• Volodimir Zelenski, care s-a întors dintr-o vizită din Turcia, a adus cu el cinci comandanți ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol.
  • Aceștia au fost forțați să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri de anul trecut.
  • Comandanții au condus anul trecut apărarea portului, cel mai mare oraș capturat de Rusia în invazia sa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se întorcea acasă după o vizită în Turcia, a adus cu el cinci comandanți ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol, forțați să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri de anul trecut.

Comandanții, aliniați ca eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea portului, cel mai mare oraș capturat de Rusia în invazia sa. Mii de civili au fost uciși la Mariupol când forțele rusești au devastat orașul în timpul unui asediu de trei luni.

Apărătorii ucraineni, care au rezistat în tuneluri și buncăre sub o uzină siderurgică, au primit în cele din urmă ordinul Kievului de a se preda în luna mai a anului trecut. Moscova i-a eliberat pe unii dintre ei în septembrie anul trecut, în cadrul unui schimb de prizonieri negociat de Ankara, în condițiile în care comandanții trebuiau să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS
O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
OLANDA SPUNE ADIO EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE

Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă”, a declarat Zelenski, care s-a întâlnit vineri cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții la Istanbul. Soldații ucraineni Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Ei vor fi în sfârșit alături de rudele lor”, a transmis el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Zelenski nu a dat nicio explicație pentru motivul pentru care comandanților li se permite să se întoarcă acum acasă. Direcția de comunicații a Turciei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

Zelenski a postat o înregistrare video de un minut în care apare el însuși și alți oficiali dând mâna și îmbrățișându-i pe comandanții zâmbitori înainte ca aceștia să se îmbarce împreună într-un avion ceh. Mulți ucraineni au reacționat la vestea transmisă pe rețelele de socializare. În sfârșit! Cea mai bună veste din toate timpurile. Felicitări fraților noștri!”, a declarat maiorul Makxim Zhorin, care luptă acum în estul Ucrainei, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Citește și