• Cu toate acestea, Andriy Iusov a subliniat că Rusia nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile că ar fi existat.
  • Serviciile secrete ucrainene nu exclud posibilitatea ca la bordul avionului militar rusesc care s-a prăbușit la Belgorod să se afle prizonieri ucraineni.
  • Iusov, a acuzat Moscova că „ascunde” informații, cu imagini limitate de la locul prăbușirii – inclusiv a eventualilor morți.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

UPDATE ORA 19.00- Ucraina l-a invitat pe Xi Jinping, președintele chinez, să participe la negocierile de pace, a declarat principalul consilier al lui Volodymyr Zelenskiy.

Elveția a fost de acord să organizeze summit-ul la care vor participa un număr de lideri mondiali, dar încă nu a fost stabilită nicio locație sau dată, relatează Sky News.

Igor Zhovkva a spus: „Cu siguranță invităm China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze.

Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Ne implicăm partenerii din lume pentru ca aceștia să transmită părții chineze cât de importantă este participarea la un astfel de summit.”

UPDATE ORA 18.00- Cel mai important candidat la președinția Finlandei a declarat că politica externă și securitatea sunt probleme „existențiale”

Cel mai important candidat la președinția Finlandei a declarat că politica externă și securitatea sunt probleme „existențiale” pentru țara nordică, în timp ce se pregătește să se îndrepte la urne pentru prima dată de la aderarea la NATO.

Vorbind vineri la un mic dejun la Helsinki, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Finlanda, la o cafenea care poartă numele lui, Alexander Stubb, care a fost prim-ministru din 2014 până în 2015, a spus că a crezut că a terminat cu politica națională. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia i-a schimbat părerea.

Dezbaterile dintre cei nouă candidați care sperau să preia președintele finlandez Sauli Niinistö în martie au fost „foarte constructive”, a spus Stubb, de la partidul Coaliția Națională de centru-dreapta. El a spus că toți candidații sunt calificați pentru acest rol.

UPDATE ORA 17.00- Rusia a declarat că a recuperat documente de identitate ucrainene

Rusia a declarat că a recuperat documente de identitate ucrainene și părți ale corpului tatuate de pe locul în care un avion militar rus despre care Moscova spune că transporta prizonieri de război ucraineni s-a prăbușit cu două zile mai devreme lângă granița cu Ucraina, relatează Reuters.

Moscova a acuzat Kievul că a doborât avionul Ilyushin Il-76 în regiunea Belgorod din Rusia, ucigând 74 de persoane la bord, inclusiv 65 de soldați ucraineni capturați în drum pentru a fi preschimbați cu prizonierii de război ruși.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că forțele sale au doborât avionul și a spus că nu există nicio dovadă despre cine se afla la bord. A contestat detaliile relatării Moscovei și a cerut o anchetă internațională.

UPDATE ORA 14.00 – Curtea rusă prelungește arestarea preventivă a reporterului WSJ Gershkovich cu două luni

Un tribunal din Moscova a prelungit cu două luni custodia reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, vineri, în timp ce acesta așteaptă un proces pentru acuzații de spionaj pe care le neagă.

Videoclipul difuzat de Tribunalul din Moscova l-a arătat pe reporter stând într-o cușcă cu gratii din sala de judecată pentru a asculta decizia, care îi prelungește custodia până pe 30 martie.

UPDATE ORA 13.00 – Oficialii chinezi au cerut Iranului „să restrângă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie

Agenția de presă Reuters relatează că oficialii chinezi au cerut Iranului „să restrângă atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roșie sau riscă să afecteze relațiile economice cu Beijingul”.

UPDATE ORA 12.00 – Șeful ONU pentru supravegherea nucleară va vizita Ucraina, inclusiv Zaporizhzhia

Șeful ONU, Rafael Grossi, va vizita Ucraina, inclusiv capitala acesteia și centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) ocupată de ruși, săptămâna următoare, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE ORA 11.00 – Putin a acuzat că ar putea folosi PoW ca scuturi umane

Vladimir Putin a fost acuzat că ar putea folosi prizonieri de război ucraineni ca scuturi umane la bordul unui avion militar rusesc doborât.

UPDATE ORA 10.00 – Zelensky salută „începutul pregătirilor substanțiale” pentru discuțiile de aderare a Ucrainei la UE

Volodymyr Zelenskyy salută „începutul pregătirilor substanțiale” pentru discuțiile de aderare a Ucrainei la UE. În urma discuțiilor cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, la Forumul Economic Mondial de la Davos, joi, președintele ucrainean a declarat: „Procesul de screening, care pune bazele negocierilor, a început oficial la Bruxelles”.

UPDATE ORA 09.00 – Șeful ONU pentru refugiați spune că este îngrijorat că războiul din Ucraina este uitat

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați a declarat miercuri că este îngrijorat că războiul din Ucraina a fost uitat în timp ce țara se pregătește să marcheze doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

UPDATE ORA 08.00 – Rusia se joacă cu viețile prizonierilor de război ucraineni, spune Zelensky după un accident mortal de avion

Volodymyr Zelensky l-a acuzat pe Vladimir Putin că „se joacă cu emoțiile” prizonierilor de război ucraineni după ce un avion de transport militar rusesc cu 65 de soldați ucraineni capturați a fost doborât, ucigându-i pe toți.

UPDATE 4:00-Turcia ratifică aderarea Suediei la NATO, Ungaria este singurul aliat care încă nu a aprobat-o

Turcia a ratificat oficial aderarea Suediei la NATO, ceea ce înseamnă că țara nordică este cu un pas mai aproape de aderarea la alianță.

Acest lucru pune capăt unei întârzieri de peste 18 luni pentru Suedia, care a fost frustrată de faptul că țări precum Turcia nu au reușit să o ratifice în mod oficial.

Suedia, împreună cu Finlanda, a abandonat poziția sa tradițională de nealiniere militară pentru a căuta protecție sub umbrela de securitate a NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Finlanda a aderat în aprilie anul trecut, dar Turcia a acuzat inițial Suedia că este prea indulgentă față de grupurile pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității. De atunci, aceasta a cerut o serie de concesii din partea Stockholmului, inclusiv măsuri pentru a contracara militanții kurzi.

Odată cu aprobarea Turciei, Ungaria rămâne ultimul membru al alianței care trebuie să își dea acordul – dar un vot asupra protocoalelor de aderare a Suediei la NATO nu a apărut încă pe agenda parlamentului ungar.

Viktor Orban, liderul Ungariei, a declarat că, personal, dorește ca Suedia să adere, dar că membrii partidului său nu sunt încă de acord.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un reprezentant al serviciilor de informații ale apărării ucrainene a declarat pentru BBC că „nu exclude” posibilitatea ca la bordul avionului militar rusesc care s-a prăbușit la Belgorod să se afle prizonieri ucraineni.

Cu toate acestea, Andriy Iusov a subliniat că Rusia nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile că ar fi existat.

„Nu există informații clare despre prizonieri de război. Există doar declarații ale Rusiei, de natură politică și propagandistică”, a declarat el. „Cine sau ce se afla la bord trebuie clarificat”.

Iusov a acuzat Moscova că „ascunde” informații, cu imagini limitate de la locul prăbușirii – inclusiv a eventualilor morți.

Rusia susține că 65 de prizonieri de război ucraineni au murit când avionul IL-76 a fost doborât de o rachetă ucraineană.

Citește și