- Șeful biroului lui Stoltenberg spune că Ucraina poate intra în NATO.
- Jensen: „Negocierile pentru a încheia războiul sunt în desfășurare”
- NATO: Ucraina poate să intre în alianță dacă cedează teritorii Rusiei
„Ucraina poate să intre în NATO dacă cedează din teritorii Rusiei”. Asta spune Stian Jensen, șeful de cabinet al secretarului general NATO la un forum internațional în Norvegia, țara șefului NATO Jens Stoltenberg. Jensen susține că negocierile pentru a încheia războiul sunt deja în desfășurare dar și că „Ucraina trebuie să decidă de una singură când și în ce condiții dorește să negocieze încheierea războiului”.
Între timp, luptele continuă și deși războiul din Ucraina are toate atribuțiile unui război din secolul 21 analiștii militari compară războiul de la granița noastră cu primul război mondial. Luptele din tranșee, terenul minat, buncărele pline de noroi și cele peste 20.000 de amputări ale soldaților ucraineni readuc în discuție suferința și cruzimea Marelui Război.
Furios că armele occidentale nu au adus rezultatul dorit în contraofensivă, președintele Zelenski a ieșit la atac și le transmite ucrainenilor un mesaj care îndeamnă la luptă și sprijin pentru trupele sale de pe front.
Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice, spune că în ultimele săptămâni s-au înmulțit semnele legate de o schimbare de atitudine a NATO și în special a SUA, în legătură cu tendințele care trebuie să se dezvolte în Ucraina.
Sergiu Mișcoiu: Nu pare deloc posibil, în momentul de față, ca una dintre cele două părți se iasă învingătoare
„Nu pare deloc posibil, în momentul de față, ca una dintre cele două părți se iasă învingătoare. Zelenski trebuia să mobilizeze ucrainenii, trebuia să facă tot posibilul pentru a adresa Occidentului în direcția susținerii directe și solidă a Ucrainei. Dar realist vorbind, știa că de la un anumit punct încolo că orice fel de negociere vă ajunge la discuții legate de realizarea frontierei estice a Ucrainei”, crede acesta.
Sergiu Mișcoiu spune că Zelenski nu era convins că va avea loc o înfrângerea Rusiei prin forțele proprii ale Ucrainei, sprijinite de armele de ultimă generație ale Occidentului, astfel încât Rusia asta abandonează operațiunea.
Sergiu Mișcoiu: Rusia va pretinde că a câștigat acest război
„Pericolul unei invazii terestre a Rusiei de către Nato nu poate fi luat în calcul. Rusia ar putea impune neutralitatea Ucrainei, în contextul acestor viitoare negocieri, a spus Sergiu Mișcoiu, la ȘTIU, pe Aleph News.
Tot în contextul viitoarelor negocieri, Ucraina minimal reconfigurată teritorial ar putea deveni parte a NATO și Rusia să acceptă acest lucru”, spune Mișcoiu.
„Niciodată asemenea conflicte nu se încheie decât prin negocieri care cuprind, de cele mai multe ori, o modificare a anumitor frontiere terestre”.
„Negocierile vor avea loc între Ucraina și Rusia. NATO va fi cel mult un participant activ din postura de mediator. Nu v-a putea participa la aceste negocieri la modul propriu al cuvântului”.
„Statele Unite consideră că principalul rival geopolitic planetar este China, nu Rusia. În acest context SUA și-ar dori ca acest conflict din Ucraina să se încheie cât mai favorabil pentru NATO, sub tutela SUA.”
„Rusia va pretinde că a câștigat acest război, iar China va găsi o manieră în care să demonstreze că nenumăratele eforturi de mediere, pe care China le-a făcut, au fost cele care au dus la încheierea unui tratat care să rezolve acest conflict.”
„Va fi foarte greu să discernăm, de fapt, cine a câștigat sau cine a pierdut, la modul real, în această ecuație”, a mai spus Mișcoiu, la Aleph News.
Citește și:
- Turismul se schimbă constant. Care sunt criteriile după care ne alegem unde să plecăm în vacanță
- Inteligența artificială a descoperit noi subtipuri ale bolii Parkinson, arată un studiu. Care sunt noutățile
- Au încurcat zilele de sărbătoare. Sute de șoferi revoltați la Brăila, după ce podul de peste Dunăre a fost închis în noaptea de luni spre marți