• Un critic al Kremlinului spune că există trei motive care stau la baza momentului „asasinării” lui Navalnîi.
  • Ucraina și-a retras trupele depășite numeric din partea de sud-est a orașului Avdiivka.
  • Cel puțin 100 de persoane au fost arestate pentru că s-au adunat în memoria lui Alexei Navalny, potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-info.

UPDATE ORA 21.00- Trupele ucrainene s-au retras din orașul devastat din estul Avdiivka, a declarat sâmbătă șeful militar al Kievului, deschizând calea pentru cel mai mare avans al Rusiei de când a cucerit orașul Bakhmut în mai anul trecut.

Președintele american Joe Biden a avertizat la începutul acestei săptămâni că Avdiivka ar putea cădea în fața forțelor ruse din cauza penuriei de muniție după luni de opoziție republicană a Congresului la un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Kiev.

„Acesta este costul inacțiunii Congresului”, a spus Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

UPDATE ORA 20.00- Kamala Harris a criticat sâmbătă faptul că Donald Trump a convins Rusia de a ataca aliații NATO ai SUA care nu-și plătesc cotizațiile, spunând că poporul american nu va accepta niciodată un președinte care s-a înclinat în fața unui dictator.

Comentariile vicepreședintelui, într-un interviu amplu pe The Weekend de la MSNBC, reprezintă unele dintre cele mai puternice critici de până acum față de loialitatea aparentă a lui Trump față de președintele rus Vladimir Putin.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Casa Albă Joe Biden a calificat anterior remarcile liderului pentru nominalizarea prezidențială republicană – făcute săptămâna trecută la un miting de campanie din Pennsylvania – „îngrozitoare și deranjate”.

„Ideea că fostul președinte al SUA ar spune că el – citează – încurajează un dictator brutal să invadeze aliații noștri și că Statele Unite ale Americii vor sta pur și simplu pe loc și vor privi”, a spus Harris. „Niciun președinte anterior al SUA, indiferent de partidul lor, nu s-a închinat înaintea unui dictator rus.

„Vedem un exemplu de ceva ce cred pur și simplu pe care poporul american nu l-ar sprijini niciodată, care este un președinte american, actual sau fost, care se înclină cu astfel de cuvinte și, aparent, o intenție de conduită, în fața unui dictator rus”.

UPDATE ORA 19.00- Regizorul documentarului Navalny, câștigător de Oscar, s-a declarat „încântat și nu surprins”

Regizorul documentarului Navalny, câștigător de Oscar, s-a declarat „încântat și nu surprins” de faptul că soția lui Alexei Navalny s-a adresat liderilor mondiali în Germania la câteva ore după ce a fost raportată moartea soțului ei.

Daniel Roher a declarat agenției de presă PA: „Puterea Yulia Navalnaya (a) fost bine documentată, o vedem în echilibrul (și) grația ei, genul de primă doamnă în stare de așteptare pe care ea și-o facilitează.

„Am fost încântat și nu surprins când am văzut-o… urca pe acel podium, pentru o adresă de două minute, în care pentru un scurt moment, ea a ajuns să fie centrul moral al universului.

„Nu știu cum se va schimba structura politică a organizației și a Yulia în următoarele două săptămâni și luni, dar știu că familia este pasionată și activată și acum poate răzbunătoare.”

UPDATE ORA 18.00- Compania germană de apărare Rheinmetall RHMG.DE intenționează să deschidă o fabrică de muniții în Ucraina, ca parte a unui joint venture cu un partener ucrainean, a informat Reuters.

Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători mondiali de artilerie și obuze de tancuri, a început să crească producția după invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei, care se confruntă cu o lipsă acută de muniție și ale cărei trupe au fost forțate în ultimele zile să se retragă din orașul estic Avdivka.

Compania germană a semnat sâmbătă la Conferința de Securitate de la München un memorandum de înțelegere pentru a construi și opera în comun noua fabrică cu un partener ucrainean, pe care nu l-a numit.

UPDATE ORA 17.00- Cel puțin 273 de persoane au fost reținute la evenimente din 32 de orașe rusești de la moartea lui Alexei Navalnîi, potrivit grupului de drepturi OVD-Info.

OVD-Info, care raportează despre libertatea de întrunire în Rusia, a declarat că cel mai mare număr de arestări sâmbătă a avut loc la Sankt Petersburg și la Moscova, 59 și, respectiv, 47 reținuți până în această după-amiază.

Este cel mai mare val de arestări pentru proteste politice de când 1.300 de persoane s-au adunat pentru a demonstra împotriva unei „mobilizări parțiale” a rezerviștilor pentru războiul din Ucraina din septembrie 2022.

UPDATE ORA 16.00- Miniștrii de externe ai G7 au cerut Rusiei să clarifice pe deplin circumstanțele morții lui Alexei Navalny.

Se întâmplă când mamei și avocatul lui Navalny li s-a spus că cauza morții a fost sindromul morții subite, potrivit asociatului lui Navalny și director al Fundației Anticorupție, Ivan Zhdanov.

„Ei și-au exprimat indignarea față de moartea în detenție a lui Alexei Navalnîi, condamnat pe nedrept pentru activități politice legitime și pentru lupta sa împotriva corupției”, potrivit unui comunicat publicat de Italia, care prezidează în prezent Grupul celor Șapte Națiuni bogate.

Miniștrii de externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite s-au întâlnit sâmbătă la München.

UPDATE ORA 15:15 – „Corpul lui Navalny nu se află la morgă”, afirmă o purtătoare de cuvânt

Mama și avocatul activistului vizitează orașul de lângă închisoarea în care a murit, dar li s-a spus că trupul său nu se află acolo. Avocatul lui Alexei Navalnîi a fost informat că nu a fost încă stabilită cauza morții liderului opoziției ruse, a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

O a doua examinare a corpului lui Navalny a fost făcută, iar rezultatele, „se presupune”, vor fi disponibile săptămâna viitoare, a declarat Kira Yarmysh pe X, fostul Twitter.

UPDATE ORA 14:15 – Retragerea din Avdiivka a fost pentru a „păstra vieți”, afirmă șeful forțelor ucrainene

Trupele ucrainene s-au retras din orașul devastat, a declarat noul șef al armatei, deschizând calea pentru cea mai mare înaintare a Rusiei din mai 2023, când a cucerit orașul Bakhmut.

Un număr de soldați ucraineni au fost capturați de Rusia în timpul retragerii lor din orașul Avdiivka, a declarat Oleksandr Tarnavskiy, comandantul ucrainean responsabil pentru forțele din sud-estul Ucrainei. Nu a fost clar câți soldați au fost capturați.

„În etapa finală a operațiunii (de retragere), sub presiunea forțelor inamice copleșitoare, un anumit număr de militari ucraineni au fost capturați”, a scris Tarnavskii pe Telegram.

El a adăugat că trupele ucrainene s-au deplasat acum către a doua linie de apărare din apropierea Avdiivka.

UPDATE ORA 12:50 – Cameron avertizează asupra „consecințelor” în urma morții lui Alexei Navalnîi

Vor exista „consecințe” pentru moartea lui Alexei Navalnîi, a declarat lordul David Cameron, în timp ce capitalele occidentale au aruncat vina pe Vladimir Putin.

Proteste și mitinguri au avut loc în întreaga lume după ce a apărut vestea morții liderului opoziției ruse încarcerat.

La Londra, Ministerul de Externe a convocat diplomații de la Ambasada Rusiei și a cerut ca moartea lui Navalnîi să fie „investigată în mod complet și transparent”.

UPDATE ORA 3:00- Armata ucraineană afirmă că își retrage trupele din Avdiivka

Armata ucraineană afirmă că își retrage trupele din Avdiivka – orașul cheie din estul țării asediat de forțele rusești.

Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că a acționat „pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea personalului de serviciu”.

El a adăugat că trupele au fost mutate pe „linii mai favorabile”.

Avdiivka – o poartă de intrare în orașul Donețk, aflat sub control rusesc – este cuprinsă de lupte violente de luni de zile.

UPDATE ORA 2:00- Peste 100 de persoane, care participau la mitinguri în memoria lui Alexei Navalnîi, ar fi fost arestate în Rusia.

Cel puțin 100 de persoane au fost arestate pentru că s-au adunat în memoria lui Alexei Navalny, potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-info.

Organizația a precizat că reținerile au avut loc în opt orașe, printre care:

  • Sankt Petersburg
  • Nijni Novgorod
  • Moscova
  • Krasnodar
  • Taganrog
  • Tver
  • Rostov-pe-Don
  • Mumansk

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un critic al Kremlinului spune că există trei motive care stau la baza momentului „asasinării” lui Navalnîi.

Una dintre multele întrebări care înconjoară moartea lui Alexi Navalnîi este de ce s-a întâmplat acum, la aproape trei ani după ce acesta s-a întors în Rusia.

Scriitorul și finanțatorul Bill Browder a declarat că există trei motive pentru acest moment.

„În primul rând, Vladimir Putin a vrut să elimine un adversar politic.

În al doilea rând, a vrut să le arate rușilor că, dacă te opui domnului Putin, te vei confrunta cu moartea.

Și în al treilea rând, a trimis un mesaj celor care participă la Conferința de Securitate de la Munchen, unde liderii mondiali se întâlnesc pentru a discuta probleme de apărare, că Putin poate să depășească orice limită și să scape nepedepsit”.

Citește și