- Germania susține acum cererile de sancționare a importurilor de uraniu din Rusia.
- România este dependentă de livrările rusești de combustibil nuclear.
- Rusia ar putea întrerupe exportul.
Germania susține acum cererile de sancționare a importurilor de uraniu din Rusia și alte sancțiuni pentru industria nucleară civilă a lui Vladimir Putin.
Advertisment
O astfel de mișcare ar putea afecta aprovizionarea cu uraniu care alimentează reactoarele de construcție rusească din blocul european, precum și noile proiecte nucleare gestionate de subsidiara rusă Rosatom Europa de Vest, cu sediul la Paris.
Subiectul a fost dezbătut cu Silviu Gurlui. România este dependentă de livrările rusești de combustibil nuclear.
Recomandări
Faptul că Germania, motorul economic al UE, susține acum această mișcare, înseamnă că ea este mult mai probabilă. Nemții cer chiar ca această sancțiune să fie inclusă pe noul pachet de sancțiuni UE. Ce ar însemna pentru Rusia întreruperea exportului și ce va face Europa în lipsa lui.
Joe Biden vrea găsirea unor alternative pentru dependența de gazul rusesc
„Suntem capabili să folosim vasta noastră sursă de energie din țară. Unele țări europene s-au confruntat cu mai multe provocări în ceea ce privește reducerea dependenței lor de combustibilul rusesc.
Aceste acțiuni dovedesc că energia nu este doar o marfă pe care Rusia o vinde pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor altor țări, ci o armă folosită pentru a se desfășura împotriva celor care se opun agresiunii lor”, a mai spus președintele Americii.
În prezent, sunt discuții cu Japonia, Coreea, Qatar și altele, pentru a susține efortul SUA de a ajuta aliații europeni amenințați de Rusia cu tăierea gazului. Biden spune că nimic nu e mai important decât libertatea.
„Investiția în libertatea și în securitatea Ucrainei este un preț mic pe care trebuie să-l plătim pentru a pedepsi agresiunea rusă și pentru a diminua riscul unor conflicte viitoare. Putin, nu vei reuși niciodată să domini Ucraina”, a concluzionat Joe Biden.
Partenerii noștri