Mii de persoane au participat la o demonstrație în centrul Berlinului pentru a protesta împotriva acordării de noi arme Ucrainei, îndemnând guvernul german să deschidă în schimb calea negocierilor cu Vladimir Putin. La Londra, Marina Litvinenko – văduva unui dezertor otrăvit la Londra – a condus apelurile pentru o victorie ucraineană în război la o demonstrație de câteva sute de persoane în fața ambasadei ruse.

UPDATE ORA 10.00

Wagner și Kievul fac afirmații contradictorii privind controlul unui sat din estul țării

Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat că forțele grupului său Wagner au capturat sâmbătă satul Yahidne, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei.

Dar rapoartele militare ucrainene publicate la o zi după prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina au sugerat că satele din apropierea localității cheie au rămas sub controlul Kievului.

Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmația lui Prigozhin, făcută într-un scurt mesaj audio, sau raportul întocmit de statul major al armatei ucrainene. Cu toate acestea, alte surse au relatat că forțele rusești au intrat în Iahidne în timp ce situația din jurul Bahmut părea să devină tot mai periculoasă pentru apărătorii săi ucraineni.

UPDATE ORA 09.00

Șefii de finanțe ai celor mai mari economii ale lumii au condamnat ferm Moscova pentru războiul său din Ucraina, doar China și Rusia însăși refuzând să semneze o declarație comună sâmbătă.

India, care, în calitate de președinte al Grupului celor 20 de economii, găzduia o reuniune în orașul Bengaluru, a fost reticentă în a ridica problema războiului, dar națiunile occidentale au insistat că nu pot susține niciun rezultat care să nu includă o condamnare, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 08.00

Putin acuză Occidentul că vrea să dezmembreze Rusia

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu a avut de ales decât să ia în considerare capacitățile nucleare ale NATO, deoarece alianța militară condusă de SUA urmărește înfrângerea Rusiei.

UPDATE ORA 07.00

Ungaria semnalează o nouă amânare a aprobării candidaturii Finlandei și Suediei la NATO

Ungaria a indicat o nouă posibilă amânare a ratificării candidaturii Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán declarând că votul ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii martie, relatează Reuters.

Procesul de ratificare a fost blocat în parlamentul ungar încă din luna iulie. O agendă legislativă publicată săptămâna aceasta pe site-ul parlamentului a indicat că un vot final asupra cererilor NATO ar putea avea loc în săptămâna 6 martie.

UPDATE ORA 06.00

Un protest la Berlin împotriva trimiterii de arme în Ucraina a atras sâmbătă 10.000 de persoane

Revolta pentru pace” a avut loc în jurul Porții Brandenburg din centrul Berlinului, la o zi după împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina. Evenimentul a fost organizat parțial de politicianul Sahra Wagenknecht, membru al partidului german de stânga Die Linke.

UPDATE ORA 05.00

Directorul CIA afirmă că SUA sunt încrezătoare că China ia în considerare un ajutor letal pentru Rusia

Directorul CIA afirmă că SUA sunt încrezătoare” că China ia în considerare” trimiterea de ajutor letal Rusiei, dar serviciile de informații sugerează că nu a existat o decizie finală din partea Beijingului.

Suntem încrezători că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale”, a declarat directorul CIA, William Burns, pentru CBS News.

UPDATE ORA 04.00

Trupele Kievului își mențin liniile din Bahmut în pofida atacurilor constante, afirmă un colonel ucrainean

Trupele ucrainene își mențin poziția în jurul Bakhmut, în ciuda unei concentrări semnificative de forțe rusești în apropierea orașului din estul țării, a declarat sâmbătă un comandant ucrainean.

Comandantul Iuriy Fedorovici Madyar, colonel în armata ucraineană, a publicat un mesaj video pe canalul său Telegram despre starea luptelor din jurul Bakhmut, care rămâne unul dintre cele mai aprig disputate teritorii din război.

UPDATE ORA 03.00

La un an de la începerea războiului din Ucraina, prețul gazelor din SUA este mai mic

Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a zguduit economiile globale și a avut un impact chiar și în țările aflate departe de ororile războiului de pe linia întâi.

În Statele Unite, americanii au resimțit efectele la pompa de benzină, plătind prețul unei piețe globale de energie perturbate și al sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și aliații săi.

Din ziua anterioară începerii invaziei la scară largă a Rusiei, prețul benzinei în SUA a crescut cu 1,48 dolari pe galon, sau 42%, ajungând la un preț record de 5,02 dolari la 14 iunie.

Acest vârf a fost de scurtă durată – prețul mediu național al benzinei, așa cum este urmărit de agenția Oil Price Information Service pentru AAA, a scăzut continuu timp de 98 de zile consecutive, din ziua în care a fost stabilit recordul până la 20 septembrie.

Vineri, la prima aniversare a invaziei, media națională se situa la 3,39 dolari pe galon, față de 3,54 dolari în ziua în care a început războiul.

UPDATE ORA 02.00

Imagini din satelit arată urmările distructive ale războiului Rusiei în Ucraina

În săptămânile care au precedat prima aniversare a invaziei complete a Rusiei în Ucraina, regiunea Donetsk, în estul țării, a cunoscut unele dintre cele mai intense lupte.

UPDATE ORA 01.00

Rusia și China sunt singurele reținute, în timp ce țările G20 condamnă războiul din Ucraina

Șefii din domeniul finanțelor de la o conferință a Grupului celor 20 de țări din India au emis în acest weekend o declarație comună în care condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, doar China și Rusia refuzând să semneze.

Aproape toate țările prezente au fost de acord să condamne invazia pe scară largă a Rusiei, potrivit rezumatului și rezultatului președintelui publicat la încheierea reuniunii de sâmbătă. Țările care au semnat documentul au declarat că războiul afectează negativ economia globală și au cerut Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene va da o lovitură semnificativă întreprinderilor rusești, scrie CNN.

Acum, în cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni sunt noi pași de sancțiuni, puternici, împotriva industriei de apărare și a sectorului financiar al statului terorist și împotriva propagandiștilor care au înecat societatea rusă în minciuni și încearcă să-și răspândească minciunile în întreaga lume” , a declarat Zelenski în discursul său nocturn. Cu siguranță nu vor reuși” .

Pachetul, pe care UE l-a aprobat vineri, include:

  • Măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor și entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia în război.
  • Măsuri împotriva dezinformării rusești.
  • Restricții mai stricte la export în ceea ce privește tehnologiile cu dublă utilizare și tehnologiile avansate.
  • Sancțiunile vor continua să fie introduse, a declarat Zelenski.

El a adăugat că guvernul ucrainean lucrează pentru a extinde sancțiunile globale și, în special, europene la industria nucleară rusă, Rosatom, la toți cei implicați în programul de rachete și șantajul nuclear al statului terorist”.

Partenerii – Statele Unite, Marea Britanie – au făcut deja pași relevanți. Așteptăm pașii corespunzători din partea Uniunii Europene” , a spus el.