• Pe o întindere de deșert la 50 km est de Cairo, Egipt, se ridică un nou oraș.
  • Construcția „Noii Capitale Administrative” a început în 2016 și este finalizată în etape.
  • În cele din urmă, „întreaga țară va fi gestionată din interiorul noii capitale”, Președintele Capitalei Administrative pentru Dezvoltare Urbană.

Pe o întindere de deșert la 50 km est de Cairo, Egipt, se ridică un nou oraș. Având deja cel mai înalt turn din Africa și cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu, orașul face parte dintr-o serie de mari megaproiecte ale Președintelui Abdel Fattah el-Sisi, menite să dezvolte economia țării, scrie CNN.

Construcția „Noii Capitale Administrative” a început în 2016 și este finalizată în etape. Potrivit lui Khaled Abbas, Președintele Capitalei Administrative pentru Dezvoltare Urbană, compania care supervizează proiectul, prima fază este aproape finalizată, iar faza a doua este așteptată să înceapă în ultimul trimestru al acestui an.

Încet, dar sigur, viața începe să se strecoare în oraș. Peste 1.500 de familii s-au mutat, potrivit lui Abbas, iar până la sfârșitul anului 2024, el se așteaptă ca acest număr să ajungă la 10.000.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Odată cu relocarea Ministerelor Guvernamentale în noul oraș, acolo lucrează deja aproximativ 48.000 de angajați guvernamentali, spune el, mulți dintre aceștia făcând naveta din estul Cairo cu un tren electric care a început să funcționeze anul trecut. În martie, când Parlamentul va începe să își dirijeze ședințele din oraș și când mai multe bănci și întreprinderi își vor muta sediile acolo, se așteaptă ca și mai mulți oameni să se mute acolo.

În cele din urmă, „întreaga țară va fi gestionată din interiorul noii Capitale”, adaugă Abbas.

El spune că prima fază a costat aproximativ 500 de miliarde de lire egiptene (10,6 miliarde de dolari). Proiectul a fost estimat anterior la un cost total de aproximativ 58 de miliarde de dolari, guvernul afirmând că va fi finanțat de ACUD și de încasările din vânzarea de terenuri, deși unele rapoarte sugerează că acesta costă statul miliarde de dolari.

Criticii sunt îngrijorați de aceste cheltuieli, în condițiile în care țara trece printr-o perioadă de recesiune economică și se confruntă cu presiuni sporite din cauza războiului din Gaza. Economia egipteană este stimulată de finanțarea internațională, inclusiv de la Banca Mondială, care a anunțat luni că va oferi Egiptului peste 6 miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani. La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internațional a declarat că va crește programul său actual de împrumut pentru Egipt de la 3 miliarde de dolari la 8 miliarde de dolari, sub rezerva unor reforme economice, inclusiv un „nou cadru pentru a încetini cheltuielile de infrastructură”, pentru a contribui la reducerea inflației și a menține sustenabilitatea datoriei.

ACUD, care este deținută în proporție de 51% de armată și 49% de Ministerul Locuințelor, a declarat pentru CNN că dezvoltarea orașului nu va fi afectată de anunțul FMI. În februarie, ACUD a anunțat că Dar, o firmă globală de arhitectură și inginerie implicată în prima fază a orașului, a primit contractul pentru a crea un master plan detaliat pentru fazele doi, trei și patru ale capitalei. Abbas spune că se așteaptă ca a doua fază să coste aproximativ 300 de miliarde de lire egiptene (6,4 miliarde de dolari).

Noua Capitală Administrativă este centrată în jurul unui cartier financiar în care unele bănci și întreprinderi internaționale își vor avea sediul global. Anul trecut, Afreximbank a anunțat că va achiziționa un teren în oraș pentru un centru comercial african, care va găzdui sediul său global, un centru de conferințe, un hotel și un centru de inovare, pe care l-a descris în mod colectiv ca fiind un „complex de afaceri cu ghișeu unic” pentru comerțul intra-african. Un consorțiu de companii anonime din Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud a anunțat că va forma un centru financiar în capitală.

Abbas consideră că infrastructura modernă a orașului va atrage întreprinderile. Un sistem de Inteligență Artificială va optimiza utilizarea energiei electrice, a gazului și a apei, precum și gestionarea deșeurilor, spune el. Infrastructura de fibră optică și implementarea 5G vor ajuta la conectivitate, iar în oraș vor exista servicii de securitate de înaltă tehnologie, cu mii de camere de supraveghere instalate în tot orașul, care vor urmări, de asemenea, traficul și vor alerta asupra congestiilor și accidentelor.

„Există o mulțime de locuințe în Cairo care sunt perfect funcționale, iar dacă Guvernul ar cheltui chiar și o mică parte din această investiție pentru a ajuta orașele existente ale oamenilor să funcționeze, cred că problema supraaglomerării ar dispărea foarte repede.”

Abbas spune că vechea infrastructură din Cairo a depășit punctul de a fi modernizată și, deși nu a vrut să dea cifre directe cu privire la locuințele accesibile care vor fi disponibile, el insistă că noul oraș se va adresa tuturor părților din societate.

„Costul de trai aici este același ca în orașul vechi, dar cu diferența că trăiești într-un oraș nou, un oraș verde, inteligent și sustenabil”, spune el. „Rolul nostru este de a le oferi oamenilor o calitate a vieții”.

Citește și