• Ucraina și Rusia își intensifică atacurile aeriene în timp ce bombardează regiunile de frontieră cu rachete, bombe și rachete.
  • Războiul s-a mutat de pe câmpul de luptă la atacuri aeriene asupra infrastructurii militare, energetice și de transport ale celeilalte părți.
  • În regiunea rusă Belgorod, Ministerul Rus al Apărării a declarat că a interceptat miercuri 13 rachete ucrainene.

UPDATE ORA 22.00 – Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că UE „trebuie să își sporească gradul de pregătire în materie de apărare și să pună economiile pe picior de război pentru a face față urgenței amenințării”

„Avem 3 obiective: Să sprijinim Ucraina chiar acum; Să cheltuim împreună mai bine și mai repede; Acces mai ușor la finanțare publică și privată pentru sectorul apărării”, a adăugat el.

UPDATE ORA 21.00 – Liderii UE ar fi convenit asupra textului privind concluziile referitoare la Ucraina

Potrivit unor surse, liderii UE au convenit asupra textului privind concluziile referitoare la Ucraina, precum și la securitate și apărare, cu trei modificări la proiectul de formulare.

Declarația include propunerea de a folosi profiturile excepționale din activele rusești înghețate pentru Ucraina.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE ORA 20.00 – „Europa poate oferi mai mult”, spune Zelenski liderilor UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE prin videoconferință, solicitând mai mult ajutor în ceea ce privește apărarea antiaeriană și muniția, precum și progrese pe calea Ucrainei către integrarea europeană.

„Acesta este războiul Rusiei nu numai împotriva Ucrainei, ci împotriva noastră toți, împotriva țărilor voastre, de asemenea, împotriva întregii noastre Europe și a modului de viață european”, le-a spus el liderilor.

UPDATE ORA 18.00 – „Europa trebuie să conducă, nu să urmeze”, afirmă liderul belgian

Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a declarat că situația din Gaza este „dramatică”.

„Europa trebuie să conducă, și nu să urmeze – și este timpul să fim clari, să cerem o încetare imediată a focului, să cerem eliberarea ostaticilor și să punem pe toată lumea pe calea negocierilor privind o soluție cu două state.”

El a mai spus că Europa trebuie „să continue și cu siguranță să accelereze sprijinul nostru” pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17.00 – Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat că „cel mai important subiect de pe masă este problema cerealelor ucrainene”

„Dumpingul ucrainean distruge încet-încet fermierii europeni și maghiari. Poziția Ungariei este clară: trebuie să ne protejăm fermierii!”, a declarat el.

UPDATE ORA 16.00 – Ministrul rus al Apărării vizitează o fabrică de armament

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a efectuat astăzi o vizită la o fabrică de artilerie din regiunea rusă Nijni Novgorod.

Imagini publicate de Ministerul Apărării îl arată pe Șoigu în timp ce vizitează fabrica și inspectează armele.

Una dintre bombe părea a fi marcată cu inscripția „FAB-3000”. Ministerul rus al Apărării a anunțat anterior că a început producția în masă a bombelor cu explozibil puternic.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia spune că a capturat un alt sat din Donețk

Rusia spune că forțele sale au capturat satul Tonenke din Donețk, estul Ucrainei, marcând cea mai recentă revendicare teritorială pentru armată.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație, raportată de agenția de presă TASS, că „prin acțiunile coordonate ale unităților grupului de forțe „Centru”, așezarea Tonenkoye [Tonenke] din Republica Populară Donețk a fost eliberată”. a spus.

UPDATE ORA 13:00 – Kremlinul va riposta dacă UE folosește profiturile din activele rusești pentru a înarma Ucraina

Rusia va lua măsuri de răzbunare în conformitate cu propriile interese și va folosi toate mecanismele legale pe care le are la dispoziție dacă Uniunea Europeană folosește profiturile din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, a anunțat joi Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste comentarii înaintea unei reuniuni a liderilor UE la care urmează să fie discutată chestiunea.

UPDATE ORA 12:00 – Cinci persoane au fost rănite într-un atac în regiunea de frontieră rusă Belgorod

Cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene asupra orașului de graniță rusesc Belgorod, joi dimineață, potrivit guvernatorului regiunii.

Două femei și trei bărbați au suferit răni, inclusiv răni la cap și răni de schije, în atacul care a vizat capitala regiunii, a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe Telegram.

El a spus că peste 30 de apartamente din șase clădiri au fost avariate „ca urmare a unui atac aerian” al forțelor armate ale Ucrainei. Ucraina nu a comentat greva, iar CNBC nu a putut verifica imediat informațiile. Atât Ucraina, cât și Rusia neagă că au vizat infrastructura civilă.

UPDATE ORA 11:00 – Liderii UE vor discuta despre utilizarea profiturilor din activele rusești pentru înarmarea Ucrainei

Liderii Uniunii Europene vor discuta joi un plan de utilizare a profiturilor de miliarde de euro din activele financiare rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în încercarea de a sprijini Kievul în lupta sa împotriva invaziei Moscovei.

Cei 27 de lideri naționali ai blocului vor dezbate, de asemenea, modul în care Europa poate face mai mult pentru a se apăra și pentru a-și stimula industria de armament, reflectând temerile că Rusia ar putea să nu se oprească la Ucraina și că SUA ar putea să nu mai fie un protector atât de ferm al Europei în viitor.

UPDATE ORA 10:00 – Explozii zguduie Kievul, iar un atac cu rachete a rănit cel puțin 12 persoane

Explozii au fost raportate în capitala ucraineană Kiev în cursul nopții, iar oficialii orașului au declarat că se știe acum că un atac cu rachete a rănit cel puțin 12 persoane.

Fragmente de rachete au căzut peste o grădiniță într-o parte a orașului, iar mai multe clădiri industriale și rezidențiale au fost avariate în alte părți ale capitalei. Fragmente de rachete căzute, doborâte de apărarea aeriană ucraineană, au incendiat mașini într-un alt cartier. A fost raportat un incendiu la o stație de transformare și într-o clădire nerezidențială cu două etaje din districtul Podilskyi, ca urmare a căderii unor resturi de rachete.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina și Rusia își intensifică atacurile aeriene în timp ce bombardează regiunile de frontieră cu rachete, bombe și rachete.

În ultimele luni, războiul s-a mutat din ce în ce mai mult de pe câmpul de luptă la atacuri aeriene asupra infrastructurii militare, energetice și de transport ale celeilalte părți.

De partea ucraineană, președintele Volodymyr Zelenski a declarat că Rusia a lansat 200 de bombe ghidate de la începutul lunii asupra comunităților din jurul orașului Sumy, în nord-est, în timp ce, în cel mai recent atac al Moscovei, o rachetă a lovit orașul Harkov, la aproximativ 160 de kilometri de Sumy. Cel puțin cinci persoane au fost ucise.

În regiunea rusă Belgorod, aflată chiar peste graniță de Harkov – cu aproximativ 100 de kilometri între cele două, Ministerul Rus al Apărării a declarat că a interceptat miercuri 13 rachete ucrainene. Guvernatorul local, Viaceslav Gladkov, a declarat că trei persoane au fost ucise și alte două au fost rănite, inclusiv o fată de 17 ani, în „bombardamente masive” asupra orașului Belgorod, capitala regiunii. El a precizat că 16 persoane au fost ucise numai în ultima săptămână.

Citește și