• Un atac cu rachete rusești a lovit vineri orașul Odesa, oraș portuar din Ucraina de la Marea Neagră.
  • Rusia și-a intensificat atacurile asupra orașului din sudul țării în ultimele săptămâni, lansând drone sau rachete aproape în fiecare zi.
  • Cel puțin o jumătate de duzină de cazuri de vandalism la secțiile de votare au fost raportate, inclusiv o bombă incendiară.

UPDATE ORA 22.30 – Fostul președinte rus îi descrie pe protestatarii secțiilor de votare drept „trădători”

Oamenii care au protestat la secțiile de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia au fost calificați drept „trădători” de fostul președinte Dmitri Medvedev.

Manifestanții au încercat să dea foc cabinelor de vot și să toarne vopsea în urne. „Ei îi ajută pe inamicii Rusiei”, a susținut Medvedev.

UPDATE ORA 21.00 – A fost organizat un eveniment în memoria persoanelor ucise în atentatul teatrului de la Mariupol

A fost organizat un eveniment în memoria persoanelor ucise în bombardamentul rusesc asupra unui teatru din Mariupol în urmă cu doi ani. Clădirea a fost folosită ca adăpost antiaerian.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

În încercarea de a alunga un atac, „copii” a fost tipărit în limba rusă cu litere albe uriașe pe pământ, afară. 

Oamenii s-au adunat la Praga pentru a-și aminti sutele de oameni care au murit  în orașul din sud-estul Ucrainei.

Făcând ecou pledoariei de prudență neîndeplinite la acea vreme, în fața Teatrului Național al orașului a fost desenată o pancartă mare pe care scria „copii” în limba rusă. 

UPDATE ORA 20.00 – Majoritatea rușilor nu-și dau seama că Putin îi târăște într-o „groapă foarte adâncă”, spune fostul diplomat

Majoritatea rușilor obișnuiți nu realizează că Vladimir Putin trage „întreaga țară într-o groapă foarte adâncă”, a spus un fost diplomat rus Boris Bondarev.

„Aceasta este problema”, a spus el pentru Sky News după ce a fost întrebat ce ar putea sfârși perioada președintelui la putere. „Dacă pierde acest război, atunci conducerea lui se va sfârși mai devreme”, a spus Bondarev. „Principala amenințare poate veni atât din partea elitei sale, cât și din partea oamenilor obișnuiți”.

Cunoașterea percepției rușilor obișnuiți ar trebui să concentreze eforturile, a lui Bondarev. Revenind la alegerile prezidențiale, el a spus că președintele rus are nevoie de o „majoritate zdrobitoare” pentru a prezenta imaginea sa de legitimitate. Putin probabil va declara o majoritate de aproximativ 85%, a calculat el.

UPDATES ORA 18.30 – Rusia acuză Ucraina că a aruncat obuze în secția de votare

Rusia a acuzat Ucraina că a aruncat un obuz dintr-o dronă pe o secție de votare din regiunea Zaporizhzhia, controlată de ruși.â

În plus, ministerul rus de externe a acuzat Kievul că a sporit „activități teroriste” în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia pentru atrage mai mult ajutor și arme din Occident. „Este evident că regimul corupt de la Kiev și-a intensificat activitățile teroriste în legătură cu alegerile prezidențiale aflate în desfășurare în Rusia pentru a-și demonstra activitatea administratorilor săi occidentali și pentru a cere și mai multă asistență financiară și arme letale”, a spus. ministerul într-o declarație.

Nu s-a menționat nicio victimă în presupusul incident din Zaporizhzhia. Au existat perturbări la secțiunile de votare, deoarece rușii votează pentru un nou președinte – alegeri pe care Vladimir Putin aproape sigur că le va câștiga. Ieri, el a promis că va pedepsi Ucraina pentru ceea ce a spus că sunt eforturile de a perturba procesul electoral.

UPDATE ORA 18.00 – Securitatea națională a SUA „va fi afectată” dacă noile fonduri pentru Ucraina sunt reținute, avertizează Kievul

SUA își vor deteriora propria securitate națională în cazul în care Camera Reprezentanților nu aprobă fonduri suplimentare pentru Ucraina, a spus Dmytro Kuleba. Ministrul de externe ucrainean a adăugat că puterea americană din întreaga lume va fi subminată.

După ce a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Kuleba a spus pe rețelele de socializare: „Nu putem permite Rusiei să folosească întârzierile în ajutor pentru a avansa, punând toată Europa și lumea democratică în pericolul unui război și mai mare”. La începutul acestei săptămâni, a reieșit că SUA vor trimite aproximativ 300 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei, deoarece republicanii continuă să blocheze un pachet de finanțare de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Kuleba a mulțumit Washingtonului pentru „ajutorul militar recent”, adăugând că el și Blinken „au discutat căile de urmat pentru a aproba suplimentul extrem de necesar”. El a continuat: „Ucraina a demonstrat în repetate rânduri în ultimii ani că, cu un sprijin suficient, putem învinge Rusia pe câmpul de luptă.

„Eșecul de a continua sprijinirea Ucrainei ar submina grav conducerea SUA în întreaga lume și ar pune în pericol securitatea națională americană. Am făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la rezultatele anticipate ale Summit-ului NATO de la Washington de la sfârșitul acestui an”.

UPDATE ORA 16.30 – Ucraina a fost în spatele atacului asupra rafinăriilor de petrol

Serviciul de securitate SBU al Ucrainei a stat în spatele atacului asupra a trei rafinării de petrol din timpul nopții.

Vestea vine de la agenția de presă Reuters, care citează o sursă ucraineană, care a spus: „SBU continuă să-și pună în aplicare strategia de subminare a potențialului economic al Federației Ruse, care îi permite să poarte un război în Ucraina”.

El a spus că atacurile au avut rezultate, dar nu a oferit detalii suplimentare. Rafinăriile, din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, aparțin gigantului petrolier de stat Rosneft.

UPDATE ORA 16.00 – Moscoviții primesc mesaje spam care îi acuză că „suțin ideile extremiste” și le cer să voteze „evitând aglomerarea”

Locuitorii Moscovei au început în această dimineață să primească mesaje care îi acuză că susțin „ideile extremiste” și cer să voteze „evitând aglomerarea” mâine, ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia.

Mesajele, care au fost livrate prin e-mail și prin aplicația Telegram: „Bună! În ciuda faptului că susțineți ideile unei organizații extremiste, ne bucurăm că veți vota la Moscova, pentru că fiecare vot contează. Vă rugăm să nu cedați în ideile oamenilor care vor să vă pună la punct. Să votați calm, fără aglomerări și provocări.”

UPDATE ORA 15.00 – Italia cere țărilor occidentale să „evite declarațiile mărețe” în favoarea unei strategii unificate

Anterior, am avut câteva comentarii de la ministrul de externe al Finlandei care spunea că țările occidentale nu ar trebui să se opună trimiterii de trupe în Ucraina în viitor.

Ministrul apărării din Italia a vorbit despre același lucru, dar are o viziune ușor diferită.

Guido Crosetto a declarat pentru cotidianul La Repubblica: „Occidentul ar trebui să evite declarațiile mărețe, cum ar fi trimiterea NATO în Ucraina, încercând să arate mai bine, sau să evite să se împartă în întâlniri de doi sau trei când suntem 27 în Europa”.

El a spus că regiunea are nevoie de „o strategie clară, necontradictorie și poate construită împreună ca o coaliție”.

UPDATE ORA 14.00 – Forțele ruse au lansat ieri 10 rachete și 68 de lovituri de aviație

Forțele ruse au lansat ieri 10 rachete și 68 de lovituri de aviație, au efectuat 89 de bombardamente și s-au angajat în 78 de ciocniri de luptă în Ucraina, a declarat personalul general al forțelor armate ucrainene în briefingul său de dimineață.

Aproximativ 100 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv au fost sub focul de artilerie.

Între timp, forțele de apărare ucrainene au lovit șapte zone în care personalul rus era concentrat și au doborât două drone de atac Shahed în regiunea Harkov.

UPDATE ORA 13.00 – Creștere record a bărbaților ruși cu dizabilități probabil din cauza rănilor de război

A existat o creștere record a numărului de bărbați ruși cu vârste cuprinse între 31 și 59 de ani cu dizabilități, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în briefing-ul zilnic de informații.

O analiză efectuată de Vorstka a datelor din fondul rus de pensii și asigurări a constatat că, în 2022, existau 1,67 milioane de bărbați ruși în această categorie de vârstă cu dizabilități. Acest număr a crescut cu 30% – 507.000 – în 2023.

„Creșterea numărului de bărbați cu dizabilități s-a datorat cel mai probabil creșterii numărului de invalizi militari”, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie. „Acesta este aproape sigur cazul. Majoritatea semnificativă a celor peste 355.000 de victime pe care le-au suferit forțele armate ruse în urma conflictului din Ucraina au fost personal rănit.”

UPDATE ORA 12.00 – Un bărbat și o femeie au murit în atacul de la Belgorod

Un bărbat și o femeie au murit în atacul de la Belgorod și alte trei persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov pe Telegram.

De asemenea, cinci persoane au fost rănite când o dronă ucraineană a lovit o mașină în satul Glotovo, la aproximativ 2 km (1,25 mile) de graniță, a spus Gladkov.

UPDATE ORA 11.00 – Dronele ucrainene lovesc rafinăria rusă Syzran

Guvernatorul regiunii ruse Samara a declarat sâmbătă că dronele ucrainene au lovit două rafinării de petrol aparținând gigantului petrolier de stat Rosneft în regiune, fără a provoca victime. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să saboteze alegerile prezidențiale pe care sigur le va câștiga.

Rafinăria Syzran din regiunea Volga a luat foc, dar un alt atac asupra rafinăriei Novokubyshev a fost dejucat, a declarat guvernatorul Dmitri Azarov într-un comunicat la Telegram. El a adăugat că muncitorii ambelor fabrici au fost evacuați și nu au fost victime.

UPDATE ORA 08.00 – Macron a spus că Europa este unită și hotărâtă în sprijinul său pentru Ucraina

Macron a spus că Europa este unită și hotărâtă în sprijinul său pentru Ucraina. Donald Tusk a adăugat că vorbesc cu o singură voce despre securitate și că intenționează să cheltuiască bani pentru a ajuta aici și acum.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin o jumătate de duzină de cazuri de vandalism la secțiile de votare au fost raportate, inclusiv o bombă incendiară, în timp ce cetățenii ruși au votat în trei zile de alegeri prezidențiale care vor prelungi cu încă șase ani președinția lui Vladimir Putin.

Un atac cu rachete rusești a lovit vineri infrastructura civilă din orașul Odesa, oraș portuar din Ucraina de la Marea Neagră, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind cel puțin 70, în cel mai mortal atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficialii ucraineni.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra orașului din sudul țării în ultimele săptămâni, lansând drone sau rachete aproape în fiecare zi.

Citește și