- Chiar dacă Rusia revendică din ce în ce mai mult teritoriu din Ucraina, ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că pot recupera Crimeea.
- Cel mai înalt reprezentant al lui Zelenski pentru Crimeea, și echipa ei își petrec zilele discutând despre ce ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusă.
- Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât în urmă cu un an.
Chiar dacă Rusia revendică din ce în ce mai mult teritoriu din Ucraina, ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că pot recupera Crimeea, scrie The Guardian.
Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, și echipa ei își petrec zilele discutând despre chestiuni precum câți profesori sau polițiști ucraineni ar trebui să fie trimiși în peninsulă dacă Kievul recapătă controlul și ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusă.
Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât în urmă cu un an.
„Acesta este momentul X. În acest moment totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil” , a spus Tasheva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai rapid decât credeam acum un an. ”
Chiar dacă președintele rus Vladimir Putin revendică mai mult teritoriu, prin încercarea sa de anexare a patru regiuni ucrainene de vineri, Kievul crede că o victorie completă ar trebui să implice nu doar readucerea lucrurilor la situația de dinainte de februarie, ci recâştigarea întregului teritoriu al Ucrainei.
Înainte, oficialii ucraineni au spus că Crimeea va fi din nou a lor mai mult din speranță decât din convingerea fermă că se va întâmpla de fapt. În privat majoritatea oficialilor și diplomaților occidentali au sugerat că există puține șanse ca Ucraina să recupereze peninsula.
Acum, în timp ce Rusia se luptă în sudul și estul Ucrainei și apar mișcări de disidență din cauza impulsului nepopular al președintelui Putin de mobilizare parțială, Kievul a prins curaj. „Totul a început cu Crimeea și totul se va sfârși cu Crimeea” , a spus Zelenski, într-un discurs din august.
Biroul din Crimeea a fost deschis de Zelenski anul trecut, ca parte a unei strategii cunoscute sub numele de Platforma Crimeea, care are ca scop planificarea lucrurilor în cazul unui eventual control ucrainean asupra teritoriului.
Crimeea, cheia pentru oprirea războiului
Oficialii ucraineni spun că Crimeea este cheia pentru oprirea mașinăriei ruse de război, motiv pentru care au și fost foarte multe atacuri în zonă, printre care amintim exploziile de la baza aeriană Saki.
Un raport din august al guvernului de la Kiev distribuit intern și care a fost consultat de CNN prin intermediul unui oficial ucrainean arăta că o serie de explozii care a zguduit bazele militare ale rușilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost plănuită de Ucraina.
Potrivit informațiilor din raportul consultat de CNN, o explozia din acea perioadă de la baza aeriană Saki a fost o pierdere dură, dar punctuală, pentru infrastructura militară rusă din peninsula anexată în 2014, iar exploziile care au urmat dovedesc că Ucraina are capacitatea militară de a ataca Crimeea.
Baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată pe 9 august de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.
Toto atunci, mai multe explozii au fost auzite la o bază aeriană militară din satul Hvardiiske, în apropiere de Simferopol, în centrul peninsulei Crimeea, potrivit Kommersant.
„Crimeea este baza cheie pentru rezervele armatei lor. Este locul în care își au bazele pentru muniție, hardware și soldați, așa că, desigur, distrugerea acestor baze este o parte majoră a recuperării teritoriului nostru” , a spus Mikhailo Podoliak, consilier principal al lui Zelenski.
El a spus că atitudinea partenerilor occidentali ai Kievului, în special a SUA, s-a schimbat în timpul verii. „Până la mijlocul verii, partenerii noștri chiar aveau îndoieli că Crimeea ar putea fi o țintă legitimă. Acum ei acceptă că, având în vedere intensitatea acestui război, este o țintă absolut legitimă” , a spus Podoliak.
Ucrainenii vor începe să lovească ținte în Crimeea
În prezent, Kievul nu are suficiente rachete Himars pe care să le folosească în Crimeea, a spus Podoliak. „Deci, deocamdată lucrăm în principal prin grupuri de diversiune și, folosind partizanii locali, starea de spirit a partizanilor locali a crescut semnificativ în ultimele câteva luni” , a spus el.
SUA au refuzat până acum să livreze sisteme ATACMS care au o rază de acțiune chiar mai mare decât Himars, dar dacă o va face, Crimeea este probabil una dintre primele ținte.
„Cred că în curând îi vom vedea pe ucraineni împingând lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune în poziție pentru a începe să lovească ținte în Crimeea, iar acest lucru va crea cu adevărat o problemă pentru ruși, ar putea face Crimeea insuportabilă pentru ei ”, a spus Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa.
Majoritatea crimeenilor sunt fericiți sub dominația rusă
Evaluarea stării de spirit a oamenilor din Crimeea este dificilă. Ucrainenii spun că o serie de sondaje din ultimii ani care pretind să arate că majoritatea crimeenilor sunt fericiți sub dominația rusă ar trebui luate în contextul lipsei de toleranță a disidenței din partea Kremlinului și al exodului pro-ucrainenilor după anexare. Există unele dovezi că sprijinul pentru Rusia ar putea fi în scădere.
„Desigur, există o mulțime de oameni care sunt ferm pro-ruși, dar există și mulți oameni care simt că au fost înșelați în ultimii opt ani și se simt din ce în ce mai inconfortabil cu viața sub” conducere rusă, a spus un locuitor al Crimeei, care a a fugit din peninsulă pentru a scăpa de decretul de mobilizare al lui Putin.
În 2014, Kremlinul a lansat o invazie fulger cu forțe speciale ruse. Ulterior, au închis posturile TV, au amenințat instalațiile militare ucrainene din peninsulă și au cooptat o mare parte din angajații de aplicare a legii și din alte infrastructuri.
Aceasta va fi una dintre multele probleme pentru Ucraina, dacă va recâștiga vreodată controlul asupra Crimeei. Cine ar trebui să fie pedepsit pentru că lucrează cu autoritățile ruse și cine ar trebui să primească o amnistie?
Tasheva a spus că este important să se asigure că aceste probleme au fost rezolvate din timp. „În 2014, Rusia era pregătită să-și pună în aplicare dominația în Crimeea. Trebuie să fim și noi pregătiți” , a spus ea.