• Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a îndemnat Statele Unite să „respecte promisiunile făcute”.
  • Stoltenberg a reamintit audienței prezente că Ucraina este în prezent săracă în resurse, în special în muniție.
  • China transmite Ucrainei că nu vinde arme părților aflate în conflict.

UPDATE ORA 20.00- Vladimir Kara-Murza – care ispășește o pedeapsă de 25 de ani – a vorbit despre moartea lui Navalnîi:

„Știu un lucru sigur: Vladimir Putin poartă personal responsabilitatea pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. Pentru că Aleksei era „prizonierul lui personal”. Și numai la ordinele lui puteau acționa otrăvitorii din serviciul 2 FSB; anchetatori, procurori și judecători care au procesat cauze și sentințe; înalţii oficiali ai închisorii care au creat condiţii de tortură.

Acest om a adus moartea cu el de-a lungul a celor 25 de ani de putere – încă din acea toamnă, când oameni pașnici care dormeau în apartamentele lor au fost aruncați în aer noaptea. Apoi au fost Cecenia, Georgia, Siria, Ucraina.

Cei mai buni mor – cei mai curajoși, cei mai sinceri, cei mai grijulii. Toată lumea se întoarce – cu excepția celor care au cea mai mare nevoie. Și doar bătrânul răzbunător, laș și lacom încă ține cu o strângere de moarte, distrugând pe oricine în care vede o amenințare la adresa puterii sale.”

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

UPDATE ORA 18.00- SUA va anunța vineri „pachet de sancțiuni majore” pentru moartea lui Navalny

Consilierul pentru comunicații pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat marți că SUA intenționează să anunțe vineri un „pachet de sancțiuni majore”, încercând să facă Rusia responsabilă pentru moartea liderului opoziției întemnițat Alexei Navalny.

La momentul redactării acestui articol nu erau disponibile detalii suplimentare despre măsuri.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că „Putin este responsabil” pentru moartea lui Navalny.

Kremlinul a respins astfel de acuzații, ministerul rus de externe numind că reacția unor lideri mondiali este „autoexpunere”, având în vedere că încă nu a fost pusă la dispoziție un examen medico-legal.

UPDATE ORA 17.00- Oleg Navalny, fratele lui Navalny, din nou pe lista de urmăriți a Rusiei


Liderul opoziției ruse Alexei Navalny, soția sa Iulia și fratele Oleg participă la un marș pe Bulevardul Strastnoy în memoria politicianului și liderului opoziției ruse Boris Nemțov, cu ocazia celei de-a 4-a aniversări a morții sale la Moscova, Rusia, pe 24 februarie, 2019. Boris Nemțov a fost împușcat mort pe podul Bolșoi Moskvoretsky în seara zilei de 27 februarie 2015.


Liderul opoziției ruse Alexei Navalny, soția sa Iulia și fratele Oleg participă la un marș pe Bulevardul Strastnoy în memoria politicianului și liderului opoziției rus Boris Nemțov, la aniversarea a 4-a aniversare a morții sale la Moscova, Rusia, pe 24 februarie 2019.

Oleg Navalny, fratele decedat al liderului opoziției ruse Alexei Navalny, a fost trecut din nou pe lista de urmăriți a Rusiei, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.

Nu a fost imediat clar de ce Oleg Navalny a fost trecut pe listă.

Tass a raportat marți, citând Ministerul de Interne al Rusiei, că mișcarea are legătură cu „un articol din Codul Penal”, fără a oferi detalii suplimentare.

UPDATE ORA 16.00- Estonia spune că a oprit cu succes o operațiune hibridă a Rusiei pe teritoriul său

Premierul Estoniei Kaja Kallas a declarat marți că țara, care se învecinează cu Rusia, a zădărnicit cu succes o operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul său.

„Știm că Kremlinul vizează toate societățile noastre democratice”, a spus Kallas prin intermediul platformei de socializare X. „Răspunsul nostru: fii deschis și dezvăluie metodele lor. Acesta este modul de a descuraja acțiunile dăunătoare și de a ne face rezistenți”, a adăugat ea.

Radiodifuzorul public ERR a raportat marți că Serviciul de Securitate Internă al Estoniei a declarat că un total de 10 persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale legată de mașinile vandalizate aparținând ministrului de interne al țării și unui jurnalist.

ISS a spus că scopul operațiunii hibride, care a avut loc anul trecut, a fost „a semăna frica și a crea tensiune în societatea estonă”.

UPDATE ORA 15:30 – Rețeaua de socializare X suspendă contul văduvei lui Navalnîi

Contul X al văduvei lui Alexei Navalnîi a fost suspendat. Un nou dosar penal a fost deschis împotriva lui Oleg Navalnîi, iar acesta este acum o persoană căutată de autoritățile ruse.

UPDATE ORA 14:10 – Mesaj pentru Putin de la mama lui Navalnîi, Liudmila Navalnaia

„În spatele meu se află colonia penală IK-3 „Lupul polar”, unde a murit fiul meu Alexei Navalnîi pe 16 februarie. E a cincea zi și tot nu-l pot vedea, nu-mi dau trupul lui și nici măcar nu-mi spun unde este.
Fac un apel la tine, Vladimir Putin, soluția problemei depinde doar de tine. Lasă-mă să-mi văd în sfârșit fiul. Cer ca trupul lui Alexei să fie predat imediat, ca să-l pot îngropa uman”.

UPDATE ORA 13:40 – Premierul ucrainean descrie invazia rusă drept un „război existențial”

Premierul Ucrainei, Denys Shmygal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept un „război existențial” în timpul unei vizite la Tokyo.

„Cred că și Statele Unite vor sprijini Ucraina, la fel ca și Uniunea Europeană, ca și Japonia, ca și toate țările G7 și FMI și toate organizațiile financiare internaționale”, a declarat Shmygal într-o conferință de presă, întrebat despre „oboseala Ucrainei” în comunitatea internațională.

„Așa că nu putem vorbi despre oboseală, pentru că este un război existențial – nu poți fi obosit când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta… pentru ordinea globală de securitate”, a spus el.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia reține un cetățean cu dublă cetățenie ruso-americană pentru trădare iar Putin îi oferă un cadou de lux lui Kim din Coreea de Nord

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi reținut o femeie cu dublă cetățenie rusă și americană sub suspiciunea de trădare, a anunțat marți presa rusă. Femeia, despre care se crede că are 33 de ani și este rezidentă în Los Angeles, a fost arestată în orașul Ekaterinburg din munții Urali. Ea ar fi fost arestată sub suspiciunea de trădare pentru strângerea de fonduri pentru forțele armate ale Ucrainei.

În altă ordine de idei, Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin i-a oferit aliatului său nord-coreean Kim Jong Un o mașină de lux în această săptămână.

UPDATE ORA 8:55 – Diviziunile SUA în legătură cu Rusia lui Putin prezintă implicații globale grave

Politica americană este acum divizată de o falie privind Rusia care ar putea avea implicații globale mult mai grave chiar decât condamnarea Ucrainei la înfrângere după invazia președintelui Vladimir Putin.

Refuzul republicanilor pro-Donald Trump din Congres de a prelungi un colac de salvare militară pentru Ucraina și revenirea fostului președinte la atacarea aliaților NATO în moduri care se aliniază cu obiectivele lui Putin arată că Trump remodelează deja realitățile geopolitice cu câteva luni înainte de posibila sa revenire la Casa Albă.

Rezultatul este o alarmă crescândă cu privire la intențiile lui Trump în eventualul al doilea mandat, inclusiv cu privire la faptul că ar căuta să părăsească alianța și, astfel, să demonteze acordurile de securitate transatlantice de după cel de-al Doilea Război Mondial, care au câștigat Războiul Rece și au dus la 80 de ani de pace în Europa.

UPDATE ORA 8:00 – Două avioane de luptă rusești au fost doborâte în estul Ucrainei, anunță Forțele Aeriene

Ucraina a doborât două avioane de vânătoare rusești în estul țării, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Cele două avioane distruse sunt un Su-34 și un Su-35S, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Nu au fost furnizate alte detalii.

Acest lucru vine după ce trei avioane de luptă rusești, două Su-34 și un Su-35, au fost doborâte pe 17 februarie tot în estul țării, a adăugat Forțele Aeriene.

Știre inițială

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a îndemnat Statele Unite să „respecte promisiunile făcute”, oferind Ucrainei un pachet de sprijin pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii rusești.

Într-o intervenție la Christiane Amanpour de la CNN, Stoltenberg a declarat că este vital și urgent ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina.

„Ceea ce pot spune este că este vital și urgent ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina, pentru că au nevoie de acest sprijin și avem o împărțire a poverii între Europa, Canada și Statele Unite”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui grup de discuții în timpul Consiliului de Securitate de la Munchen.

Stoltenberg a reamintit audienței prezente că Ucraina este în prezent săracă în resurse, în special în muniție.

Citește și