• Soldații ruși au început să curețe minele și resturile de pe terenurile oțelăriei Azovstal din Mariupol.
  • După săptămâni de asediu și lovituri, o mare parte din Mariupol, un oraș ucrainean de pe coasta Mării Azov, a fost redus la pustiu.
  • Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. 

Soldații ruși au curățat duminică minele și molozul de pe terenurile industriale ale oțelăriei Azovstal din Mariupol, după ce sute de forțe ucrainene blocate în vasta uzină de săptămâni întregi au primit ordin să se retragă.

Soldații s-au plimbat prin incintă și au învârtit detectoarele de mine peste drumurile pline de moloz, în timp ce alții au verificat sub obiecte pentru a găsi dispozitive explozive, au arătat imaginile video.

„Sarcina este uriașă, inamicul și-a plantat propriile mine, noi am plantat și mine antipersonal în timp ce blocam inamicul, așa că ne așteaptă aproximativ două săptămâni de muncă”, a declarat un soldat rus care și-a dat doar numele de război Babai.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vineri, Rusia a declarat că ultimii luptători ucraineni care apărau Azovstal s-au predat. Ucraina nu a confirmat această evoluție, dar un comandant al uneia dintre unitățile din fabrică a declarat într-o înregistrare video că trupelor li s-a ordonat să se retragă.

Luptătorii care s-au baricadat în tuneluri s-au predat forțelor ruse și pro-ruse. Sfârșitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraș pe care Rusia l-a cucerit de la invazia sa în Ucraina, la 24 februarie, i-a oferit președintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eșecuri în aproape trei luni de luptă.
În cadrul operațiunii de duminică de la Azovstal, minele au fost detonate în explozii controlate, iar resturile au fost îndepărtate de pe drumurile oțelăriei cu ajutorul buldozerelor militare.

Imaginile filmate cu drona au arătat clădirile oțelăriei lăsate în ruine, multe dintre ele carbonizate, multe parțial prăbușite, iar altele doar o grămadă de moloz. „În ultimele două zile, peste 100 de explozibili au fost distruși. Lucrările continuă”, a declarat Babai.

Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014, de Rusia continentală și de părți din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.