• Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că inamicul cu siguranţă nu va dicta condiţiile din Marea Neagră, iar ocupanţii vor trebui să se teamă să se apropie de ,,Crimeea noastră” .
  • El a spus că s-a aflat a Odesa, în primul rând, pentru a-i felicita pe luptătorii din Marina ucraineană.
  • El a mai spus: ,,Vom învinge împreună! Ţărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul”.

UPDATE ORA 23.00. În imagini: Doliu, distrugeri, în timp ce contraofensiva ucraineană se intensifică

UPDATE ORA 22.00. UE analizează concesia făcută băncii rusești în legătură cu acordul privind cerealele din Marea Neagră: FT

Uniunea Europeană ia în considerare o propunere pentru ca Banca Agricolă Rusă să înființeze o filială pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, a relatat Financial Times.

În condițiile în care banca este supusă unor sancțiuni, demersul are ca scop protejarea acordului privind cerealele din Marea Neagră, care permite Ucrainei să exporte alimente pe piețele globale, potrivit ziarului.

ONU a refuzat să comenteze raportul FT. Purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, a declarat reporterilor că oficialii ONU au luat legătura cu o serie de națiuni, inclusiv cu națiuni europene, pentru a găsi modalități creative prin care exporturile de alimente și îngrășăminte din Federația Rusă ar putea fi accelerate”.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

UPDATE ORA 21.00. Turcia se va opune candidaturii Suediei la NATO dacă nu va înceta să mai adăpostească teroriști

Turcia nu își va ridica opoziția față de aderarea Suediei la NATO decât dacă aceasta va înceta să mai adăpostească grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, a declarat președintele Tayyip Erdogan.

Toată lumea ar trebui să recunoască faptul că nu poate forma o prietenie cu Turcia permițând teroriștilor să manifesteze în cele mai centrale piețe ale orașelor lor”, a declarat el.

În ultimele luni, demonstranții din Stockholm au fluturat steaguri care arătau sprijinul pentru PKK, care este considerat, de asemenea, un grup terorist de către aliații occidentali ai Turciei, inclusiv Suedia.

UPDATE ORA 20.00. Volodimir Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz au cerut prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră

Cei doi au făcut acest apel în timpul unei conversații telefonice de luni, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz.

Acordul, care permite exportul în siguranță de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, va expira la 18 iulie.

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există prea multe speranțe că acordul privind cerealele din Marea Neagră va fi prelungit.

UPDATE ORA 19.00. Un copil de cinci ani se numără printre cei 19 răniți în atacul cu dronă de la Sumî

Un copil de cinci ani se numără printre cei 19 răniți în atacul cu dronă de la Sumî, a anunțat administrația militară din regiune pe Telegram.

Patru dintre răniți se află în spital, dintre care doi sunt la terapie intensivă.

UPDATE ORA 18.00. Ambasadorul SUA se întâlnește la Moscova cu Evan Gershkovici, reporterul încarcerat al WSJ, la Moscova

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, s-a întâlnit luni cu reporterul Evan Gershkovici, încarcerat în Wall Street Journal, după ce i s-a permis accesul, aceasta fiind a doua sa vizită de la reținerea acestuia în martie.

Tracy l-a vizitat luni pe Gershkovici la închisoarea Lefortovo din Moscova. La 22 iunie, un tribunal a admis o cerere a serviciului de securitate rus FSB de a prelungi detenția reporterului până cel puțin la 30 august, în așteptarea procesului. Avocații lui Gershkovici au făcut apel împotriva cererii FSB.

Rusia a declarat că Gershkovici a fost prins încercând să obțină secrete militare în timp ce se afla într-o călătorie în orașul rus Ekaterinburg, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații.

UPDATE ORA 17.00. Un mort și 16 răniți, noul bilanț al atacului cu drone asupra unui bloc din Sumî

Rușii au atacat orașul ucrainean Sumî cu patru drone de fabricație iraniană Shahed-136. Ultimele rapoarte spun că cel puțin 16 persoane au fost rănite și una a fost ucisă, în timp ce operațiunile de salvare continuă, potrivit publicației Pravda.

„Până la ora 10:49, patru lovituri ale UAV-urilor Shahed-136 au fost înregistrate în centrul orașului Sumî, regiunea Sumî.

O clădire administrativă și două clădiri de apartamente au fost avariate în urma loviturilor.

Până la ora 13:00, 16 persoane au fost rănite și o persoană a fost ucisă. Răniților li s-a acordat asistență”.

Se lucrează în prezent la evacuarea oamenilor și la gestionarea consecințelor incendiului.

Persoanelor afectate li s-au pus la dispoziție locuințe temporare. Problema cazării acestora este în curs de rezolvare, spun autoritățile locale.

UPDATE ORA 16.00.

Pe 4 iulie, Vladimir Putin va participa la o reuniune a Consiliului șefilor de stat al SCO , care este prezidată de Republica India prin videoconferință.

În cadrul întâlnirii, vor fi rezumate rezultatele activităților SCO din ultimul an și vor fi identificate domeniile prioritare pentru dezvoltarea în continuare a cooperării multifațete și reciproc avantajoase în cadrul organizației. Liderii vor face, de asemenea, schimb de opinii asupra problemelor internaționale și regionale de actualitate.

În consecință, este planificată semnarea Declarației de la New Delhi și a o serie de alte documente.

UPDATE ORA 15.17. Zelenski a anunțat progrese în contraofensivă

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, armata ucraineană face progrese treptate în contraofensivă.

„Ultima săptămână a fost dificilă, dar facem progrese. Înaintăm pas cu pas”, a scris Zelenski luni pe serviciul online Telegram. Potrivit guvernului de la Kiev, Ucraina a recucerit 37 de kilometri pătrați de la forțele ruse în ultima săptămână.

,,Săptămâna trecută pe front a fost dificilă. Dar avem succes. Mergem înainte, pas cu pas. Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război către victoria Ucrainei!

Slavă eroilor noștri!” , a spus Zelenski.

UPDATE ORA 15.00. Producătorii Lipton, Domestos, Axe, Dove din Ucraina sunt incluși în lista sponsorilor războiului

Totul datorită faptului că corporația a promis că va suspenda vânzările după februarie 2022, dar fabricile încă funcționează

UPDATE ORA 14.00. Războiul nu se va termina până la eliberarea Crimeei, a declarat președintele Zelenski într-un interviu pentru CNN

„Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și în timp ce Crimeea este sub ocupație rusă, asta înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a încheiat încă”, a spus președintele Ucrainei.

UPDATE ORA 13.00.

Statele Unite pregătesc provocări în Siria folosind substanțe chimice, a declarat Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Tehnica de aplicare a fost practicată în luna mai în provincia Idlib de militanții controlați de CIA, în timp ce aproximativ 100 de civili au fost otrăviți.

În plus, rachete cu focoase otrăvitoare au fost predate militanților din sudul Siriei.

Scopul este de a arăta țărilor arabe că alegerea lor în favoarea dialogului cu Assad și a normalizării relațiilor a fost o „greșeală strategică”, notează Serviciul de Informații Externe

UPDATE ORA 12.00. Locuință distrusă în Sumî în urma unui atac al rușilor. Alertele de raid aerian, activate

Trupele rusești au atacat orașul Sumî, luni, 3 iulie. În oraș a fost emisă o alertă de raid aerian, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi, potrivit publicației pravda.

O clădire rezidențială din centrul orașului Sumî ar fi fost avariată în timpul unui atac cu drone.

Oleksandr Lysenko, primarul orașului Sumî, a raportat că s-au auzit explozii în oraș și că au fost desfășurate forțe de apărare aeriană.

O alertă de raid aerian a fost emisă în regiunea Sumî.

Administrația militară din regiunea Sumî îndeamnă oamenii să rămână în adăposturi până când se va da undă verde.

Compania municipală de utilități publice Elektroavtotrans a anunțat că traficul a fost blocat pe strada Petropavlivska.

UPDATE ORA 11.00. Putin, primele dialoguri cu Xi Jinping și alți lideri mondiali, după revolta lui Prigojin

Putin este programat marți să participe la un summit virtual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), o grupare de securitate regională în sens larg pro-rusă condusă de Beijing și Moscova, prima ieșirea de la insurecția Wagner, potrivit CNN.

Dar, în timp ce liderii națiunilor reunite au oferit până acum o audiență simpatică pentru Putin, apariția sa – deși virtuală – ar putea oferi un fel de fereastră în ceea ce privește măsura sprijinului lor după criza de la sfârșitul săptămânii trecute.

În timpul scurtei și haoticei insurecții, Wagner, un grup de mercenari condus de Evgheni Prigozhin a preluat controlul unor facilități militare cheie din două orașe rusești.

În timp ce mii de luptători mărșăluiau spre Moscova, unde Kremlinul a desfășurat pe străzi trupe puternic înarmate, părea că războiul civil este inevitabil.

O înțelegere secretă a pus capăt brusc rebeliunii, luptătorii wagnerieni retrăgându-se, iar Prigojin fiind trimis în Belarus. Dar, o săptămână mai târziu, rămân multe lucruri neclare cu privire la mecanismele interne ale înțelegerii, la soarta Wagner și la ceea ce înseamnă acest lucru pentru regimul lui Putin.

Experții sunt de părere că Putin va folosi forumul pentru a proiecta o imagine de putere și pentru a-i asigura pe partenerii Moscovei și, prin extensie, pe restul lumii, că rămâne ferm în control.

UPDATE ORA 10.00 Șoigu a comentat încercarea de a destabiliza situația din Rusia în perioada 23-25 ​​iunie

„Aceste planuri au eșuat în primul rând pentru că personalul Forțelor Armate și-a arătat loialitate față de jurământul și îndatoririle lor militare.

Provocarea nu a afectat acțiunile grupărilor de trupe. Militarii au continuat cu curaj și abnegație să rezolve sarcinile care le-au fost încredințate” .

Șoigu a spus că organele de conducere ale districtelor militare emergente Moscova și Leningrad sunt deja în curs de formare, se furnizează arme și se instruiește personalul

UPDATE ORA 09.00 Nu este nevoie de un nou proiect militar pentru a înlocui trupele Wagner, spune oficialul apărării

Nu este nevoie de o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui luptătorii Wagner care au părăsit câmpul de luptă din Ucraina după o revoltă de scurtă durată, a declarat luni presa de stat, citând un oficial al apărării.

„Nu există nicio amenințare cu privire la o scădere a potențialului de luptă, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung”, a declarat Andrei Kartapolov, șeful comitetului de apărare al Dumei de stat, citat de agenția de știri de stat rusă Tass.

UPDATE ORA 08.00 Rusia este „amenințată” de aderarea Ucrainei la NATO, spune Medvedev

Rusia este „amenințată” de potențialul de aderare al Ucrainei la NATO, a susținut Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

O parte din premisa Rusiei pentru invadarea Ucrainei a fost să împiedice NATO să se extindă aproape de granițele sale.

Medvedev a susținut că Moscova este pregătită să facă în mod deliberat conflictul actual unul permanent, pentru că „aceasta este o chestiune de existență a Rusiei”.

UPDATE ORA 07.00 Wagner spune că va suspenda recrutarea timp de o lună ca urmare a rebeliunii armate

Compania militară privată a lui Yevgeny Prigozhin, Grupul Wagner, își suspendă eforturile de recrutare pentru o lună, deoarece își mută operațiunile în Belarus, a declarat canal Telegram afiliat Prigojin.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a adus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat Grigori Karasin, șeful comitetului internațional din cadrul Consiliului Federației.

„În ultimii ani, 700.000 de copii au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele din zonele de conflict din Ucraina”, a scris Karasin pe Telegram.

UPDATE ORA 05.00

Victoria Amelina este o scriitoare care a fost rănită atunci când o rachetă rusă a distrus restaurantul din orașul Kramatorsk, situat în estul țării, ucigând 12 persoane, inclusiv patru copii, și rănind zeci de persoane.

„Cu cea mai mare durere, vă informăm că scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a decedat la spitalul Mechnikov din Dnipro”, a declarat PEN Ucraina într-un comunicat.

UPDATE ORA 02.00

Posibila alianță între grupul Wagner și forțele din Belarus continuă să stârnească îngrijorare. Polonia a anunțat că va trimite 500 de polițiști suplimentari la granița cu Belarus. Comandanții din Ucraina s-au întâlnit pentru a asculta un raport privind situația operațională de la frontiera de nord, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 01.00

Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA , William Burns, susținut că războiul din Ucraina a avut un efect „coroziv” asupra președintelui lui Vladimir Putin, adăugând că: „Nemulțumirea provocată de conflict creează o oportunitate unică într-o generație pentru agenția de spionaj”.

Știrea inițială

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, că inamicul cu siguranţă nu va dicta condiţiile din Marea Neagră, iar ocupanţii vor trebui să se teamă să se apropie de ,,Crimeea noastră” , potrivit Teller Report.

El a spus că s-a aflat a Odesa, în primul rând, pentru a-i felicita pe luptătorii din Marina ucraineană.

,,Este suficient să ne amintim ce ambiţii avea Rusia la începutul agresiunii la scară largă şi ce ambiţii sunt acum pe fundul Mării Negre.Mulţumesc fiecărui războinic al Marinei ucrainene – tuturor marinarilor, tuturor puşcaşilor marini, tuturor comandanţilor Marinei noastre, artileriştilor, aviatorilor navale, operatorilor de drone, le mulţumesc războinicilor din flotila fluvială, diviziilor fluviale… Vă mulţumesc tuturor!

Astăzi, am avut onoarea de a-i premia pe cei mai buni şi i-am felicitat pe cadeţii Institutului Forţelor Navale al Academiei noastre maritime din Odesa. I-am vizitat pe războinicii răniţi în spital. Le doresc tuturor o recuperare rapidă. A fost o onoare deosebită pentru mine să las urările mele pe exemplarul lui Kobzar, care îi însoţeşte pe războinicii noştri în lupte din 2014.

Inamicul cu siguranţă nu va dicta condiţiile din Marea Neagră, iar ocupanţii vor trebui să se teamă să se apropie de Crimeea noastră ucraineană şi de coasta noastră din Marea Azov, aşa cum navele ruseşti se tem deja să se apropie de coasta noastră din Marea Neagră.

El a mai spus: ,,Vom învinge împreună! Ţărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul” .

Citește și

Box Office în weekend: „Indiana Jones and the Dial of Destiny” are un debut dezamăgitor în cinematografe

Elon Musk face haz de necaz pe seama restricțiilor de pe Twitter. Utilizatorii îl acuză că a ucis rețeaua socială: „RIP Twitter”

Revoltele din Franța: Bunica lui Nahel Merzouk cere încetarea violențelor după a cincea noapte de tensiuni: „Opriți-vă!”