• Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc, Hakan Fidan.
  • „Am reafirmat interesul Ucrainei pentru menținerea și extinderea inițiativei cerealelor de la Marea Neagră” a declarat ministrul.
  • ONU au declarat că exporturile în cadrul inițiativei „au scăzut semnificativ.

UPDATE ORA 22.00.

Deminarea Ucrainei necesită o operaţiune la scară mare, comparabilă cu cea din Europa, după al Doilea Război Mondial, în vederea retragerii unor dispozitive explozive, estimată la 300 de milioane de dolari pe an – timp de cinci ani -, potrivit ONU, relatează AFP.

Este nevoie de aproximativ 300 de milioane de dolarin (274 milioane de euro) pe an, pe o perioadă de cinci ani, n vederea unei deminări a teritoriului Ucrainei, dă asigurări Paul Heslop, un reprezentant al programelor Serviciului ONU de luptă împotriva minelor (UNMAS).

UPDATE ORA 21.00. 90 de militari români, la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor CWIX 2023

Nouăzeci de militari români au reprezentat ţara noastră la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor C4ISR (CWIX 2023), care s-a desfăşurat în Polonia şi care urmăreşte îmbunătăţirea interoperabilităţii sistemelor de comandă şi control ale ţărilor membre ale NATO şi ţărilor partenere, prin testarea acestora într-un scenariu de coaliţie.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

UPDATE ORA 20.00. Modi asigură că India este ,,total pregătită” să susțină eforturile de pace în Ucraina

Premierul indian Narendra Modi a declarat joi, la Washington, că este ,,total pregătit” să sprijine eforturile de pace în Ucraina, într-un moment în care Statele Unite îndeamnă India să își folosească influența pe lângă Rusia, potrivit AFP.

UPDATE ORA 19.00. ONU spune că Rusia a folosit 91 de copii drept scuturi umane în timpul războiului

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a anunțat joi că Rusia a ucis 136 de copii în Ucraina în 2022, adăugând forțele sale armate și grupurile armate „afiliate” pe pe „lista ruşinii” a ONU privind încălcarea drepturilor copiilor în conflicte, potrivit unui raport către Consiliul de Securitate al ONU văzut de Reuters.

De asemenea, ONU a constatat că forțele armate ruse și grupurile afiliate au rănit 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor.

De asemenea, forțele armate ruse au folosit 91 de copii ca scuturi umane, potrivit raportului.

„Sunt deosebit de şocat de numărul mare de atacuri asupra şcolilor, a spitalelor şi a personalului protejat, precum şi de numărul mare de decese şi mutilări de copii atribuite forţelor ruse şi grupurilor armate afiliate” , subliniază Antonio Guterres în acest raport care acoperă anul 2022 şi care va fi publicat săptămâna viitoare.

UPDATE ORA 18.00

Peste 20 de „subdiviziuni de voluntari” ruși au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării pentru a lupta în Ucraina, scrie CNN cu referire la un comunicat publicat joi de minister.

Aceasta vine după ce președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin, care a fost semnat de ministrul Apărării Serghei Șoigu pe 10 iunie, prin care grupurile de mercenari care luptă în Ucraina trebuie să semneze contracte cu ministerul până la începutul lunii iulie.

Ministerul a spus că această mișcare va „oferi formațiunilor de voluntari statutul legal necesar”.

„În cadrul punerii în aplicare a ordinului ministrului apărării al Federației Ruse privind stabilirea procedurii de organizare a activităților de serviciu ale organizațiilor de voluntari, peste 20 de formațiuni ale corpului de voluntari au semnat contracte cu departamentul militar rus”, se arată în comunicat.

Batalionul de voluntari al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Ahmat, a fost primul care a semnat contractul, în timp ce șeful companiei militare private Wagner, Evghenii Prigojin, care s-a certat public cu cei de la Ministerul Apărării, a spus că nu va semna.

UPDATE ORA 17.00

Premierul Ucrainei spune că contraofensiva „va lua timp” Premierul ucrainean Denis Şmihal a avertizat joi că contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse „va lua timp”, dar se declară „optimist” în privinţa succesului acesteia, potrivit The Guardian.

„Vom desfăşura operaţiuni ofensive inteligente, iar din acest motiv (contraofensiva) va lua timp”, a declarat premierul ucrainean, într-o conferinţă de presă, la Londra, unde are loc o Conferinţă Internaţională a Reconstrucţiei Ucrainei.

„Contraofensiva este alcătuită din multe operaţiuni militare. Unele dunt ofensive, altele sunt defensive”, a declarat el.

„Din nefericire, în timpul pregătirii acestei contraofensive, ruşii s-au pregătit şi ei. Sunt atât de multe câmpuri de mine, încât asta încetineşte mult înaintarea trupelor” , a continuat el.

Update ora 16.00

Rusia este sigură în proporție de 99,9% că va renunța luna viitoare la un acord negociat de ONU privind trecerea în siguranță în timp de război a cerealelor din Marea Neagră, deoarece nu mai are nevoie de porturile ucrainene pentru a exporta amoniac, a declarat un diplomat ucrainean de rang înalt.

Update ora 15:00

Guvernatorul din Herson este de părere că Rusia ar putea lovi podul peste Prut de la Giurgiulești din Republica Moldova de la granița cu România.

„Republica Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sînt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va convoca, în regim de urgență, șeful misiunii diplomatice al Federației Ruse in Republica Moldva, solicitîndu-i explicații corespunzătoare”, precizează într-o notă oficială a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Marcel Ciolacu, premierul României, a reacționat și el prin Twitter.

Update ora 14:00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat joi că forțele ucrainene își diminuează activitatea pe linia frontului și se regrupează, dar au încă potențial pentru acțiuni ofensive.

Update ora 13:00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că agențiile de informații ucrainene au primit informații care arată că Rusia ia în considerare posibilitatea de a efectua un atac „terorist” la centrala nucleară Zaporojie, care să implice o eliberare de radiații.

Update ora 12:00

Pagube provocate de bombardamentele rusești în Kramatorsk, regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Update ora 11:00

O audiere în cazul jurnalistului Gershkovici va avea loc în cursul zilei de joi.

Gershkovici, cetățean american, a fost arestat în martie sub acuzația de spionaj, după ce serviciul de securitate rus FSB l-a acuzat că a colectat secrete militare în orașul Ekaterinburg.

Gershkovici și angajatorul său, Wall Street Journal, neagă cu tărie acuzațiile. Inițial, el a fost arestat preventiv până la 29 mai, dar luna trecută un tribunal i-a prelungit detenția până la 30 august.

Update ora 10:00

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va vizita vineri Rusia, a anunțat agenția de presă Interfax.

Grossi va purta probabil discuții despre centrala nucleară de la Zaporojie din sudul Ucrainei, controlată de Rusia, scrie The Guardian.

Update ora 09:00

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat marți că potențiala utilizare a rachetelor Himars și Storm Shadow împotriva unor ținte din Crimeea ar însemna „implicarea totală a Occidentului în conflict și ar implica lovituri imediate asupra centrelor de decizie”.

Update ora 08:00

Rusia a amenințat că va lovi „centrele de decizie” ale Kievului dacă rachetele furnizate de Occident vor fi folosite împotriva Crimeei.

Update ora 07:00

Două persoane au murit în urma unei explozii și a unui incendiu ulterior la o clădire de 16 etaje din cartierul Dnipro din capitala Kiev, a anunțat primarul Vitaliy Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.

Update ora 06:00

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Rusia în Khersonul ocupat, a sugerat că podul a fost ținta rachetelor Storm Shadow. Acestea sunt rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pe care Marea Britanie a confirmat că le-a furnizat Ucrainei luna trecută.

Update ora 05:00. Zelenski avertizează că noile câștiguri pe câmpul de luptă vor necesita timp

Președintele Volodimir Zelensky a avertizat că va fi nevoie de timp pentru ca Ucraina să obțină rezultate în contraofensiva sa, în timp ce oficialii ucraineni încearcă să gestioneze așteptările în jurul operațiunii militare anticipate pe scară largă.

În primele săptămâni ale contraofensivei pentru a alunga forțele rusești din sudul Ucrainei, forțele Kievului au recucerit mici sate agricole. Progresul din primele zile a fost adesea măsurat în metri, nu în kilometri.

Update ora 04:00. Marea Britanie susține aderarea Ucrainei la NATO

Marea Britanie suștine aderarea Ucrainei la Nato: „Planul de acțiune pentru aderare (MAP) al NATO poate să influențeze alianță printr-un proces simplificat.” a declarat ministrul de externe James Cleverly la Conferința de redresare a Ucrainei de la Londra.

Update ora 02:00. World Bank va acorda un ajutor de peste 1 miliard de dolari pentru Ucraina

„Finanțarea este formată dintr-un împrumut de 500 de milioane de dolari de la World Bank, 1,25 miliarde de dolari din partea Statelor Unite și 15 milioane de dolari din partea Guvernului Finlandei”, scrie CNN.

Banii vor fi folosiți pentru sprijinul Ucrainei, mai exact în sectoarele cheie cum ar fi: asistența medicală, educația, plata pensiilor și salariilor.

Update ora 01:00. Contraofensiva Ucrainei a fost încetinită de Rusia

Ucraina face contraofensive pe patru fronturi principale, totuși progresele sunt lente din cauza rezistenței pozițiilor defensive rusești. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ucrainene au lansat 263 de atacuri împotriva forțelor rusești „Toate atacurile au fost respinse”.

Teritoriul recucerit de Ucraina a ajuns la 113 km², cu doar 13 km² mai mult decât a cucerit cu o săptămână în urmă.

Știrea inițială

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc, Hakan Fidan, în cadrul Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Londra, scrie CNN.

„Am reafirmat interesul Ucrainei pentru menținerea și extinderea inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, precum și pentru mobilizarea sprijinului global pentru Formula de Pace”, a declarat Kuleba într-un tweet.

Într-o actualizare de marți, ONU au declarat că exporturile în cadrul inițiativei „au scăzut semnificativ de la un vârf de 4,2 milioane de tone metrice în octombrie 2022 la 1,3 milioane de tone metrice în mai, cel mai mic volum de la începutul Inițiativei, anul trecut”.

„Secretarul general este dezamăgit de încetinirea ritmului inspecțiilor și de excluderea portului Yuzhny/Pivdennyi din inițiativa Mării Negre. Acest lucru a dus la o reducere a mișcării navelor care intră și ies din porturile maritime ucrainene, ceea ce a dus la o scădere a aprovizionării cu produse alimentare esențiale pe piețele globale”, arată declarația.