• PSD si PNL nu au ajuns nici acum la un acord legat de comasarea alegerilor.
  • Astăzi are loc a patra rundă de negocieri.
  • PSD vrea să forţeze mâna PNL pentru un candidat comun la Palatul Cotroceni.

Update

Ședința de astăzi a Coaliției pe tema comasării alegerilor a fost amânată. Liderii PNL și PSD ar fi trebuit să se întâlnească în această seară a patra oară pentru negocieri.

Cel mai probabil, negocierile vor fi reluate miercuri, când liderul PNL, Nicolae Ciucă, se va întoarce dintr-o vizită la Madrid.

Știrea inițială

A comasa, sau a nu comasa? Aceasta este întrebarea. Nici ei nu știu. A treia rundă de negocieri nu a fost cu noroc. PSD si PNL nu au ajuns nici acum la un acord legat de comasarea alegerilor. PSD vrea să forţeze mâna PNL pentru un candidat comun la Palatul Cotroceni. Pe de altă parte, liberalii își doresc comasarea europarlamentarelor cu alegerile locale, fără decizii pe candidaturi. Azi are loc o nouă rundă de negocieri.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Cum o să decurgă negocierile?

Cele două formațiuni politice au o sarcină dificilă astăzi, fiind cea de-a patra rundă oficială de negocieri. Au mai fost și alte întâlniri, mai ascunse, inclusiv la Vila Lac, duminica trecută, însă nici în momentul de față nu există semne că PSD și PNL vor ajunge și la un acord. În ultimele zile, liberalii au stat și au analizat toate scenariile de acțiune, inclusiv mult controversata problemă a candidaturilor comune – o dorință a celor de la PSD, în special pentru o candidatură comună la prezidențiale prin susținerea unui candidat social democrat.

Potrivit unor surse din interiorul PNL, toate analizele arată că orice candidatură asumată la nivel național în comun cu PSD va avea efect de boomerang pentru PNL, asta pentru că electoratul de dreapta riscă să migreze către alte formațiuni politice concurente, un scenariu pe care PNL nu și-l poate permite în acest an electoral.

De cealaltă parte, social democrații își doresc mai degrabă un întreg calendar, inclusiv comasarea turului II al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare și, de asemenea, nici nu fac din tema candidatului unic la prezidențiale una flexibilă, care poate fi negociată. Rămâne de văzut dacă va exista sau nu o decizie astăzi.

Citește și