- În septembrie, Putin a spus că „nu blufează” atunci când a afirmat că Rusia este pregătită să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a-și apăra teritoriul.
- Moscova a declarat că își menține o declarație comună emisă împreună cu Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța în ianuarie.
- Moscova acuză frecvent Kievul că încearcă să achiziționeze arme nucleare.
Rusia a declarat miercuri că evitarea unei ciocniri nucleare între puterile nucleare ale lumii este prima sa prioritate, dar a acuzat Occidentul că „încurajează provocările cu arme de distrugere în masă”.
Capitalele occidentale au afirmat că Moscova se află în spatele unei intensificări a retoricii nucleare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie – cel mai recent, acuzând în mod repetat Kievul că plănuiește să folosească o „bombă radioactivă murdară”, fără a oferi dovezi. Kievul a negat că ar avea un astfel de plan.
Ministerul rus de Externe a declarat că se teme că cele cinci puteri nucleare declarate se află „în pragul unui conflict armat direct” și că Occidentul trebuie să înceteze „să încurajeze provocările cu arme de distrugere în masă, care pot duce la consecințe catastrofale”.
„Suntem ferm convinși că, în actuala situație complicată și turbulentă, cauzată de acțiuni iresponsabile și imprudente care vizează subminarea securității noastre naționale, sarcina cea mai imediată este evitarea oricărei ciocniri militare a puterilor nucleare”, a declarat ministerul într-o declarație. Moscova a declarat că își menține o declarație comună emisă împreună cu Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța în ianuarie, în care își afirmă responsabilitatea comună pentru evitarea unui război nuclear.
„Ne reafirmăm pe deplin angajamentul față de declarația comună a liderilor celor cinci state cu arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și evitarea unei curse a înarmărilor începând cu 3 ianuarie 2022”, a declarat ministerul. Președintele rus Vladimir Putin a apărut în mai multe rânduri pentru a amenința cu un atac nuclear în legătură cu războiul din Ucraina, iar Moscova a declarat în repetate rânduri că doctrina sa militară permite utilizarea armelor nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei este amenințată.
În septembrie, Putin a spus că „nu blufează” atunci când a afirmat că Rusia este pregătită să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a-și apăra teritoriul. De asemenea, el a spus că Statele Unite au creat un „precedent” la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au lansat două bombe atomice asupra Japoniei.
La scurt timp după aceea, Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia și un aliat cheie al lui Putin, a cerut Rusiei să folosească o „armă nucleară cu randament redus” în Ucraina. De asemenea, Moscova acuză frecvent Kievul că încearcă să achiziționeze arme nucleare și a afirmat la începutul războiului că alianța occidentală NATO plănuia să folosească Ucraina ca un cap de pod pentru a amenința Rusia – acuzații negate de Ucraina și NATO.