- Barajele de artilerie asaltează Donbasul.
- Rusia se declară pregătită pentru un război lung.
- Rusia spune că sancțiunile sunt un război economic din partea Occidentului.
Vineri, oficialii occidentali au încercat să convingă Rusia să permită Ucrainei să își livreze cerealele în lume, în timp ce războiul care durează de patru luni amenința să aducă foametea în țări aflate departe de câmpurile de luptă. Președintele Vladimir Putin a avertizat că operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina abia au început și că perspectivele de negociere vor deveni tot mai slabe cu cât conflictul se prelungește.
La rândul său, Moscova a acuzat Occidentul că duce un război economic împotriva Rusiei, încercând să o izoleze cu ajutorul sancțiunilor impuse din cauza invaziei din 24 februarie.
Pe linia frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei, oficialii au raportat că Rusia continuă să bombardeze orașe și sate înainte de o nouă ofensivă anticipată pentru a cuceri mai mult teritoriu.
La o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20 din Bali, Indonezia, unii dintre cei mai aprigi critici ai invaziei rusești l-au confruntat pe cel mai înalt diplomat al Kremlinului, Serghei Lavrov.
În topul preocupărilor lor se afla scoaterea transporturilor de cereale din Ucraina din porturile blocate din Marea Neagră. Ucraina este un exportator de top, iar agențiile umanitare au avertizat că țările din Africa, Orientul Mijlociu și din alte părți se confruntă cu penurii alimentare devastatoare dacă nu le ajung proviziile.
În cadrul unei sesiuni plenare, secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat Moscova să lase grâul ucrainean să iasă în lume, a declarat un oficial occidental. Anterior, Lavrov a reproșat Occidentului, spunând că, în loc să se concentreze asupra modului de abordare a problemelor economice globale în cadrul reuniunii, miniștrii s-au lansat în critici frenetice la adresa Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina.