• Marea Caspică oferă o cale directă între Iran și Rusia
  • Ruta Mării Caspice este folosită pentru a transporta drone, gloanțe și obuze de mortier.
  • Datele de urmărire arată că navele din regiune devin din ce în ce mai des „întunecate”.

UPDATE ORA 22.00

Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care sancționează Iranul timp de 50 de ani, după ce a fost prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aliatul rus a furnizat Moscovei arme, inclusiv sute de drone.

Proiectul de lege va opri tranzitul de bunuri iraniene prin Ucraina și va interzice utilizarea spațiului său aerian, precum și impunerea de sancțiuni comerciale, financiare și tehnologice împotriva Iranului și a cetățenilor săi.

UPDATE ORA 21.00

Mark Brzezinski, ambasadorul SUA în Polonia, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un proiect de lege pe care președintele polonez Andrzej Duda a declarat că îl va semna și care ar urma să investigheze dacă partidul de opoziție condus de Donald Tusk a permis ca țara să fie influențată în mod nejustificat de Rusia atunci când se afla la putere și a devenit prea dependentă de combustibilul acesteia, relatează Reuters.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

UPDATE ORA 20.00

Reuters relatează că Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că două persoane au fost ucise și opt au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Torețk, luni dimineață.

Kyrylenko a declarat că forțele ruse au folosit bombe aeriene cu explozibil puternic în atacul de la ora locală 11:30, care a avariat o benzinărie și o clădire cu mai multe etaje din oraș.

Serviciile de salvare lucrau la fața locului, a spus el, îndemnând locuitorii rămași să evacueze. „În fiecare zi, rușii lovesc în mod intenționat civilii din regiunea Donețk”, a declarat Kyrylenko pe Telegram.

UPDATE ORA 19.00

Reuters relatează că președintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că va semna un proiect de lege care va permite unui grup de experți să investigheze dacă partidul de opoziție Platforma Civică (PO), condus în prezent de Donald Tusk, a permis ca țara să fie influențată în mod nejustificat de Rusia și, ca urmare, a devenit prea dependentă de combustibilul acesteia atunci când a fost la putere.

Partidul PO a fost la guvernare din 2007 până în 2015. Tusk, care a fost anterior președinte al Consiliului European și prim-ministru al Poloniei, urmează să conducă partidul în alegerile parlamentare de la sfârșitul anului.

UPDATE ORA 18.00

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a declarat luni că guvernul său intenționează să crească cheltuielile pentru ajutorul militar acordat Ucrainei cu 2,6 miliarde de dolari în acest an și anul viitor. La începutul acestui an, Danemarca a înființat un fond de 1 miliard de dolari pentru ajutor militar, civil și de afaceri pentru Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat: „Această contribuție majoră va consolida și mai mult capacitățile de luptă ale forțelor armate ale Ucrainei pe termen scurt și mediu. Forța noastră este în unitate!”

UPDATE ORA 17.00

Kostiantin Vashchenko, secretarul de stat al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că „doar două sau trei” persoane cunosc data la care va începe mult așteptata contraofensivă ucraineană și a sugerat că motivul pentru care a fost urmărită atât de mult timp a fost în parte pentru a influența Rusia din punct de vedere psihologic.

„Contraofensiva nu este doar militară, ci și diplomatică și informațională. Vedem că inamicii noștri sunt foarte nervoși, deoarece așteptarea morții este chiar mai rea decât moartea… Nimeni nu știe ziua în care va începe ofensiva. Câteva, poate trei persoane știu. Nu știu data reală, dar cred că va fi în viitorul apropiat”.

UPDATE ORA 16.00

Administrația orașului Kiev a postat pe Telegram pentru a preciza că „în timpul bombardamentelor din timpul zilei asupra capitalei, peste 41.000 de persoane s-au aflat astăzi în subteran”, iar peste noapte „peste 9.000 de cetățeni s-au refugiat în stațiile de metrou, inclusiv 1.120 de copii”.

UPDATE ORA 15.00 China răspunde la raportul potrivit căruia trimisul său a propus un plan care să permită Rusiei să păstreze controlul asupra unor părți din Ucraina

China a reacționat luni la informația Wall Street Journal (WSJ) potrivit căreia trimisul său special pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a propus oficialilor europeni un plan de încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze controlul asupra părților din Ucraina pe care le ocupă în prezent.

„Ministrul de externe al Ucrainei a declarat public că a avut contacte cu toate părțile, și niciuna dintre acestea nu a indicat că trimisul special Li Hui a făcut demersurile relatate de Wall Street Journal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, când i s-a cerut să comenteze articolul din WSJ. Mao vorbea în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

UPDATE ORA 14.00 Ucraina bombardează așezările din regiunea rusă Belgorod, spune guvernatorul

Forțele ucrainene bombardează mai multe așezări din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului acesteia.

Viaceslav Gladkov a declarat luni, într-o postare pe Telegram, că două instalații industriale au fost atacate în orașul Shebekino. El a precizat că patru persoane au fost rănite în urma bombardării clădirii care conținea „lichide pentru vopsele și lacuri”.

UPDATE ORA 13.00 „În curând va veni timpul” pentru acțiuni ofensive, le transmite comandantul forțelor terestre ucrainene trupelor din estul țării

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a vizitat trupele din apropierea orașului Lyman din estul Ucrainei, spunându-le că „în curând” va veni timpul să întreprindă acțiuni ofensive împotriva forțelor rusești.

„M-am întâlnit cu comandanții unităților și subdiviziunilor care îndeplinesc sarcini în cele mai fierbinți puncte ale liniei frontului. Am discutat despre posibilele scenarii în această zonă și despre situația actuală de pe front”, a declarat Syrskyi, potrivit unei postări pe Telegram de luni.

„Am remarcat că va veni în curând momentul în care vom lansa acțiuni ofensive active și am stabilit sarcini specifice pentru a ne pregăti pentru acestea.”

UPDATE ORA 12.00 Atacurile asupra bazelor militare rusești din Mariupol ocupat se înmulțesc, spun oficialii ucraineni

În urma rapoartelor privind exploziile care au avut loc duminică în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, Consiliul municipal Mariupol, aflat în exil, a declarat luni că numărul de atacuri asupra bazelor rusești din interiorul și din jurul orașului din sudul țării este în creștere.

„Numărul de atacuri asupra bazelor ocupanților ruși din sectorul Mariupol este în creștere. Recent, au fost auzite explozii în Mariupol și în raion”, a declarat consiliul într-o postare pe Telegram.

„În special, potrivit informațiilor preliminare, au fost efectuate lovituri în Yurivka, Nikolske și Urzuf. Acestea sunt locațiile unor depozite și baze militare rusești. Recent, ocupanții au considerat aceste așezări ca fiind zone din spate, dar situația se schimbă”, a adăugat postul.

UPDATE ORA 11.00 Rusia atacă o instalație militară din regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei

Rusia a atacat depozite, inclusiv o unitate militară, în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, în cursul nopții, au declarat luni oficiali locali.

Este rar ca Ucraina să facă publice atacurile asupra unor instalații militare.

„În prezent, se lucrează la localizarea incendiilor la depozitele de combustibil și lubrifianți și la depozitele de bunuri materiale militare”, a declarat administrația militară regională Khmelnytskyi pe Telegram.
„Cinci vehicule aeriene au fost scoase din funcțiune. Pista de aterizare este în curs de reparare”, a precizat postul, adăugând că datele privind victimele sunt în curs de clarificare.

UPDATE ORA 10.00 Ucraina afirmă că apărarea antiaeriană a doborât peste 40 de „ținte aeriene” care se îndreptau spre Kiev

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 40 de „ținte aeriene”, inclusiv drone și rachete, care se îndreptau spre Kiev luni dimineață, a declarat administrația militară a orașului.

Atacul de luni vine la o zi după ce un val uriaș de drone rusești a vizat Kievul, marcând cel mai mare asalt de acest tip asupra capitalei de la începutul conflictului, potrivit oficialilor ucraineni.

„La doar 18 ore după cel mai mare atac cu drone asupra Kievului, inamicul a lansat din nou un atac asupra capitalei”, a declarat luni administrația pe Telegram.

UPDATE ORA 09.00 Ucraina afirmă că apărarea antiaeriană a doborât luni dimineață zeci de rachete de croazieră și drone rusești

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 67 din cele 75 de „ținte aeriene” lansate în cursul nopții în ultimul atac rusesc asupra Kievului, a declarat luni comandantul-șef al forțelor armate ucrainene.

Generalul Valerii Zaluzhnyi a declarat că 37 de rachete de croazieră, 29 de drone Shahed și un vehicul aerian fără pilot de recunoaștere au fost doborâte de forțele Kievului.

„Peste noapte, ocupanții ruși au atacat instalații militare ucrainene și obiecte de infrastructură critică cu rachete de croazieră și drone de atac”, a declarat Zaluzhnyi pe Telegram.
„Inamicul a tras până la 40 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate din aer de la nouă avioane strategice Tu-95MS din Marea Caspică.”
„Din direcțiile de nord și de sud, inamicul a atacat cu drone iraniene Shahed-136/131. În total, 35 de drone de atac”.

UPDATE ORA 08.00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan – care a devenit un broker de putere cheie de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut – a câștigat duminică alegerile prezidențiale în urma unui tur de scrutin, extinzându-și dominația în al treilea deceniu.

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-au felicitat pe Erdogan pentru victoria sa.

UPDATE ORA 07.00

Detalii despre cel de-al 15-lea atac asupra Kievului de la începutul lunii mai Potrivit informațiilor preliminare de la KSVA, rușii au folosit muniție de târziere Shahed.

Aproape simultan, TU-95MS a lansat rachete de croazieră din regiunea Caspică, probabil Kh-101/555. În total, apărarea aeriană a detectat și distrus mai mult de 40 de ținte aeriene.

În urma căderii molozului în cartierul Podolsky, acoperișul unei clădiri rezidențiale a fost străpuns, nefiind victime.

UPDATE ORA 06.00

Metrou Kiev chiar acum. Locuitorii capitalei ucrainene se ascund de bombardamentele rusești.

UPDATE ORA 05.00

Au căzut resturi într-una dintre curțile cartierului Holosiivskyi . Conform unor date preeliminarii, ar fi două victime, neconfirmate încă. Serviciile de urgență sunt la fața locului. Informația este în curs de clarificare.

UPDATE ORA 04.00

O explozie a avut loc în cartierul Holosiivskyi, din capitala Kiev. Toate serviciile se îndreaptă spre locul incidentului. Autoritățile recomandă cetățenilor să rămână la adăpost. Au loc lucrări de apărare aeriană.

UPDATE ORA 03.00

Atacurile ar putea să ia amploare în anumite regiuni din Ucraina: „Într-o oră, în plus sau în minus, poate fi foarte tare”, a spus șeful consiliului regional Dnepropetrovsk, Nikolai Lukashuk

UPDATE ORA 02.00

A fost declarată alertă aeriană în regiunea Poltava, dar și în mai multe zone din Ucraina. Există, de asemenea, rapoarte privind posibile lansări de rachete din Marea Caspică. Dacă este așa, rachetele vor ajunge în Ucraina în aproximativ o oră.

UPADTE ORA 01:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea la conducerea Turciei, exprimându-şi speranţa ,,consolidării” legăturilor dintre cele două ţări şi ,,a cooperării lor pentru securitate şi stabilitate” în Europa.

,,Sperăm în consolidarea pe mai departe a parteneriatului strategic pentru binele celor două ţări, precum şi întărirea cooperării noastre pentru securitatea şi stabilitatea Europei”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică, cu aproximativ 52%, din voturi în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Marea Caspică oferă o cale directă între Iran și Rusia – și este din ce în ce mai aglomerată de traficul de mărfuri, inclusiv de transferuri suspecte de arme de la Teheran la Moscova, scrie CNN.

Pe măsură ce cooperarea dintre cele două țări se adâncește, ruta Mării Caspice este folosită pentru a transporta drone, gloanțe și obuze de mortier pe care guvernul rus le-a cumpărat de la regimul iranian pentru a-și susține efortul de război în Ucraina, potrivit experților. Datele de urmărire arată că navele din regiune devin din ce în ce mai des întunecate” – ceea ce sugerează o intenție tot mai mare de a obstrucționa circulația mărfurilor.

Anul trecut, datele de la Lloyd’s List Intelligence au dezvăluit o creștere bruscă, în septembrie, a numărului de lacune în datele de urmărire a navelor în Marea Caspică. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce guvernele Statelor Unite și Ucrainei au afirmat că Moscova a achiziționat drone de la Teheran vara trecută.

Citește și