• Desfășurată în sala de tron a țarilor, ceremonia a fost mai degrabă o încoronare decât o inaugurare.
  • Sala Andreevski, unde Vladimir Putin a depus jurământul, era plină cu aur.
  • El a dat un avertisment ușor voalat că protestele nu vor fi tolerate, spunând că este important „să nu uităm prețul tragic al tulburărilor interne”.

UPDATE ORA 20:30 – Ungaria: Rămânem în afara planului „nebunesc” al NATO de sprijinire a Ucrainei

Budapesta stârnește din nou suspiciuni în cea mai mare alianță militară din lume, deoarece promite să sfideze o inițiativă a NATO.

Planul pe termen lung al alianței de a sprijini militar Ucraina a fost convenit în aprilie, dar a fost numit astăzi de ministrul de externe al Ungariei o „misiune nebună”. Conform planurilor, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

Discutând astăzi despre aceste planuri, Peter Szijjarto a declarat: „Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO, în ciuda tuturor presiunilor”.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI E CĂUTAT DE ARMATĂ
CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO – aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie – și, de asemenea, din cauza legăturilor strânse ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova.

UPDATE ORA 19:30 – Rusia promite un „răspuns adecvat” după expulzarea atașatului apărării din Marea Britanie

Ambasada Rusiei la Londra a declarat că va exista „un răspuns adecvat” după ce Marea Britanie a expulzat un atașat al apărării rus. Ambasada a declarat că restricțiile care au fost impuse au fost făcute sub un „pretext nefondat și ridicol”, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Aceasta vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat jurnaliștilor că Kremlinul va răspunde în mod corespunzător în urma expulzării.

UPDATE ORA 18:30 – Copii printre cei șapte răniți de bombardamentele rusești din Harkov, potrivit guvernatorului

Șapte persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în estul Harkovului, potrivit guvernatorului regiunii. Oleg Synegubov a declarat că printre cei răniți se numără o fetiță de opt ani și trei băieți, doi de 14 ani și unul de 15 ani.

„Doi [dintre] băieți sunt în stare gravă, [celălalt] băiat și [cealaltă] fată sunt în stare medie”, a declarat el. Un civil în vârstă de 55 de ani, de sex nespecificat, a fost, de asemenea, spitalizat. Două femei aveau răni minore.

UPDATE ORA 17:00 – UE are un cadru pentru a utiliza fondurile rusești înghețate pentru Ucraina

Diplomații Uniunii Europene au convenit asupra unei legi pentru a utiliza profiturile excepționale generate de activele băncii centrale rusești înghețate în blocul comunitar pentru apărarea Ucrainei, au declarat pentru agenția de presă Reuters două surse familiare cu acest subiect.

În martie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a propus să se ia 90% din veniturile provenite din activele rusești înghețate în Europa și să le transfere către un fond administrat de UE care să finanțeze arme pentru Ucraina.

Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt deținute în depozitarul central de valori mobiliare Euroclear din Belgia, care deține echivalentul a 163 de miliarde de lire sterline în titluri și numerar ale băncii centrale rusești.

UPDATE ORA 16:00 – Ministerul de Externe al Estoniei îl convoacă pe șeful ambasadei Rusiei

Ministerul de Externe al Estoniei l-a convocat pe șeful ambasadei Rusiei la Tallinn pentru a protesta împotriva bruiajului semnalelor GPS, a declarat un ministru din țara baltică.

„Astăzi l-am convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei în legătură cu bruiajul GPS, care reprezintă o încălcare a reglementărilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor & a provocat daune grave traficului aerian estonian”, a declarat ministrul de externe Margus Tsahkna pe X

Această decizie vine în urma acuzațiilor Estoniei de luna trecută potrivit cărora Rusia a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnalele GPS, după ce bruiajul semnalului a forțat-o să facă modificări la aeroportul său din Tartu.

Anul trecut, Rusia și Estonia și-au expulzat reciproc ambasadorii pe măsură ce relațiile s-au deteriorat în urma invaziei Moscovei în Ucraina în 2022.

UPDATE ORA 15.00 – Marea Britanie va expulza un atașat al apărării rus, despre care susține că este un „ofițer de informații militare nedeclarat”

Un ofițer „nedeclarat” al serviciilor de informații militare rusești va fi expulzat din Marea Britanie, a declarat ministrul de interne, care a anunțat, de asemenea, închiderea mai multor sedii diplomatice rusești.

James Cleverly, al cărui rol este echivalentul unui ministru de interne, a declarat în fața parlamentarilor de la Londra: „Astăzi, împreună cu ministrul de externe, anunț un pachet de măsuri pentru a arăta clar Rusiei că nu vom tolera astfel de escaladări aparente.”

UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul minimalizează afirmația Ucrainei privind un complot dejucat pentru uciderea lui Zelenski

Kremlinul a declarat că nu comentează afirmațiile ucrainene potrivit cărora Kievul a prins agenți ruși care plănuiau asasinarea președintelui Volodimir Zelenski, dar a precizat că este puțin probabil să fie o informație corectă.

Serviciul ucrainean de securitate de stat a declarat marți că a prins doi agenți ai Rusiei care plănuiau să îl ucidă pe Zelenski și alți oficiali de rang înalt ca „un cadou” pentru președintele rus Vladimir Putin, în momentul în care acesta a depus jurământul pentru un nou mandat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu comentează această afirmație, dar a adăugat că este puțin probabil ca aceasta să fie o informație exactă.

UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul a declarat că prețuiește relațiile cu Coreea de Nord

Kremlinul a declarat că prețuiește relațiile cu Coreea de Nord, atunci când a fost întrebat despre un raport potrivit căruia Rusia a livrat petrol rafinat în Coreea de Nord la niveluri care par să încalce un plafon stabilit de Consiliul de Securitate al ONU.

„Apreciem relațiile noastre bilaterale cu Coreea de Nord și intenționăm să le dezvoltăm în continuare în toate domeniile posibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Coreea de Nord, a spus el, este „partenerul nostru bun și foarte promițător”.

Marți, Reuters a citat un oficial american neidentificat care a declarat că transporturile rusești de petrol rafinat au împins deja importurile nord-coreene „peste plafonul anual de 500.000 de barili impus de Consiliul de Securitate al ONU”.

UPDATE ORA 12.00 – Ministerul de Externe al Chinei l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia învestirii sale în funcția de președinte al Rusiei, potrivit unui purtător de cuvânt

„China îl felicită pe președintele Putin cu ocazia învestirii sale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, precizând că președintele Xi Jinping i-a trimis deja un mesaj de felicitare lui Putin pentru realegerea sa.

Lin a declarat că relațiile sino-ruse au rămas sănătoase sub îndrumarea strategică a celor doi lideri, potrivit Reuters.

„China acordă o mare importanță rolului de conducere strategică al șefului diplomației de stat în relațiile bilaterale dintre cele două țări. Cei doi șefi de stat au convenit să continue să mențină schimburi strânse pentru a asigura dezvoltarea armonioasă și stabilă a relațiilor sino-ruse”, a spus el.

UPDATE ORA 11.00 – Rachete și drone rusești au lovit aproape o duzină de instalații de infrastructură critică ucrainene într-un atac aerian major miercuri dimineață, provocând daune grave la trei centrale termice din epoca sovietică

Rachete și drone rusești au lovit aproape o duzină de instalații de infrastructură critică ucrainene într-un atac aerian major miercuri dimineață, provocând daune grave la trei centrale termice din epoca sovietică, au declarat oficialii de la Kiev.

Forțele aeriene au declarat că au doborât 39 din cele 55 de rachete și 20 din cele 21 de drone de atac folosite în atac, care acumulează și mai multă presiune asupra sistemului energetic ucrainean asediat la mai bine de doi ani de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă, potrivit Reuters.

„Un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice!” a scris ministrul Energiei, German Galushchenko, pe aplicația Telegram. Două persoane au fost rănite în regiunea Kiev și una a fost rănită în regiunea Kirovohrad, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

Aproximativ 350 de salvatori se întreceau pentru a minimiza pagubele provocate la mai multe instalații energetice, 30 de locuințe, vehicule de transport public, mașini și o stație de pompieri, a precizat el.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia atacă o instalație de stocare a gazelor din regiunea ucraineană Lvov, potrivit guvernatorului

Rusia a lovit miercuri infrastructura energetică critică din districtul Stryi și o instalație de generare a energiei electrice din districtul Chervonohrad din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Lviv într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

Lovitura cu rachete a provocat un incendiu la instalația de generare a energiei, serviciile de urgență lucrând la fața locului, a precizat el. La momentul respectiv nu au fost raportate victime în atacul asupra regiunii Lviv, potrivit Reuters.

Atacul aerian al Rusiei a provocat avarii serioase la echipamente la trei centrale termice, a declarat DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina.

UPDATE ORA 08.00 – Europa are nevoie de „bani mulți” pentru a se apăra împotriva puterilor mondiale, afirmă premierul polonez

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Europa trebuie să cheltuiască „bani mulți” pentru a împiedica alte puteri ale lumii să „ridice o mână împotriva ei”.

În cadrul unei conferințe organizate în orașul polonez Katowice, Donald Tusk a cerut țărilor europene să ia măsuri comune pentru a crește cheltuielile pentru apărare cu cel puțin 100 de miliarde de euro (85 de miliarde de lire sterline).

„Europa trebuie să fie pregătită în următoarele douăsprezece luni și în următorii cinci ani pentru o situație în care nicio putere din lume nu va îndrăzni să ridice o mână împotriva ei”, a spus el.

„Banii mari vor muta războiul departe de granițele Europei pentru o lungă perioadă de timp, poate definitiv”.

De asemenea, el a repetat ideea construirii unui sistem european comun de apărare aeriană – spunând că Europa are „mai multe inițiative decât acțiuni reale”.

Din cauza războiului din Ucraina, Polonia își consolidează capacitățile de apărare, alocând peste 4% din PIB-ul său.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Desfășurată în sala de tron a țarilor, ceremonia a fost mai degrabă o încoronare decât o inaugurare. Și asta a fost o parte din idee. Simbolismul a fost cheia. Sala Andreevski, unde Vladimir Putin a depus jurământul, era plină cu aur. Aceasta a fost o încercare de a-l portretiza ca un țar modern, care este conducătorul de drept al Rusiei. Celălalt scop a fost de a adăuga pecetea de legitimitate electorală conducerii și politicilor sale, scrie Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus în prealabil că aceasta este doar o parte a procesului politic „democratic”. Discursul a fost tipic lui Putin – a vorbit despre măreția Rusiei, dând vina pe Occident pentru izolarea Moscovei și dublarea drumului său actual de conflict în străinătate și represiune acasă. El a spus că plasează siguranța poporului rus „mai presus de orice altceva”.  

Totul a făcut parte din narațiunea Kremlinului de a prezenta Occidentul ca agresor și Rusia ca victimă. Ceea ce i-ar putea preocupa pe oameni atât din țară, cât și din străinătate a fost tonul discursului. De exemplu, el a dat un avertisment ușor voalat că protestele nu vor fi tolerate, spunând că este important „să nu uităm prețul tragic al tulburărilor interne”, adăugând că Rusia trebuie să fie „absolut rezistentă” la aceasta. „Vom depăși toate obstacolele și vom aduce toate planurile la viață”. Vladimir Putin pare mai încrezător ca niciodată.

Citește și