• Piloții ucraineni vor intra într-un proces de pregătire care va dura câteva luni.
  • Nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane.
  • Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16.

Piloții ucraineni au început antrenamentul, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie The Guardian. Acesta a mai precizat că nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane. „Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm avioanele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze”, a spus Stoltenberg presei, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării la Bruxelles.

SUA pot aproba sau refuza livrarea de avioane F16 către statele terțe. Țara a arătat că nu va bloca astfel de livrări către Ucraina, fără însă a lăsa explicit de înțeles că le-ar putea aproba.

Piloții ucraineni vor intra într-un proces de pregătire care va dura câteva luni. Aceștia se vor antrena numai pe aeronave sovietice MiG-29 și Suhoi Su-27. Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16, care, spre deosebire de avioanele sovietice, poate utiliza armament inteligent, de producție occidentală.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

The Guardian arată că această evoluție survine după luni de dezbateri intense la Washington cu privire la riscurile ca Ucraina să utilizeze acest tip de avioane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

În februarie, președintele SUA, Joe Biden, a refuzat livrarea unor avioane de luptă occidentale. Kievul a avertizat în ultimele zile că contraofensiva sa întâmpină dificultăți din cauza superiorității aeriane și de artilerie a Rusiei.

Citește și