- Ministrul de Externe din Kosovo a declarat că țara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina.
- „Rusia trebuie să piardă războiul și Ucraina să câștige acest război. În caz contrar, Europa ar trebui să se pregătească pentru alte conflicte pe continentul nostru”.
- UE a ajuns la un acord pentru înarmarea Ucrainei cu ajutorul profiturilor confiscate din activele înghețate ale Rusiei.
UPDATE ORA 21:00 – Zelenski l-a concediat și pe șeful Departamentului Securității Statului, Serghei Rudi, după reținerea colonelilor care ar fi putut pregăti o tentativă de asasinat asupra Președintelui
La 7 mai, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a declarat că a dejucat planurile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) de a asasina președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți membri ai conducerii militare și politice înalte a Ucrainei.
Doi colonei de la Administrația pentru Securitatea de Stat au fost suspectați de trădare și de ajutor și complice la un atac terorist, a spus SSU.
Advertisment
UPDATE ORA 18:00 – Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că Ucraina ar putea opri înaintarea forțelor rusești în est dacă țările aliate ar spori furnizarea de arme
Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în vizită la Kiev, la mai bine de doi ani după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă. De la începutul anului, Rusia a făcut câștiguri teritoriale mici, dar constante, în estul țării, în timp ce forțele ucrainene sunt epuizate, iar armele și munițiile sunt periculos de puține.
„Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri pentru a crește livrările de arme”, a declarat Zelenskiy la o ședință de informare în aer liber în centrul capitalei. „Dacă livrarea de arme va crește, vom putea opri (forțele rusești) în est, unde au inițiativa”.
Recomandări
În timp ce vorbea, sirenele de raid aerian au început să sune, amintind de amenințarea atacurilor rusești cu rachete și drone, care s-au intensificat în întreaga țară, provocând întreruperi de energie electrică pentru sute de mii de civili.
UPDATE ORA 17:15 – Zelenski l-a demis pe Serghei Lupanchuk din postul de comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei
El a fost înlocuit de Alexander Trepak, care a participat activ la luptele din Donbass de la ATO care a început în 2014.
UPDATE ORA 16:00 – În timpul întâlnirii lui Zelenski cu Președintele Parlamentului European Metsola de la Kiev, o alarmă aeriană a început să sune
Zelenski și Poroșenko au dispărut de pe lista de urmăriți a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.
UPDAATE 15.00 – Ucraina spune că drona de atac a zburat „record” de 1.500 km
O dronă de atac ucraineană a lovit joi o fabrică rusă de prelucrare a petrolului din regiunea Bashkiria, după ce a zburat pe o distanță „record” de 1.500 km (932,06 mile) într-o operațiune condusă de serviciul de securitate SBU, a declarat pentru Reuters o sursă de informații de la Kiev.
Drona a lovit o unitate de cracare catalitică din complexul de procesare a petrolului, petrochimice și îngrășăminte Gazprom Neftekhim Salavat, a spus sursa. Rusia a confirmat mai devreme faptul că au avut loc pagube la uzină, dar a spus că instalația funcționează ca de obicei.
UPDATE 14.00 – Președintele Volodimir Zelenski l-a numit joi ambasador al Kievului în Regatul Unit, fostul șef al armatei Valeri Zaluzhnyi, care a condus apărarea Ucrainei în primii doi ani ai invaziei pe scară largă a Moscovei
Decretul a fost publicat pe site-ul prezidențial. Zaluzhnyi a fost numit anterior „Erou al Ucrainei”, a informat Reuters.
Ucraina nu a avut un ambasador la Londra de când Zelenski l-a demis pe fostul trimis Vadym Prystaiko în iulie 2023, după ce l-a criticat public pe președinte.
Zaluzhnyi este foarte popular printre mulți ucraineni pentru că a condus armata în primele ore ale invaziei Rusiei și pentru că a planificat o contraofensivă care a ajutat la eliberarea unor zone semnificative de teritoriu confiscate de Moscova.
UPDATE 13.00 – Antrenorii militari occidentali ar putea merge în Ucraina, spune ministrul Lituaniei
Ministrul de externe al Lituaniei a ridicat perspectiva unei coaliții ad-hoc a țărilor occidentale care să trimită personal de pregătire militară în Ucraina, susținută de apărarea aeriană la sol, la câteva zile după ce Rusia a adoptat un ton din ce în ce mai strident împotriva a ceea ce consideră că este amenințarea unei implicări mai profunde a Occidentului în război.
Vorbind cu The Guardian după întâlnirea cu omologul său britanic, David Cameron, la Londra, Gabrielius Landsbergis l-a susținut și pe ministrul de externe britanic pentru că a spus că Ucraina ar putea folosi arme fabricate britanici împotriva Rusiei; remarcă că, alături de refuzul lui Emmanuel Macron de a exclude trupele occidentale din Ucraina, a determinat Kremlinul să amenințe activele Regatului Unit și să ordone un exercițiu tactic de antrenament nuclear.
Secretarul de externe în Lituania timp de patru ani, Landsbergis a cerut de multă vreme o acțiune mai dură împotriva Rusiei, dar ultimele sale remarci au arătat că există sprijin în anumite părți ale Europei pentru linia musculară adoptată recent de președintele francez.
UPDATE 12.00 – Ucraina intenționează să dubleze joi importurile de electricitate după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic ucrainean, a anunțat Ministerul Energiei
Se așteaptă ca importurile să crească la 16.699 de megawați oră (Mwh) față de 7.600 Mwh miercuri, a precizat ministerul prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.
„Astăzi, la cererea Ucrainei, au fost deja efectuate livrări de urgență de energie electrică din Polonia, România și Slovacia”, a precizat ministerul.
Asistența de urgență va fi furnizată și în timpul orelor de vârf de consum de energie electrică de seară, a precizat acesta.
Operatorul ucrainean al rețelei electrice Ukrenergo a precizat într-o declarație separată că se așteaptă la un deficit semnificativ de electricitate pentru aproape întreaga zi.
UPDATE 11.00 – UE a ajuns la un acord pentru înarmarea Ucrainei cu ajutorul profiturilor confiscate din activele înghețate ale Rusiei
UE a ajuns la un acord pentru înarmarea Ucrainei cu ajutorul profiturilor confiscate din activele înghețate ale Rusiei. În cadrul reuniunii de miercuri, înalți diplomați ai UE au convenit asupra utilizării profiturilor excepționale în valoare de 4,4 miliarde de euro, aplanând o dispută privind impozitarea și costurile de gestionare în Belgia, unde se află cea mai mare parte a activelor înghețate.
UPDATE 10.00 – Rusia va marca Ziua Victoriei din Al doilea Război Mondial, în timp ce relațiile cu Occidentul se îndreaptă spre criză
Rusia marchează astăzi victoria fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Acest eveniment are loc în timp ce relațiile cu Occidentul se adâncesc în criză din cauza avansului trupelor rusești împotriva forțelor ucrainene susținute de Occident.
Vladimir Putin, care a urcat la putere la doar opt ani după destrămarea Uniunii Sovietice, va vorbi la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, deși vor fi expuse mai puține echipamente militare decât la paradele de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, relatează Reuters.
UPDATE 09.00
8 persoane rănite și pagube de amploare după ce apărarea aeriană rusă a respins un presupus atac în Belgorod.
UPDATE 3:00
Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit, în principiu, să confiște profiturile excepționale din activele rusești înghețate pentru a finanța livrările de arme către Kiev.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, țările UE au înghețat active în valoare de sute de miliarde de euro.
Dacă decizia va fi aprobată la o reuniune a miniștrilor de finanțe din UE marțea viitoare, dobânzile – în valoare de până la 3 miliarde de euro (2,5 miliarde de lire sterline) pe an – vor fi folosite pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai bună a acestor bani decât să facă din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăiești.”
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul de Externe din Kosovo a declarat că țara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina pentru ca acest conflict să nu se extindă și mai mult în Europa.
Donika Gervalla-Schwarz a declarat că sprijinul tinerei sale națiuni pentru Ucraina este necondiționat – în ciuda faptului că Kievul nu a recunoscut independența Kosovo. „Ucraina nu a recunoscut Republica Kosovo ca stat, dar noi chiar credem că știm exact prin ce trece”, a declarat ea într-un interviu pentru The Associated Press. „Și știm că există o singură soluție, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Europa”, a mai spus ea.
„Rusia trebuie să piardă războiul și Ucraina să câștige acest război. În caz contrar, Europa ar trebui să se pregătească pentru alte conflicte pe continentul nostru”.
Populația din Kosovo a fost ținta crimelor de război și a altor atrocități comise de forțele de securitate ale Serbiei în anii 1990, o experiență care a determinat Kosovo să ceară independența.
„În timp ce Kosovo este un stat mic, cu posibilități foarte modeste de a ajuta, am încercat să fim de mare ajutor cu Ucraina și nu am ezitat să ne arătăm sprijinul necondiționat și simpatia față de poporul și statul ucrainean”, a declarat dna Gervalla-Schwarz.
Citește și
- București conduce topul în România pentru motorizare
- Olaf Scholz condamnă atacurile asupra politicienilor
- WEST obține un soare artificial
Partenerii noștri