• Forțele nucleare ale Rusiei desfășoară exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova.
  • Biden: Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete.
  • Kievul doreşte o vizită a preşedintelui Macron.

UPDATE 23:00

SUA intenționează să vândă drone MQ-1C Ucrainei în zilele următoare.

Regiunea Liov a fost lovită de un atac cu rachete în districtul Stryi. A fost avariată infrastructura de transport, iar două persoane au fost rănite, a anunțat șeful administrației regionale din Liov, Maksym Kozitsky. Anton Herashchenko, consilier al șefului Ministerului de Interne, a raportat o lovitură cu rachete de croazieră asupra tunelului feroviar Beskid, tot în regiunea Liov

UPDATE 22:00

O reuniune a ambasadorilor UE s-a întrerupt în această după-amiază fără a se ajunge la o aprobare finală a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului comunitar. Diplomații au declarat pentru BBC că Ungaria a ridicat obiecții cu privire la includerea pe lista de sancțiuni a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse și aliat al lui Putin, Patriarhul Kirill.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rusia face progrese lente, dar constante în Donbas, a declarat un oficial occidental. În unele zone de pe linia frontului, forțele sale au avansat în medie doar între 500 de metri și un kilometru pe zi în ultima lună, când ar fi sperat să se deplaseze mult mai repede, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, în cadrul unui briefing.

În alte zone, cum ar fi în jurul Khersonului, forțele ucrainene au reușit să treacă la ofensivă și să obțină progrese în zonele ușor deținute de Rusia. Acest lucru evidențiază riscurile pentru Rusia pe flancurile sale, a spus oficialul.

UPDATE 21:00

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că duce un război în estul țării, menit să elimine orice opoziție și să aplatizeze civilizația. Ea a criticat partidele de opoziție care cer o soluție diplomatică prin discuții cu președintele rus Putin.


Ministrul de externe al Rusiei a acuzat Ucraina că a provocat o nouă implicare occidentală în actuala acțiune militară, prin cererile sale fără scuze pentru rachete mai puternice. Serghei Lavrov a sugerat că există riscuri de implicare a unei terțe părți în conflict, după ce s-a aflat că Washingtonul intenționează să furnizeze Ucrainei rachete ghidate cu precizie care ar putea lovi cu precizie ținte rusești cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 20:00

Kremlinul se teme că Ucraina va ataca.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Pioșkov, a declarat că nu are încredere în cuvintele lui Zelenski, potrivit cărora forțele armate ucrainene nu vor bombarda teritoriul rusesc cu arme americane.


Rusia a lansat exerciții cu sisteme de rachete Yars cu propulsie nucleară. Acestea au loc în regiunea Ivanovo. Aproximativ o mie de militari și peste 100 de vehicule sunt implicate în exercițiu.

UPDATE 19:00

Statele Unite au anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina.

Noul pachet de ajutor a fost anunțat astăzi de președintele Biden.
Acesta include, printre altele, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și, potrivit presei americane, alte arme de calibru mare.
Blinken nu a numit mărimea exactă a pachetului de ajutor, dar înainte de aceasta corespondentul Vocea Americii a relatat că valoarea noului blindaj pe care îl va primi Ucraina este estimată la 700 de milioane de dolari.

Operația specială a lui Putin dă rateuri

Sute de militari ruși au rupt rândurile din cauza ordinelor din Ucraina.
Dezertările și refuzul de a se angaja în „operația militară specială” au pus Moscova în dificultate în privința modului de a pedepsi cadrele militare fără a atrage atenția asupra problemei.

Surse ucrainene susțin că fenomenul are o amploare de ordinul miilor de cazuri, unele deja aflate în instanțele militare din Rusia.

Polonia și Ucraina strâng rândurile

Premierii polonez și ucrainean au semnat astăzi la Kiev acorduri importante în domeniul apărării, energiei, mediului, cooperării transfrontaliere și vamale bilaterale, precum și în sfera politicii regionale și pentru prezervarea memoriei naționale. Polonia va participa la reconstrucția postbelică a Ucrainei.

UPDATE 18:00

„Referendumuri” în regiunile ocupate de Rusia, posibil în iulie

Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a declarat miercuri pentru agenţia Ria Novosti că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri în iulie, în vederea unei anexări, relatează AFP.

„Nu vreau să prezic (…), dar cred că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, ceea ce este logic. Contez pe faptul că se poate desfăşura în iulie″, a spus Leonid Sloutski, preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a parlamentului rus.

Rusia numeşte „teritoriile eliberate″ regiunile ucrainene pe care le ocupă împreună cu aliaţii săi separatişti.

Este vorba despre autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova şi ai căror lideri aspiră să se alăture Rusiei, dar şi regiunile Herson şi Zaporijjia, din sudul Ucrainei, pe care armata rusă le-a cucerit în mare măsură de la sfârşitul lunii februarie.

Acolo au fost impuse administraţii pentru, de exemplu, a introduce rubla rusă ca monedă, a acorda cetăţenie rusă locuitorilor sau chiar pentru a instala reţele de comunicaţii ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că locuitorii acestor patru teritorii „trebuie să poată alege viitorul″.

UPDATE 16:00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea de sisteme avansate de rachete americane către Ucraina crește riscul ca o „țară terță” să fie târâtă în conflict. 

Lavrov a reacționat după ce președintele SUA, Joe Biden, a confirmat că va trimite mai multe sisteme de rachete de artilerie cu rază medie de acțiune mare în Ucraina, parte al altui transport de arme.

Serghei Lavrov a făcut declarații miercuri, la o conferință de presă din Arabia Saudită, relatează The Guardian.

Armata americană desfășoară operațiuni de hacking în sprijinul Ucrainei,

Armata americană desfășoară operațiuni de hacking în sprijinul Ucrainei, potrivit șeful comandamentului cibernetic al SUA, generalul Paul Nakasone. 

Hackerii militari americani au „desfășurat o serie de operațiuni” după invazia Ucrainei de către Rusia, a confirmat Nakasone într-un interviu pentru Sky News, relatează The Guardian. 

„Am efectuat o serie de operațiuni pe întregul spectru; operațiuni ofensive, defensive și informaționale” a declarat el.

El nu a detaliat activitățile, dar a spus că acestea sunt legale, efectuate cu supravegherea civilă a armatei și respectând regulamentele Departamentului de Apărare al SUA. El a mai spus că este îngrijorat „în fiecare zi” de riscul unui atac cibernetic rusesc care vizează SUA și a spus că operațiunile de prospecțiuni informatice permit SUA să caute hackeri străini și să le neutralizeze atacurile înainte ca acestea să fie folosite împotriva Americii.

Sancțiunile UE ar putea paraliza rafinăria Lukoil din Sicilia, care asigură 20% din necesarul Italiei

Sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc ar putea paraliza rafinăria italiană ISAB a Lukoil şi ar putea duce la pierderi de locuri de muncă pe plan local, a avertizat preşedintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Acest embargo ar putea afecta semnificativ ISAB, a declarat preşedintele regiunii Sicilia, cerând Guvernului să găsească soluţii la această problemă.

ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare, achiziţiona 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale.

ISAB este responsabilă pentru aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Italiei, iar centrala sa furnizează aproximativ 20% din electricitatea de care are nevoie Sicilia. Aici lucrează aproximativ 1.000 de angajați.

UPDATE 15:00

Secretarul general al ONU, António Guterres, speră să atenueze criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, dar a avertizat că „nu am ajuns încă acolo” cu privire la un acord de deblocare a  transporturilor de cereale. 

„Sunt lucruri complexe și faptul că totul este interconectat face ca negocierea să fie deosebit de dificilă” a declarat secretarul general al ONU la o conferință de presă cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, la Stockholm, relatează The Guardian.

Guterres a încercat să intermedieze ceea ce el numește un pachet de servicii pentru a relua atât exporturile de alimente ucrainene, cât și exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia.

Rusia va lua măsuri care să-i permită să „minimalizeze” impactul embargoului impus petrolului rus de către Uniunea Europeană, a anunțat miercuri Kremlinul.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact profund negativ asupra Europei, asupra noastră şi asupra întregii pieţe mondiale a energiei. Însă există o reorientare (a economiei ruse), care ne permite să minimalizăm consecinţele negative”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

UPDATE 14

Portugalia a trimis 146 de puşcaşi marini în Lituania, pentru sprijinul NATO

Portugalia a trimis 146 de puşcaşi marini să se alăture unei forţe NATO staţionate în Lituania, ca parte a eforturilor de a consolida Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Misiunea trimisă de Portugalia include scafandri specializaţi în dezactivarea minelor şi a altor dispozitive explozive.

Ministerul portughez Apărării a precizat că scopul misiunii este de a „sprijini niveluri ridicate de pregătire şi de a descuraja ameninţările directe sau indirecte” la adresa membrilor NATO, în special în regiunea Mării Baltice.

Moscova va găsi soluţii pentru a aproviziona pieţele cu îngrăşăminte şi cereale ruseşti

Moscova va găsi soluţii pentru a aproviziona pieţele cu îngrăşăminte şi cereale ruseşti, în pofida sancţiunilor occidentale, a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunctul ministrului Afacerilor Externe rus, citat de agenţia rusă de presă RIA, transmite Reuters.

Kremlinul afirmă că nu cunoaşte circumstanţele uciderii jurnalistului francez în Ucraina

Kremlinul anunţă miercuri că nu deţine informaţii despre circumstanţele uciderii jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff de la BFMTV în Ucraina, într-un combardament atribuit forţelor ruse, relatează AFP.

”Pentru a trage concluzii trebuie informaţii detaliate despre locul unde s-a întâmplat, în ce circumstanţe, ce este adevărat şi ce nu este (adevărat). Noi nu avem astfel de informaţii”, declară presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov trimite la ”Ministerul (rus al) Apărării”, care este competent, în opinia sa, în acest dosar.

UPDATE 12:00

Germania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene moderne și sisteme radar

Germania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene moderne și sisteme radar, a anunțat cancelarul Olaf Scholz.

Reacția Rusiei după ce SUA a anunțat că va trimite arme Ucrainei

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti că decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniție este „extrem de negativă” și va crește riscul unei confruntări directe.

Declarațiile lui Joe Biden cu privire la folosirea de arme nucleare de către Rusia

„Știu că mulți oameni din întreaga lume sunt îngrijorați cu privire la folosirea de arme nucleare. În prezent nu avem indicii care să arate că Rusia intenționează să trimită arme nucleare în Ucraina, deși retorica ocazională a Rusiei este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă. Să clarific: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict la orice scară ar fi complet inacceptabil pentru noi ca și pentru restul lumii și ar atrage consecințe severe”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat The New York Times.

UPDATE 11:00

Macron i-a propus lui Putin o ridicare a blocadei impuse portului ucrainean Odesa printr-o rezoluţie ONU

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin adoptarea unei rezoluţii ONU cu privire la o ridicare a blocadei ruse în portul Odesa, cu scopul de a permite exportul cerealelor ucrainene blocate de ruşi în acest port ucrainean, relatează AFP.

„I-am propus, în discuţia pe care am avut-o, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz,, sâmbătă, preşedintelui (rus Vladimir) Putin, să luăm iniţiativa unei rezoluţii la ONU pentru a stabili un cadru foarte clar al acestei operaţiuni”, a anunţat şeful statului francez marţi, la finalul summitului Uniunii Eurpene (UE), la Bruxelles, dedicat Ucrainei.

Rusia continuă să atace podul care leagă Ucraina de România

Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat cea mai recentă evaluare a situației de pe teren din Ucraina.

„Operațiunile terestre ale Rusiei rămân strâns concentrate, focurile sunt intense într-un mic sector al regiunii Luhansk. În perioada 30-31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk, ducându-se mai aproape de centrul orașului.

Peste jumătate din oraș este acum ocupat de forțele ruse, inclusiv de luptători ceceni. Dincolo de Donbas, Rusia continuă să efectueze rachete cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii din Ucraina”.

Pe lângă Donbas, Rusia continuă să atace un important punct strategic, și anume podul care leagă Ucraina de România.

UPDATE 10:00

Spitalele din Ucraina sunt copleșite de numărul mare de răniți

Spitalele ucrainene sunt supuse unei presiuni enorme, cu trenuri care transportă sute de răniți spre vest de pe linia frontului. Associated Press a relatat de la Pokrovsk, unde spitalele deja tensionate încearcă să facă față unui aflux de traumatisme din orașe din este precum Severodonețk care se află sub bombardamentele intense ale Rusiei.

„În scaune cu rotile și pe brancardiere, în ambulanțe sau în stațiile de tren, așteaptă. Lucrătorii sanitari scot rampe și transportă pacienții în trenuri special echipate care îi vor transporta spre vest, departe de luptele care se desfășoară în estul Ucrainei.

Trenul este un colac de salvare pentru spitalele copleșite, care se luptă să facă față unui aflux de răniți din război, pe lângă fluxul lor obișnuit de pacienți bolnavi”.

UPDATE 9:00

Forțele nucleare ale Rusiei desfășoară exerciții lângă Moscova

Forțele nucleare ale Rusiei desfășoară exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova, scrie Reuters. Raportul vine de la agenția de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.

Aproximativ 1000 de militari exercită manevre intense, folosind peste 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars, se arată în comunicat.

Raportul vine la scurt timp după ce Biden a anunțat că SUA vor trimite un pachet de asistență de securitate de 700 de milioane de dolari, inclusiv rachete cu rază medie, în Ucraina.

UPDATE 8:00

Biden: Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a susține preşedintele Joe Biden.

Kievul doreşte o vizită a preşedintelui Macron

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat dorinţa marţi ca preşedintele francez Emmanuel Macron, care nu a mai fost în Ucraina de la începutul invaziei ruse, să facă o vizită la Kiev înainte de încheierea preşedinţiei franceze a Consiliului UE, pe 30 iunie, transmite AFP.

Este binevenit, indiferent când. Ar fi bine ca domnul Macron să vină în timpul preşedinţiei franceze a UE, iar cel mai bine ar fi să vină cu alte livrări de arme pentru Ucraina; iată cel mai valoros ajutor pe care îl putem primi din partea Franţei”, a spus Dmitri Kuleba într-un interviu acordat canalului francez LCI.

ORA 06:00

De la începutul războiului, peste 7 milioane de copii ucraineni au devenit adulți. ,,Ne luptăm pentru a le reda copilăria! Luptăm pentru viitorul copiilor noștri!” 1 iunie – Ziua copilului


Ucraina nu are intenția de a ataca Rusia cu MRL americane, spune Zelenski

Președintele a precizat că solicitările constante de arme cu rază lungă de acțiune vizează pur și simplu apărarea teritoriului ucrainean, nu atacarea Rusiei ,,pe teritoriul lor, așa cum au făcut cu Ucraina„.


În Ucraina, 4.113 civili au fost uciși – 4.916 au fost răniți. Cele mai multe victime în regiunile Donețk și Luhansk – 2.337 de morți și 2.808 răniți.


Durerea, speranța, curajul și întoarcerea acasă – în ilustrații realizate ucrainenii care descriu realitățile noastre la același nivel cu cronicile jurnaliștilor.

ORA 05:00

Sunt aproximativ 500 de ocupanți la centrala nucleară de la Energodar

,,Întregul personal respectă comenzile noastre, iar unitățile energetice continuă să genereze electricitate pentru sistemul energetic ucrainean. Există fapte de intimidare a personalului, există fapte de răpire a oamenilor„, a spus Kotin.

Ocupanții folosesc centrala nucleară din Zaporizhzhia ca bază militară pentru că ,,are un bun sistem de supraveghere, garduri, camere speciale pentru ca personalul să se ascundă, facilități mari de recreere” transmite Șeful NNEGC Energoatom Petro Kotin.


OPEC ar putea suspenda participarea Rusiei la acordul global de producție de petrol.

Eliberarea Rusiei de obiectivele sale de producție de petrol ar putea deschide calea pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți producători din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să pompeze volume semnificativ mai mari.

Publicația notează că SUA și țările europene au cerut mai mult petrol pentru a scădea prețul combustibililor

Rusia a fost considerată anterior unul dintre primii trei producători de petrol din lume, dar acum se așteaptă ca producția sa să scadă cu aproximativ 8% în acest an.

ORA 04:00

Ucraina va primi BMP-1 sovietice, care au ajuns la Atena în 1994. În schimb, grecii vor primi vehicule blindate de luptă Marder de fabricație germană. Ministerul grec al Apărării promite să rezolve toate detaliile ,,cât mai curând posibil„.


SUA nu va căuta să obțină un teritoriu din partea Ucrainei, spune Biden

În același timp, Washingtonul nu dorește un război între NATO și Rusia și nu vrea să îl prelungească doar pentru a o ,,răni„.

,,Deși nu sunt de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, SUA nu vor încerca să îl răstoarne„, a declarat Biden.

ORA 03:00

SUA va oferi Ucrainei sisteme de rachete mai avansate, transmite Joe Biden.

Cu ajutorul acestora, armata ucraineană va putea ,,lovi cu mai multă precizie țintele cheie de pe câmpul de luptă„. În plus, Washingtonul va continua să aprovizioneze Ucraina cu armament modern, inclusiv: rachete antitanc Javelin; rachete antiaeriene Stinger; artilerie de mare putere și sisteme de rachete de mare precizie; radare; vehicule aeriene fără pilot; elicoptere Mi-17; muniție.


Țările OPEC discută încetarea participării Rusiei la acordul de producție de petrol, scrie The Wall Street Journal.

În plus, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, UE intenționează să impună o interdicție privind asigurarea petrolierilor care transportă petrol rusesc, potrivit publicației.

ORA 02:00

SUA va prezenta la 1 iunie cel de-al 11-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Pachetul va include: sisteme de rachete HIMARS, radare de contra-baterie și anti-defensivă, lansatoare de rachete Javelin, elicoptere și vehicule. Pachetul de asistență militară este evaluat la 700 de milioane de dolari.


Forțele rusești se concentrează pe ofensiva orașului Slaviansk

Principalele constatări:

-Forțele rusești se concentrează tot mai mult în ofensiva de la Slaviansk dinspre sud-est de Izyum și vest de Liman.

-Forțele rusești avansează în Severodonetsk și în jurul acestuia.

-Armata rusă speră să avanseze spre Lysychansk de la Toshkivka pentru a evita luptele peste râul Seversky Donets.

-Gruparea rusă din regiunea Kherson resimte presiunea contraofensivei ucrainene din nord-vestul regiunii Kherson, în timp ce armata se concentrează pe cucerirea Severodonetskului.

ORA 01:00

Norvegia va accepta 550 de militari ucraineni răniți pentru tratament, a declarat

Șeful Ministerului Justiției și Situațiilor de Urgență din Norvegia, Emilie Enger Mehl.

Ea a precizat că țara este unul dintre cei mai mari participanți la programul de evacuare medicală a civililor răniți de invazia rusă în Ucraina și că acum primește și militari răniți.


CE va impune sancțiuni împotriva a 80 de oligarhi ruși – Macron

,,Am decis asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care este extrem de important, deoarece permite impunerea de sancțiuni pentru 80 de oligarhi pe trei canale de televiziune, deconectarea principalei bănci rusești Sberbank de la SWIFT și restricții asupra petrolului” .


Casa Albă pune la îndoială legalitatea confiscării activelor rusești înghețate în favoarea Ucrainei

Confiscarea activelor rusești înghețate și direcționarea fondurilor pentru reconstrucția infrastructurii. Ucrainei după război ar putea fi ilegală. Reputarea investițiilor în SUA ar putea fi, de asemenea, subminată, scrie The New York Times.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Federația Rusă a lansat în cursul nopții un atac cu rachete Iskander asupra orașului Sloviansk, din regiunea Donețk. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, a declarat șeful apărării teritoriale din Donețk. O școală și mai multe clădiri au fost avariate.

Până la 1 iulie, Vladimir Putin vrea ca armata lui să cucerească Donbasul. Dar forțele armate ucrainene
luptă cu orce preț să își apere țara.

Rachetele lui Putin nu iartă nici Harkovul. O femeie a fost ucisă și alte patru persoane au fost rănite, în ultimele bombardamente. Civilii răniți au fost îngrijiți de serviciul ucrainean de grăniceri.

Un grup de jurnaliști ucraineni și străini, care însoțeau o unitate a forțelor armate ucrainene a fost bombardată pe linia frontului. Cel puțin un soldat ucrainean și un jurnalist au fost răniți.

O navă comercială încărcată cu fier a părăsit portul ucrainean Mariupol și se îndreaptă spre Rusia. Este prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti.

Jurnalistul Polonez Piotr Chaban a surprins un grup de belaruși îmbrăcați în uniformă militară care băteau cu brutalitate refugiații ucraineni aflați la granița cu Polonia.

De la începutul războiului, din Ucraina au fugit peste 6 milioane de ucraineni, iar majoritatea dintre ei au fost primiți de către Polonia. Pentru a-și arăta recunoștința, 20.000 de ucraineni s-au adunat la un concert și au cântat pentru prietenii polonezi.