• Germania ia în calcul trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina.
  • ”Sper și cred că este posibil. În timp de război, viteza este un factor esențial”, a spus ministrul german al Finanțelor, Christian Linder, după o vizită în Ucraina.
  • Până acum, guvernul german s-a opus cererii Ucrainei de a-i trimite rachete de croazieră, de teama ca aceste rachete să nu ajungă pe teritoriul Rusiei și să agraveze conflictul.

UPDATE ORA 21:00

Rusia a lansat faza de test a rublei digitale, în speranța de a limita impactul sancțiunilor internaționale. Prima bancă rusească care face tranzacții cu ajutorul rublei digitale pe aplicația mobilă este VTB.

12 bănci și 600 de clienți particulari sunt implicați în faza de testare. Vor putea fi făcute plăți în 30 de puncte de vânzare din 11 orașe.

Rubla digitală folosește tehnologia blockchain, iar operațiunile vor fi gratuite pentru clienții particulari și cu un comision minim pentru companii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 19:00

Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul UcraineI, în regiunea Zaporojie şi s-a întâlnit cu militari ucraineni.

”Am auzit feedbackul luptătorilor noștri despre folosirea operațională a echipamentelor și armelor furnizate de partenerii noștri. Vor discuta fiecare feedback cu liderii noștri. Și vreau să le mulțumesc în special soldaților noștri care capturează trofee și folosesc echipamentele rusești pentru Ucraina. Nu este doar un lucru practic, este și o dovadă semnificativă a capacității eroilor noștri de a captura arme de la inamic și a le folosi pentru a apăra vieți în Ucraina.”, a spus la întoarcerea de pe front președintele ucrainean.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina investește 35 de milioane de dolari în securizarea frontierelor cu Rusia și Belarus. Premierul Denys Smyhal a anunțat că banii vor proveni din fondul de rezervă al Guvernului și vor fi folosiți în regiunea Harkov, la granița cu regiunea rusească Belgorod și în Cernihiv, în nord, unde Ucraina are graniță și cu Belarus și cu Rusia.

Vor fi construite noi fortificații și infrastructură militară, iar lucrările vor fi făcute de către aramată.

UPDATE ORA 16:00

Presa de stat din Rusia susține că au fost livite mai multe obiective industriale militare în atacurile asupra Ucrainei din timpul nopții. Ar fi fost folosite rachete de mare precizie, care au provocat pagube importante.

Kievul nu a confirmat afirmațiile rușilor, a transmis că a distrus 16 din cele 28 de rachete lansate de ruși.

UPDATE ORA 15:00

Guvernul suedez a prezentat marți un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 286 de milioane de euro. Vor fi furnizate în special muniții și piese de schimb pentru mașinile de infanterie CV-90, pentru tancuri și pentru sistemele de artilerie Archer, a precizat ministrul Apărării Pal Jonson.

Ajutorul prevede, de asemnea, și material pentru deminare și muniție pentru sistemele de apărare antiaeriană.

Planul va fi supus unui vot în parlament joi.

Suedia a renunțat la doctrina de a nu furniza armament unei țări în război la puțin timp după invadarea Ucrainei. În februarie a anunțat că va livra zece tancuri Leopard și sisteme de apărare antiaeriană. O lună mai devreme, hotărâse să trimită 50 de blindare CV-90 și rachete antitant NLAW.

UPDATE ORA 14.30

Vladimir Putin, a denunţat marţi, pe fondul criticilor privind invazia rusă în Ucraina, „aventurile geopolitice neocoloniale” ale statelor occidentale, pledând pentru un sistem mondial multipolar, în care naţiunile să îşi protejeze interesele.

Preşedintele Rusiei a pledat pentru configurarea unui model geopolitic multipolar. „Observăm acţiuni consistente spre crearea unei ordini mondiale multipolare. Cele mai multe state sunt pregătite să îşi protejeze suveranitatea, interesele naţionale, tradiţiile, cultura şi modul de viaţă”, a subliniat Vladimir Putin la Conferinţa pentru Securitate de la Moscova.

UPDATE ORA 14:00

Rubla a început să își revină, după creșterea dobânzii cheie, dar rămâne foarte aproape de cel mai mic nivel față de euro și de dolar.

UPDATE ORA 13:00

Un locuitor al peninsulei Crimeea a fost arestat cu suspiciunea că a strâns date despre transporturile de mărfuri militare, anunță FSB, serviciul de securitate internă a Rusiei.

Potrivit FSB, bărbatul de 58 de ani a recunoscut colaborarea cu serviciul de securitate ucrainean, iar într-o ascunzătoare indicată de suspect a fost găsită o bombă artizanlă cu o încărcătură echivalentă cu un kilogram de TNT.

UPDATE ORA 12:00

Cel puțin trei oameni au murit după ce rușii au bombardat regiunea ucraineană Volîn, aflată la granița cu Polonia. Atacul a avut loc în noaptea de luni spre marți.

Loviturile aeriene au vizat Liov și Volîn, două regiuni din vestul și nordul Ucrainei. Trei oameni au murit și alții au fost răniți, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Reuters.

Presa ucraineană susține că a fost cel mai mare atac aerian asupra regiunii Liov de la începutul războiului în februarie 2022

UPDATE ORA 11:00

Resursele armatei ucrainene sunt aproape epuizate, iar rezultatele de pe front nu se vîd, în ciuda susținerii Occidentului, a spus ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la conferița pentru securitate de la Moscova.

UPDATE ORA 09:00

Banca Centrală a Rusiei a ridicat dobânda cheie de la 8,5%, la 12%. Este pentru a doua oară în mai puțin de o lună când dobânda crește, pe fondul deprecierii continue a rublei.

Instituția a anunțat că a luat decizia pentru a asigura stabilitatea prețurilor.

UPDATE ORA 07:00

Rușii au lansat un atac aerian asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a regiunii Volîn din nord-vest, lovind mai multe clădiri, rănind oameni și forțând evacuări, au declarat oficiali ucraineni.

„Multe rachete au fost doborâte, dar au existat și lovituri în Liov”, a anunțat primarul orașului, Andriy Sadovyi, pe Telegram.

Dimensiunea atacului și amploarea totală a pagubelor din Liov nu au fost încă stabilite. Anterior, guvernatorul regiunii Liov, Maxim Kozitsky, a declarat că „grupuri de rachete rusești” se îndreaptă spre regiune. Presa ucraineană a relatat că, potrivit informațiilor preliminare, atacul de marți a fost cel mai mare asalt aerian asupra regiunii Liov de la începutul războiului, în februarie 2022.

Până acum, regiunea Lviv, care este departe de liniile de front și se învecinează cu Polonia, a fost ferită de atacurile aeriene ale Rusiei. Totuși, în iulie, șapte persoane au fost ucise când o rachetă a izbit o clădire rezidențială.

Atacurile aeriene din noaptea de luni spre marți au vizat și regiunea Volîn, aflată la nord de Liov. O unitate comercială din orașul Lutsk a fost lovită și cel puțin două persoane au fost rănite, au transmis autoritățile locale pe Telegram. De asemenea, cel puțin o persoană a fost rănită în urma atacului asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, în sud-vestul Ucrainei, unde o unitate economică a fost lovită și a izbucnit un incendiu, a anunțat Serhiy Lisak, guvernatorul regiunii, pe Telegram.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Germania ia în calcul trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

”Sper și cred că este posibil. În timp de război, viteza este un factor esențial”, a spus ministrul german al Finanțelor, Christian Linder, după o vizită în Ucraina.

Ucraina pune presiune pe Germania să îi trimită rachete de croazieră Taurus, ca să le folosească în contraofensivă. Până acum, guvernul german s-a opus acestei cereri, de teama ca aceste rachete să nu ajungă pe teritoriul Rusiei și să agraveze conflictul. Olaf Scholz a spus că examinează foarte atent siatuația, înainte de a lua o decizie.

Christian Linder lasă însă să se înțeleagă că nu sunt disensiuni în guvern în această privință, că ”nimeni din guvern nu vrea să întârzie o asemenea decizie”.

Citește și