• Sărbătoarea de Ziua Victoriei din Rusia își va reduce amploarea anul acesta.
  • Frica de atacuri din partea forțelor pro-ucrainene determină schimbări.
  • O parte din comemoratori au spus că o procesiune în persoană a Regimentului Nemuritorilor ar putea sfârși prin a evidenția numărul de pierderi rusești în Ucraina.

Mai multe orașe din Rusia au anunțat că vor reduce amploarea sărbătorii de Ziua Victoriei din acest an. Pentru aceste schimbări , autoritățile ruse au invocat motive de securitate și atacuri din partea forțelor pro-ucrainene. Explozii și incendii au avut loc în Rusia în ultimele săptămâni, scrie BBC.

Caracteristicile obișnuite ale Zilei Victoriei sunt demonstrațiile de putere militară. Această zi marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste la 9 mai 1945. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente ale zilei este procesiunea Regimentului Nemuritor. În cadrul acestuia, oamenii din întreaga țară mărșăluiesc ținând în mână fotografii ale rudelor lor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Se tem că oamenii vor purta portrete ale persoanelor care au fost ucise în Ucraina și că cifrele reale ale victimelor – nu cele prezentate de Ministerul Apărării – vor fi evidente”, a declarat istoricul Ivan Kurilla pentru emisiunea Siberia. Realities de la RFE/RL. Este cel mai probabil motiv. Dar, în general, autoritățile se tem de orice manifestare în masă a populației. Autoritățile se tem în mod evident”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Despre procesiunea de anul trecut

Anul trecut, președintele Vladimir Putin a condus procesiunea prin Piața Roșie din Moscova, ținând în mână o fotografie a tatălui său în uniformă. Anul acesta, însă, Regimentul Nemuritorilor „va avea loc în alte formate din motive de securitate”, a declarat deputatul și organizatorul Yelena Tsunayeva.

Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Regimentului Nemuritor din Rusia, Tsunayeva a sugerat ca cei care doresc să își comemoreze rudele să plaseze la alte mijloace. Fotografii ale veteranilor de război pot fi puse în geamurile mașinilor, să transfere imaginea acestora pe obiecte de îmbrăcăminte sau să își schimbe avatarurile din rețelele de socializare, scrie BBC News.

„Amploarea ascunsă a dezastrului”

Dmitri Kolezev, un jurnalist și editor al unui site de știri liberal, care trăiește acum în exil, a declarat că, dacă procesiunea nu ar fi fost anulată, oamenii ar fi venit „aproape sigur la Regimentul Nemuritor cu portretele celor care au murit în Ucraina, iar numărul fotografiilor recente s-ar putea dovedi deprimant de mare”. „Istoria cunoaște exemple în care evenimente loiale s-au transformat în proteste”, afirmă el pe Telegram.

Viktor Muchnik, care a părăsit și el țara, a declarat că statul rus este „suspicios”. Acesta este mai puțin preocupat de un „ipotetic atac terorist” decât de daunele aduse imaginii sale. El a spus că Kremlinul s-ar putea teme că procesiunea va prezenta „prea multe portrete ale celor care au murit nu acum 80 de ani, ci în ultimul an. Acest lucru va oferi o idee despre amploarea ascunsă a dezastrului.”

Schimbările de anul acesta din Rusia

Între timp, parada echipamentelor militare din Piața Roșie din Moscova va fi strict închisă publicului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că serviciile de securitate din Rusia lucrează pentru a asigura siguranța paradei împotriva „atacurilor teroriste”. „Suntem, desigur, conștienți de faptul că regimul de la Kiev, care se află în spatele unui număr de astfel de atacuri, acte teroriste, intenționează să își continue campania. Toate serviciile noastre speciale fac tot posibilul pentru a asigura securitatea”, a declarat el.

Săptămâna aceasta, două explozii separate în regiunea de frontieră rusă Briansk au deraiat trenuri de marfă, în timp ce liniile electrice au fost distruse de un presupus dispozitiv exploziv în regiunea Leningrad. Deși niciunul dintre aceste atacuri nu a fost revendicat de Ucraina, armata de la Kiev a declarat că subminarea logisticii Rusiei a făcut parte din pregătirile pentru contraofensiva sa mult așteptată.

Citește și