• Este a doua zi consecutivă în care Rusia spune că a folosit racheta Kinzhal.
  • Rachetele hipersonice sunt capabile să lovească ținte aflate la 2.000 de kilometri depărtare cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului.
  • Vicepremierul Ucrainei a declarat că ea crede că se comite un genocid împotriva poporului ucrainean.

Rusia afirmă că a lansat un atac cu rachete hipersonice asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutiv, în contextul în care susține că mii de persoane blocate într-un oraș asediat au fost „deportate cu forța” pe teritoriul rusesc.

Arma – cunoscută sub numele de Kinzhal, care înseamnă pumnal – a lovit un depozit de combustibil ucrainean în apropierea portului Nikolaev de la Marea Neagră, a declarat un oficial al Ministerului rus al Apărării.

Este a doua zi consecutivă în care Rusia spune că a folosit racheta, care este capabilă să lovească ținte aflate la 2.000 de kilometri distanță, cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului. În atacuri separate, o școală de artă unde se refugiau 400 de persoane în Mariupol a fost distrusă, iar autoritățile din Harkov au declarat că cel puțin cinci civili – inclusiv un băiat de nouă ani – au fost uciși de bombardamentele rusești.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ne temem că sunt persoane prinse sub dărâmăturile clădirii școlii din Mariupol”, a declarat consiliul orașului, dar nu au existat informații imediate cu privire la numărul victimelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asediul Mariupol – unde sute de mii de oameni sunt blocați și se confruntă cu bombardamente neîncetate – este „o teroare care va fi ținută minte pentru secolele următoare”.

Consiliul municipal din Mariupol a declarat că mai multe mii de locuitori au fost deportați cu forța pe teritoriul rusesc în ultima săptămână.

Acesta a declarat că Rusia „a luat ilegal oameni” dintr-o clădire a clubului sportiv, care era folosită de peste o mie de rezidenți ca adăpost antiatomic. Kremlinul a afirmat că autobuzele care transportă „refugiați” din Mariupol au început să sosească în Rusia de marți.

Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a comparat acțiunile forțelor rusești cu cele ale naziștilor care capturau și deportau civili în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.