• Țara noastră ar putea găzdui antrenamentele piloților ucraineni pe avioanele F-16.
  • Ministrul Apărării din România susține inițiativa unei coaliții NATO care să sprijine antrenamentele piloților ucraineni pe avioanele F-16.
  • Ministrul Apărării din Danemarca a menționat că antrenamentul se va desfășura în această vară.

România ar putea găzdui antrenamentele piloților ucraineni pe avioanele F-16, scrie Politico. „România salută inițiativa de a stabili o coaliție NATO care să instruiască piloții ucraineni pentru aeronavele F-16”, a declarat Ministrul Apărării din România.

Țara noastră nu este singurul ci „unul dintre locurile pe care coaliția le caută pentru a găzdui antrenamentele”, a spus un oficial occidental. Lockheed Martin, constructorul aeronavelor F-16, ar urma să conducă antrenamentele. Un purtător de cuvânt a spus că firma americană este pregătită să recalifice piloții ucraineni să zboare pe aeronae F-16, de îndată ce țările occidentale acceptă să le trimită.

Olanda și Danemarca sunt cele mai implicate țări în procesul multinațional de pregătire. Din coaliție mai fac parte SUA, UK, Portugalia, Norvegia și Belgia. Încă nu există o decizie în privința țărilor care ar furniza aeronavele necesare pentru antrenament. Ministrul Apărării din Danemarca a declarat că antrenamentul se va desfășura în această vară.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210

Forțele aeriene din România operează o flotă de 17 avioane F-16 cumpărate din Portugalia. Mai mult, țara noastra este în procesul de achiziție al altor 32 de avioane din Norvegia. Recent, autoritățile române au aprobat intrarea în programul de achiziție a aeronavelor F-35 „invizibile”, produse de Lockheed Martin.

Întrebat de Politico dacă sunt în desfășurare negocieri pentru stabilirea bazei de antrenament a piloílor ucraineni, Ministerul Apărării din România nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația. Într-o declarație trimisă prin e-mail, ministrul susține inițiativa unei coaliții NATO care să sprijine antrenamentele piloților ucraineni pe avioanele F-16.

Citește și