• Vladimir Putin a vorbit public despre moartea lui Prigojin: „A fost un om cu o soartă dificilă, a făcut câteva greșeli grave în viața lui”.
  • Evaluările preliminare ale guvernului american sugerează că o bombă a explodat în interiorul aeronavei.
  • Serghei Lavrov: Rusia va reveni la acrodul privind exportul de cereale doar în anumite condiții.

UPDATE 13.30 – Heineken și-a vândut operațiunile din Rusia pentru 1 euro

Heineken și-a vândut operațiunile din Rusia pentru 1 euro, după ce a declarat anterior că vrea să părăsească Rusia după invazia Ucrainei. Al doilea producător de bere din lume va avea pierderi de 257 de milioane de lire sterline după vânzarea către grupul rus Arnest.

„Evoluțiile recente demonstrează provocările semnificative cu care se confruntă marile companii de producție în ieșirea din Rusia”, a declarat directorul executiv Dolf van den Brink.

Vladimir Putin a semnat luna trecută un decret de preluare a controlului asupra filialei ruse a producătorului francez de iaurt Danone, împreună cu participația companiei de bere Carlsberg într-un producător local de bere.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

UPDATE ORA 13.00 – Kremlinul: Orice acuzație care blamează Moscova pentru moartea lui Prigojin este „o minciună absolută”

Orice acuzație conform căreia Kremlinul ar fi fost în spatele morții șefului lui Wagner, Evgheni Prigojin, este o „minciună absolută”, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia.

Dmitri Peskov a declarat reporterilor, printr-un apel, că Vladimir Putin și Prigojin nu s-au întâlnit recent și că orice sugestie că șeful mercenar a fost ucis la ordinul Kremlinului este „speculație”. O anchetă asupra prăbușirii aviatice de miercuri continuă, a spus el, adăugând că în prezent sunt disponibile puține fapte.

UPDATE ORA 12.00 – Aripa și trenul de aterizare al avionului lui Prigojin au fost găsite

Imaginile care pretind că arată trenul de aterizare și o aripă a avionului prăbușit al lui Evgheni Prigojin au fost publicate online. Canalul rus Telegram 112 a postat fotografii și videoclipuri cu resturile despre care, susține că au căzut la 3 km de locul accidentului, în afara Moscovei.

Filmările nu au fost verificate, dar o fotografie pare să arate o aripă cu un număr de serie care se potrivește cu cel al avionului Embraer legat de șeful Wagner, Prigozhin.

UPDATE ORA 10.00 – Militarii ruși care luptă de partea Ucrainei cer Grupului Wagner să schimbe tabăra

Un grup de militanți ruși care luptă de partea ucraineană le-a cerut mercenarilor Grupului Wagner să-și schimbe tabăra și să se alăture de partea Ucrainei după prăbușirea avionului de miercuri.

„Pentru a te răzbuna, trebuie să treci de partea Ucrainei”, a spus comandantul formațiunii militare.
Kapustin, un cetățean rus de extremă dreaptă, a fondat grupul armat în urmă cu un an. Luptă de partea ucraineană și a spus că s-a aflat în spatele mai multor atacuri militare asupra regiunilor de graniță cu Rusia.

UPDATE ORA 9.00 – Ucraina a distrus patru rachete rusești

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus patru rachete rusești peste regiunea de sud a Odesei peste noapte, au anunțat vineri Forțele aeriene ucrainene.

Într-o postare Telegram, forțele aeriene au spus că două rachete ghidate Kh-59 au fost lansate dintr-o aeronavă Su-34 din Marea Neagră, iar două rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe o navă în Marea Azov.

Oleh Kiper, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că Rusia a vizat din nou instalațiile portuare. „Peste noapte, inamicul a atacat de două ori regiunea Odesa”, a spus el la Telegram.

UPDATE ORA 6.00 Rusia distruge peste 40 de drone ucrainene deasupra Crimeei, afirmă Ministerul Apărării

Apărarea aeriană rusă a distrus 42 de drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea vineri dimineață, a scris Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Nouă dintre drone au fost doborâte, iar alte 33 au fost bruiate de echipamente de război electronic și s-au prăbușit fără a-și atinge țintele, spune ministerul.

UPDATE ORA 4.00

Mai multe canale de Telegram rusești spun că sunt explozii deasupra regiunilor Kaluga, Tula şi Moscova – probabil că aceasta este apărarea aeriană care trage în drone.

Aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo din Moscova sunt din nou închise temporar, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

UPDATE ORA 2.00 Pentagonul crede că Prigozhin este mort și spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer

Departamentul american al Apărării crede că șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, a fost ucis în accidentul aviatic de miercuri din Rusia, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

„Nu voi intra în detalii despre modul în care adunăm informații. Acesta a fost probabil ucis”, a spus Ryder.
Ryder a mai spus că Pentagonul „nu are nicio informație care să indice în acest moment” că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În cadrul unei întâlniri la Kremlin, președintele rus a abordat pentru prima dată problema prăbușirii avionului de afaceri al lui Evgheni Prigojin, prezentând condoleanțe familiilor celor 10 persoane aflate la bord, scrie The Guardian.

„A fost un om cu o soartă dificilă și a făcut câteva greșeli grave în viața sa”, a spus Putin despre șeful mercenarilor Wagner. Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu presupusa moarte a lui Prigozhin.

„Moartea lui Prigojin nu este singura care s-a întamplat într-un mod incert din Rusia”, a declarat ministrul de externe al Germaniei, adăugând că nu este o coincidență faptul că focalizarea s-a îndreptat către Kremlin pentru răspunsuri.

„Rusia va reveni la acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră doar dacă Occidentul își va îndeplini obligațiile față de Moscova”, a declarat Serghei Lavrov în fața secretarului general al ONU, António Guterres.

Citește și: