• Occidentul a impus mai multe sancțiuni față de oligarhii ruși.
  • De la începutul războiului, aceștia au pierdut echivalentul a 126 de miliarde de dolari.
  • Lista cu 26 de miliardari ruși cuprinde oameni de afaceri, ofițeri superiori ai armatei, jurnaliști sau prieteni de ai lui Putin.

Pentru a opri invazia Ucrainei, Occidentul a luat mai multe sancțiuni pentru a bloca economia rusă și față de oligarhii ruși. Aceste restricții i-au făcut deja pe miliardarii ruși să piardă o mulțime de bani. Potrivit estimărilor revistei americane Forbes, cei 116 miliardari ruși au pierdut echivalentul a 126 de miliarde de dolari din 16 februarie.

Estimată la 90 de miliarde de dolari pe 24 februarie, la începutul invaziei, această pierdere a fost reevaluată ținând cont de noua scădere a rublei. Într-adevăr, moneda rusă s-a prăbușit luni, 28 februarie, cu 30% față de dolar. Pentru a lovi în portofelul Rusiei, Uniunea Europeană a adăugat mai mulți oligarhi ruși, precum și purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, pe lista neagră a personalităților sancționate prin înghețarea activelor lor.

Oligarhii sunt incluși pe o listă. Aceasta include 26 de nume de persoane apropiate lui Vladimir Putin, cuprinde oameni de afaceri, ofițeri superiori ai armatei și o jumătate de duzină de jurnaliști. Printre numele menționate se numără Igor Setchine, șeful grupului Rosneft, unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume. Dar și Nikolai Tokarev, directorul general al Transneft, un alt nume greu din sectorul de petrol și gaze.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Lista este completată de o entitate. Cea a companiei de asigurări Sogaz, din industria gazului. Acesta este sancționat pentru că a asigurat construcția de infrastructuri care „consolidează” anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

La Washington, autoritățile au promis noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși. Lista neagră americană nu va fi identică cu cea a Uniunii Europene și a Marii Britanii, dar va fi „în cele din urmă simetrică și complementară”, a promis purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.