• Sancţiunile care lovesc, acum, Rusia sunt caracteristice unui război economic, cu scopul de a izola ţara şi de a crea o recesiune profundă acolo.
  • Liderii occidentali speră că măsurile fără precedent vor aduce o schimbare de gândire la Kremlin.
  • Kremlinul spune că are suficiente resurse pentru a rezista sancţiunilor, dar acest lucru este discutabil. În weekend, banca centrală a făcut apel la calm pe fondul temerilor atunci când prea mulţi oameni încearcă să-şi retragă bani.

Sancţiunile care lovesc, acum, Rusia sunt caracteristice unui război economic cu scopul de a izola ţara şi de a crea o recesiune profundă acolo. Liderii occidentali speră că măsurile, fără precedent, vor aduce o schimbare de gândire la Kremlin ori vor enerva populaţia Rusiei, inclusiv pe afacerişti şi pe oligarhi, care vor încerca o schimbare de regim şi înlăturarea dictatorului Putin de la putere. 

„Dacă aş putea părăsi Rusia chiar acum, aş face-o. Dar nu pot să renunţ la locul meu de muncă”, spune un bărbat tânăr rus. 

Nu îşi permite să obţină un credit ipotecar la Moscova, iar dobânzile au fost majorate.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Milioane de ruşi ca el încep să simtă efectul sancţiunilor economice occidentale, menite să pedepsească ţara pentru că a invadat Ucraina. 

„Plănuiesc să găsesc clienţi noi în străinătate cât mai curând posibil şi să plec din Rusia cu banii pe care îi economisisem pentru prima tranşă”, spune designerul industrial în vârstă de 31 de ani.

„Sunt speriat aici – oameni au fost arestaţi pentru că s-au opus regimului. Mi-e ruşine si nici nu i-am votat pe cei de la putere”.   

Ruşii obişnuiţi se confruntă cu economiile lor de o viaţă, şterse. Vieţile le sunt deja perturbate.

Sancţiunile împotriva unor bănci ruseşti includ întreruperea acestora de la Visa şi Mastercard şi în consecinţă, Apple Pay şi Google Pay.

Un manager de proiect în vârstă de 35 de ani, din Moscova, a spus că nu a putut folosi metroul.

„Plătesc întotdeauna cu telefonul, dar pur şi simplu nu a funcţionat. Au mai fost şi alţi oameni cu aceeaşi problemă. S-a dovedit că barierele sunt operate de banca VTB care este sancţionată şi nu poate accepta Google Pay şi Apple Pay. În schimb, a trebuit să cumpăr un card de metrou”, a spus el pentru BBC.

„De asemenea, nu am putut plăti într-un magazin astăzi – din acelaşi motiv”.

Plata călătoriilor cu metroul şi achiziţiilor din magazine este acum mai dificilă pentru ruşi. Luni, Rusia şi-a dublat rata dobânzii la 20%, ca răspuns la sancţiuni, după ce rubla a scăzut la noi minime. Piaţa de valori rămâne închisă pe fondul temerilor unei vânzări masive de acţiuni.

Kremlinul spune că are suficiente resurse pentru a rezista sancţiunilor, dar acest lucru este discutabil.În weekend, banca centrală a făcut apel la calm pe fondul temerilor atunci când prea mulţi oameni încearcă să-şi retragă bani.

„Nu sunt dolari, nu sunt ruble – nimic! Ei bine, sunt ruble, dar nu sunt interesat de ele”, a spus un tânăr rus de 20 de ani care stătea la coadă în faţa unui bancomat din Moscova.

„Nu ştiu ce să fac în continuare. Mă tem că, chiar acum, ne transformăm în Coreea de Nord sau Iran”.

La începutul anului 2022, un dolar valora 75 de ruble, iar un euro valora 80. Dar războiul a contribuit la stabilirea de noi recorduri, un dolar costă 113 ruble şi un euro 127.