• UE a votat pentru returnarea tezaurului României furat de Rusia.
  • Rezoluția a fost inițiată de europarlamentarul Eugen Tomac.
  • E. Tomac: Rezoluţia a fost votată cu largă majoritate de voturi!
  • Este vorba de 93 de tone de aur și tezaurul cultural al României.
  • Valoarea aurului însuşit de Rusia ar fi în prezent de 5 mld. de €.
  • Josep Borrell: Tezaurul nu a fost returnat niciodată României.

Zi istorică pentru Patrimoniul României.

Parlamentul European a dezbătut și votat rezoluția inițiată de Eugen Tomac, prin care Rusia să returneze integral tezaurul României, pe care l-a furat, arată agenda instituției. „Succes uriaş! Rezoluţia a fost votată cu largă majoritate de voturi”, spune Tomac.

Este vorba de 93 de tone de aur și tezaurul cultural al României. Eurodeputatul Vlad Gheorghe a estimat că valoarea aurului însuşit de Rusia ar fi în prezent de 5 miliarde de euro. La dezbaterea emoțională, eurodeputații români au cerut executivului UE și altor instituții europene să facă tot posibilul să sprijine demersul. Să nu ne uităm trecutul: „Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă”, reamintește Borrell, șeful diplomației europene.

Eurodeputatul Dacian Cioloş spune că „dezbaterea arată foarte clar ce traume istorice au trăit cetăţenii români”.

Și Traian Băsescu a avut ceva de spus: „În ultimii 100 de ani Rusia i-a văduvit pe români de trei lucruri dragi şi acestea sunt: libertatea, tezaurul României şi pământul Basarabiei”, spune fostul președinte al României.

Parlamentul European dezbate și votează joi o rezoluție care prevede returnarea tezaurului României furat de Rusia.


Subiectul este relevant pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relațiilor cu Moscova.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural… au fost trimise în Rusia, cu două trenuri, primul în 1916 și al doilea în 1917.

Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.

Reacția Rusiei

„Odată, Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit materialelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoință, a trimis la București 1.436 de tone de obiecte de valoare (17 trăsuri!) rămase din vremea țarismului. La mai puțin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich.

Dar aproape toată datoria României față de Uniunea Sovietică pentru necazurile și distrugerile cauzate poporului și țării noastre în timpul Marelui Război Patriotic a fost iertată de Moscova încă din 1949. În ciuda tuturor atrocităților pe care aliații români ai lui Hitler le-au comis pe pământul nostru. Și aceasta este nu mai puțin de 300 de milioane de dolari în reparații, adică, dacă este convertit în banii de astăzi, va fi ceva în jurul valorii de 4 miliarde de dolari.

Dacă numărăm toate datoriile românești față de Rusia și Uniunea Sovietică, atunci, după cum cred unii experți, vom obține în regiune 1365–1665 de tone de aur, care este de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur românești. trimis în Rusia în 1916–1917. În plus, Rusia a returnat aproape tot aurul românesc și alte bunuri de valoare în timpul dezvoltării relațiilor sovieto-române. În special, Ceaușescu a scris în jurnalele sale că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948–1949.

În 2012, Ministerul rus de Externe a vorbit deja pe această temă: „Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să internaționalizeze o temă care și-a pierdut de multă actualitate. Credem că încercările de a răscoli trecutul în condiții moderne sunt contraproductive și nu pot decât să trezească emoții inutile și să distragă atenția de la rezolvarea unor probleme specifice cu adevărat presante ale cooperării bilaterale.”

Și acum, în loc să construiască relații constructive cu vecinii săi, Bucureștiul a început să zdruncine situația din Moldova vecină. Astăzi, contrar voinței poporului moldovenesc, el deschide de fapt calea către absorbția unui stat independent pe Nistru de către agenții săi, înrădăcinați în înalte mandate la Chișinău. România, fost aliat al lui Hitler, folosește platforme rusofobe, de exemplu, Parlamentul European, care este pregătit pentru orice umplutură anti-rusă, pentru a încerca să atârne de noi datoriile sale fantoma de un secol, aparent cu scopul de a corecta deplorabilele. situația din economia națională pe fondul grevelor agricole în toată țara”, scrie Maria Zaharova pe Telegram.

Citește și