• Ucraina a recucerit Klișchiivka, un sat cheie din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski.
  • Zona de la sud-vest de Bahmut a fost un punct central pentru contraofensiva Ucrainei în est pe parcursul verii.
  • Rusia a vizat luni dimineață infrastructura civilă din regiunea sudică ucraineană Odesa cu un atac „masiv” cu rachete și drone.

Update ora 17:00

Site-ul de știri Ukrainska Pravda a citat surse guvernamentale anonime care au declarat că toți miniștrii adjuncți au demisionat în mod voluntar la cererea lui Rustem Umerov, noul ministru ucrainean al apărării, și că nu se vor întoarce în posturile lor.

Site-ul a afirmat că sunt în curs consultări cu privire la candidații care să îi înlocuiască și a citat o sursă apropiată ministerului care a declarat că „o revizuire completă este în curs de desfășurare” la minister.

Update ora 16:00

Drepturile cetățenilor din Rusia s-au înrăutățit substanțial de la invazia Moscovei în Ucraina anul trecut, a declarat luni un expert de top al ONU.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Raportorul special al ONU pentru situația drepturilor din Rusia, Mariana Katzarova, a declarat că Moscova a lansat o represiune sistematică împotriva criticilor de la invazia Ucrainei din februarie 2022.

„Situația drepturilor omului în Federația Rusă s-a deteriorat semnificativ de la invazia sa în Ucraina”, a declarat Katzarova în primul său raport.

Degradarea dramatică a venit după ce „situația era deja într-un declin constant în ultimele două decenii”, a adăugat ea.

În aprilie anul trecut, Katzarovabia a devenit primul monitor numit de Consiliul ONU pentru drepturile omului pentru a examina situația drepturilor în Rusia sau în orice membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Update ora 15:00

Compania ucraineană Danube Shipping Company (DSC) a cerut portului românesc Constanța de la Marea Neagră să permită transferul de cereale de la navă la navă, ceea ce ar dubla aproape capacitatea sa de export de barje, a declarat luni compania.

Producător și exportator important, producția de cereale a Ucrainei pentru 2023 este estimată la 56 de milioane de tone metrice, dar blocarea principalelor sale porturi de la Marea Neagră de la invazia Rusiei a limitat transporturile.

Porturile ucrainene de pe fluviul Dunărea, care anterior reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale, sunt acum principala rută de ieșire a recoltei țării, o parte din aceasta fiind trimisă pe barje la Constanța pentru a fi expediată mai departe.

DSC a precizat pe Telegram că 60% din fluxul de export de cereale prin Constanța se face cu flota fluvială, barjele livrând peste 700.000 de tone de produse agricole către portul românesc în fiecare lună.

Update ora 14:00

În SUA, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității, Mitch McConnell, vor găzdui joi dimineață o întâlnire a tuturor senatorilor cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează organizația de știri politice Punchbowl News, citând un consilier.

Aceasta are loc în contextul în care Zelenski se pregătește să viziteze Washington DC în cursul săptămânii viitoare – în timp ce președintele american, Joe Biden, încearcă să obțină de la Congres un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru efortul de război. Biden dorește un ajutor militar suplimentar de 13,1 miliarde de dolari pentru Ucraina și 8,5 miliarde de dolari pentru sprijin umanitar, plus 2,3 miliarde de dolari pentru finanțare și pentru a cataliza donatorii prin intermediul Băncii Mondiale.

Update ora 13:00

Guvernul ucrainean a decis luni să demită șase viceminiștri ai apărării, după numirea unui nou ministru al apărării la începutul acestei luni.

Guvernul nu a oferit niciun motiv pentru aceste demiteri. Printre cei înlăturați din funcție se numără Hanna Maliar, care a făcut frecvent informări publice cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rustem Umerov a fost numit ministru al apărării în urmă cu mai puțin de două săptămâni pentru a-l înlocui pe Oleksii Reznikov. Ministerul a fost urmărit de acuzații de corupție din partea presei cât timp Reznikov a fost în funcție, deși el însuși nu s-a confruntat cu acuzații de corupție.

Update ora 12:00

Rusia a cerut luni instanței supreme a ONU de la Haga să respingă un caz care se concentrează pe afirmațiile Moscovei potrivit cărora invazia sa în Ucraina a fost efectuată pentru a preveni un genocid.

Solicitarea a fost făcută la începutul audierilor care se ocupă de jurisdicția Curții Internaționale de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială.

Ucraina a intentat această acțiune la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Update ora 11:00 – Ucraina susține că a doborât toate cele 17 rachete de croazieră lansate de Rusia în timpul nopții

În cursul nopții, Ucraina susține că a doborât toate cele 17 rachete de croazieră trase pe teritoriul său de Rusia. De asemenea, forțele aeriene au anunțat că 18 din cele 24 de drone „Shahed” au fost doborâte.

De asemenea, Suspilne, postul public de radio și televiziune ucrainean, anunță că patru persoane au fost rănite în apropierea unei stații de autobuz din Beryslav, în regiunea Herson, și că o instalație de recreere din regiunea Odesa a fost incendiată în timpul unui atac, dar că nu s-au înregistrat victime.

În regiunea Nikolaev, resturi de la o dronă doborâtă au lovit o clădire rezidențială, dar nu s-au înregistrat răniți.

Update ora 10:00

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a arătat luni că situația drepturilor omului în Rusia s-a deteriorat semnificativ de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut, descriind o „represiune sistematică” împotriva organizațiilor societății civile.

„Autoritățile ruse au restrâns în mod sever libertățile de asociere, de întrunire pașnică și de exprimare, atât online, cât și offline, și au subminat în mod fundamental independența sistemului judiciar și garanțiile unui proces echitabil”, se arată într-o copie a raportului, consultată de Reuters.

Update ora 09:00

Rusia a vizat luni dimineață infrastructura civilă din regiunea sudică ucraineană Odesa cu un atac „masiv” cu rachete și drone, a declarat armata ucraineană.

Într-o declarație pe Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că consecințele atacului rămân neclare.

Update ora 08:00

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, este așteptat să discute luni despre războiul din Ucraina cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care începe o vizită în Rusia.

Wang va vizita țara în perioada 18-21 septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Update ora 05:00

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât 3 drone ucrainene deasupra sud-vestului Crimeei.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea și un important port la Marea Neagră, a declarat că resturile celei de-a treia drone doborâte au căzut peste terenuri agricole și că nu au fost înregistrate pagube.

Știrea inițială

Ucraina a recucerit Klișchiivka, un sat cheie din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski.

Biroul lui Zelensky a postat o fotografie pe rețelele de socializare mai devreme în cursul zilei, indicând că Ucraina a eliberat această zonă cheie care a fost critică pentru contraofensiva Ucrainei în est.

Având în vedere că este a patra lună a contraofensivei, Ucraina a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a convinge partenerii occidentali cheie că forțele ruse pot fi respinse.

„Astăzi aș dori să recunosc în mod special războinicii care recâștigă treptat teritoriul Ucrainei în zona Bakhmut”, a spus Zelensky în discursul său de noapte.

Zona de la sud-vest de Bakhmut a fost un punct central pentru contraofensiva Ucrainei în est pe parcursul verii, iar Zelensky va fi dornic să evidențieze acest succes aparent atunci când se va întâlni cu liderii mondiali, printre care președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în viitoarea sa călătorie în SUA săptămâna aceasta pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Citește și: