• Antony Blinken insistă că „Ucraina va deveni membră a NATO” și a declarat că SUA vor face „tot ce pot” pentru a se asigura că această țară are tot ce îi trebuie pentru a învinge Rusia.
  • Rusia încearcă să saboteze căile ferate europene, avertizează ministrul ceh.
  •  Cameron să-i îndemne pe republicani să promoveze pachetul de ajutor pentru Ucraina.

UPDATE ORA 19.30 – Regatul Unit are nevoie de cheltuieli de apărare în timpul războiului

Marea Britanie trebuie să-și intensifice cheltuielile pentru apărare și ajutor și să-și consolideze rețelele diplomatice și de informații în „cea mai periculoasă perioadă” de după Războiul Rece, a avertizat fostul funcționar public al Marii Britanii.

Fostul secretar de cabinet, Sir Mark Sedwill, a cerut guvernului să dubleze aproape cheltuielile Marii Britanii pentru apărare pentru a ajunge la 4% din PIB și să readucă bugetul de ajutor internațional la 0,7% din venitul național, redus de Boris Johnson în 2021.

Și avertizând asupra amenințării în cazul în care Vladimir Putin va prevala în războiul său împotriva Ucrainei, el a cerut aliaților Kievului „să îmbunătățească capacitatea industrială de apărare la niveluri de război”, „să ne conducă propriile fabrici 24/7” și să cumpere arme și muniții pentru Ucraina, indiferent dacă sau nu, Congresul finanțează SUA pentru a face acest lucru.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?

UPDATE ORA 18.00 – Femeie ucisă de o dronă ucraineană în regiunea Belgorod din Rusia

O femeie a fost ucisă duminică, când schije de la o dronă ucraineană doborâtă a lovit o mașină care circula în regiunea Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul local Vyacheslav Gladkov.

Într-o declarație pentru aplicația de mesagerie Telegram, Gladkov a spus că încă patru persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite după ce apărarea antiaeriană a doborât patru drone ucrainene la apropierea orașului Belgorod.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost atacată regulat din partea forțelor Kiev din 2022, cu 25 de persoane ucise într-o singură lovitură cu rachetă asupra orașului Belgorod în decembrie.

UPDATE ORA 17.00 – Ucraina susține că a distrus avioane de război rusești într-unul dintre cele mai mari atacuri cu drone din timpul războiului

Oficialii ucraineni au susținut vineri că au folosit un baraj de drone pentru a distruge cel puțin șase avioane militare și a avariat grav alte opt pe un aerodrom din regiunea Rostov din Rusia , în timp ce oficialii ruși ai apărării au susținut că au interceptat 44 de drone ucrainene și că doar o substație electrică a fost avariată în atac.

Asaltul părea a fi unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale Kievului din război, venind în timp ce forțele sale își intensifică atacurile pe pământul rus. Associated Press nu a putut verifica în mod independent afirmațiile niciunei părți.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra centralelor electrice ale Ucrainei, în ultimele săptămâni, semnalând o nouă fază potențial periculoasă a conflictului, în timp ce ambele părți se luptă să obțină progrese semnificative pe teren.

UPDATE ORA 16.00 – Finlanda va menține granița cu Rusia închisă până la noi ordine

Finlanda va prelungi închiderea punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia dincolo de termenul limită actual de 14 aprilie „până la noi ordine”, din cauza riscului ridicat de migrație organizată orchestrată de Moscova , a anunțat joi guvernul finlandez.

Ministerul finlandez de Interne a declarat într-o declarație că securitatea națională și ordinea publică a țării nordice ar fi amenințate serios dacă sutele estimate de resortisanți ai țărilor terțe ar continua să încerce să intre din Rusia fără documentația adecvată.

„Pe baza informațiilor furnizate de autoritățile publice, riscul ca migrația instrumentalizată (de către Rusia) să se reia și să se extindă așa cum sa văzut anterior rămâne probabil”, a spus ministerul.

UPDATE ORA 15.00 – Un diplomat de carieră pro-occidental se confruntă cu un aliat al premierului populist la votul prezidențial al Slovaciei

Un diplomat de carieră pro-occidental și un aliat apropiat al prim-ministrului populist al Slovaciei, Robert Fico, se înfruntă sâmbătă într-un scrutin prezidențial pentru a stabili cine va fi următorul șef de stat.

Fostul ministru de externe Ivan Korčok se confruntă cu Peter Pellegrini, care conduce un partid de coaliție în guvernul lui Fico, în votul pentru postul în mare parte ceremonial de președinte al națiunii de 5,4 milioane.

O victorie a lui Pellegrini, care este în prezent președintele Parlamentului , ar cimenta puterea lui Fico, oferindu-i lui și aliaților săi controlul unor posturi strategice majore.

UPDATE ORA 14:00 – Dronele ucrainene atacă stația nucleară Zaporojie

Dronele ucrainene au atacat duminică centrala nucleară Zaporojie deținută de Rusia, avariand un camion parcat lângă cantina stației, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, citând autoritățile centralei.

UPDATE ORA 13:00 – Avertismentul înfricoșător al șefului militar al Ucrainei către Occident cu privire la amenințarea Rusiei

Rusia este gata să „înghită” Europa întreagă, a avertizat un comandant ucrainean de vârf – la mai puțin de două luni după ce a condus o evacuare costisitoare dintr-un oraș cheie de pe linia frontului de est.

Vorbind cu The Independent dintr-o locație nedezvăluită din Donețk, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt a Ucrainei, Maksym Zhorin, a emis un avertisment îngrijorător pentru partenerii occidentali ai Kievului.

Occidentul, a spus el, trebuie să se pregătească urgent. „Creează sisteme serioase de apărare care ar putea contracara Rusia pentru că, fără îndoială, va deschide gura și va încerca să înghită restul Europei”, a avertizat el.

UPDATE ORA 12:00 – Sistemul energetic al Ucrainei este stabil, nu se preconizează importuri majore de energie, spune ministerul

Sistemul energetic ucrainean, grav afectat de atacurile cu rachete rusești în ultimele săptămâni, este acum aproape complet stabilizat, iar ministerul energiei a declarat duminică că nu sunt așteptate importuri majore.

Importurile de energie electrică ale Ucrainei au atins un nivel record la sfârșitul lunii martie, după ce o serie de lovituri de rachete rusești asupra infrastructurii critice au provocat întreruperi de curent în multe părți ale țării.

Din 22 martie, forțele ruse atacă aproape zilnic centralele termice și hidroelectrice ucrainene, precum și rețelele principale, ceea ce a dus la întreruperi de curent.

„Sistemul energetic al Ucrainei este stabil și echilibrat”, a spus ministerul într-un comunicat.

El a spus că exporturile de energie sunt așteptate la 115 megawați-oră (MWh) duminică, în timp ce importurile ar putea însemna 1.179 Mwh.

Șeful companiei naționale de rețea, Ukrenergo Volodimir Kudritskii, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că atacurile rusești au provocat daune semnificative sistemului energetic, dar un colaps total este puțin probabil.

UPDATE ORA 10:00 – Trei civili au fost uciși într-o lovitură rusă, în regiunea Zaporojie

Trei civili au fost uciși, duminică dimineață, într-un atac rusesc asupra satului Guliaipole din prima linie din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul local.

„Doi bărbați și o femeie au murit sub dărâmăturile casei lor, care a fost lovită de un obuz rusesc”, a spus Ivan Fedorov în aplicația de mesagerie Telegram.

Fedorov a spus că încă o persoană a fost rănită. El a spus că rușii au bombardat satul cu un lansator de rachete multiplu autopropulsat Grad.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia și Occidentul își unesc forțele pentru a aborda comerțul cu „diamante de sânge”, în ciuda vrăjirii legate de diamantele de la Moscova

Statele Unite și aliații săi occidentali se ceartă cu Rusia pentru producția sa de diamante, dar și-au unit forțele pentru a susține în continuare Procesul Kimberley, care are ca scop eliminarea comerțului cu „diamante de sânge” care a contribuit la alimentarea conflictelor devastatoare din Africa.

UPDATE 4:00-Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Chasiv Yar din estul țării, afirmă un general de rang înalt

Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor rusești de a trece prin apărarea lor, a declarat sâmbătă comandantul-șef Oleksandr Syrskyi.

Vineri, agenția rusă de știri RIA a citat un oficial care a declarat că forțele rusești au intrat în suburbiile orașului, pe care Moscova îl consideră un punct de pregătire important pentru trupele Kievului. Armata ucraineană a declarat că raportul este neadevărat. „Chasiv Yar rămâne sub controlul nostru, iar toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eșuat”, a declarat sâmbătă Syrskyi pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un avans rapid al rușilor asupra Chasiv Yar, un oraș puternic fortificat cu o populație de 12.200 de locuitori înainte de război, situat la vest de orașul Bakhmut, aflat în ruină și ocupat de ruși, ar fi un eșec sumbru pentru Kiev.

Forțele rusești avansează în estul Ucrainei după ce au capturat orașul bastion Avdiivka în februarie. Soldații de la Kiev încearcă să se adăpostească, confruntându-se cu o penurie pe termen lung de obuze de artilerie, cu ajutorul american blocat în Congres.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia își continuă campania de bombardamente cu rază lungă de acțiune, a avertizat Volodimir Zelenski, scrie The Independent.

Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean cu privire la situația cu care se confruntă apărarea aeriană a țării sale vine după săptămâni de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, a orașelor și localităților, folosind un vast arsenal de rachete și drone.

„Dacă vor continua să lovească [Ucraina] în fiecare zi așa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii știu acest lucru”, a declarat Zelenski la televiziunea ucraineană.

Citește și