• Mai multe imagini apărute în spațiul online arată distrugerile provocate de Rusia în orașul ucrainean Mariinka.
  • Orașul Mariinka se află în apropiere de Donețk, estul Ucrainei, și după invazia la scară largă declanșat de Rusia la începutul anului 2022, acesta s-a aflat în prima linie de distrugere.
  • În prezent, orașul este complet ras e pe fața pământului, iar acolo unde în urmă cu mai mulți ani existau blocuri și alte clădiri, acum există doar niște grănezi uriașe de moloz. 

UPDATE ORA 23.00.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojia, indicând că un acord este aproape, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi a încercat de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea celei mai mari centrale nucleară din Europa, care se află în Ucraina și a fost ocupată de Rusia de peste un un an.

UPDATE ORA 22.00. Trei ofițeri ucraineni de poliție au fost răniți în bombardamente rusești de artilerie asupra Bahmutului

Trei ofițeri ucraineni de poliție au fost răniți în bombardamente de artilerie asupra orașului asediat Bahmut, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Interne, potrivit Sky News.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Orașul din estul țării este scena unor lupte violente de mai multe luni de zile, iar ambele părți au suferit pierderi grave.

Autoritatea a distribuit fotografii ale unei veste antiglonț care a salvat viața unui ofițer și ale unui aparat radio de emisie distrus.

„Așa arată astăzi rezistența și curajul tuturor apărătorilor Ucrainei, inclusiv al ofițerilor de aplicare a legii, care își fac datoria cu onoare. Acesta este modul în care se face treaba – de dragul securității și al păcii”, a precizat ministerul ucrainean.

UPDATE ORA 21.00. Zelenski spune că Rusia este deja „pregătită pe plan intern pentru înfrângere” și că Ucrainei i se pregătesc noi livrări de arme

Rusia este deja „pregătită pe plan intern pentru înfrângere”, iar Ucraina trebuie să facă presiuni zilnice asupra forțelor ruse, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video de seară adresat națiunii, potrivit Sky News.

Liderul ucrainean a precizat că trupele ucrainene trebuie să se asigure că transformă „sentimentul de înfrângere al Rusiei în fuga lor, în greșelile lor, în pierderile lor”.

„Le mulțumesc fiecăruia dintre cei care distrug inamicul. Le sunt recunoscător tuturor celor care, în pofida oricăror dificultăți, înapoiază pământul nostru Ucrainei”, a adăugat el.

Liderul în vârstă de 45 de ani a mai spus țării sale i se pregătesc mai multe arme și că luptătorii ucraineni vor avea „și mai multe oportunități de a-l învinge pe agresor”.

UPDATE ORA 20.00. Ministerul ucrainean al Apărării: 740 de sirene de raid aerian în Kiev de la începutul invaziei

De la începutul invaziei ruse, 740 de sirene de raid aerian au sunat în Kiev, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul a precizat că sirenele de raid aerian au durat, în total, 851 de ore și 38 de minute, adică peste 35 de zile.

Pentru mulți locuitori ai Kievului, aceste 851 de ore și 38 de minute au fost petrecute ascunzându-se în adăposturi antiaeriene sau pe coridoare fără ferestre, uneori în sunetul exploziilor.

Cu toate acestea, „nicio rachetă sau dronă nu și-a atins ținta” în Kiev în ultimele două luni, datorită activității apărării antiaeriene, a adăugat Ministerul Apărării.

Rusia a încercat în repetate rânduri să atace capitala Ucrainei în perioada premergătoare zilei de 9 mai, o sărbătoare importantă în Rusia care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 6 mai, forțele aeriene ucrainene au recunoscut public că o rachetă balistică rusă Kh-47 Kinjal a fost doborâtă deasupra regiunii Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului, cu ajutorul sistemelui de apărare antiaeriană Patriot.

UPDATE ORA 19.00.

Mai multe imagini apărute în spațiul online arată distrugerile provocate de Rusia în orașul ucrainean Mariinka.

Orașul Mariinka se află în apropiere de Donețk, estul Ucrainei, și după invazia la scară largă declanșat de Federația Rusă la începutul anului 2022, acesta s-a aflat în prima linie de distrugere.

În prezent, orașul este complet ras e pe fața pământului, iar acolo unde în urmă cu mai mulți ani existau blocuri și alte clădiri, acum există doar niște grănezi uriașe de moloz. 

Mariinka face parte din regiunea Donețk, pe care Federația Rusă pretinde că a anexat-o în urma unor referendumuri ilegale organizate în toamna anului trecut. Alte trei regiuni, Lugansk, Zaporojie și Herson au organizat astfel de plebiscite pentru alipirea la Federația Rusă.

UPDATE ORA 18.00.

Doi piloți ruși au murit vineri după ce un elicopter militar rus s-a prăbușit în Crimeea, au informat agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării, scrie Reuters.

Ministerul Apărării a declarat că motivul accidentului a fost defectarea echipamentului, a informat agenția de presă TASS.

Elicopterul Mi-28 s-a prăbușit în Crimeea în timpul zborului de antrenament, potrivit Ria Novosti.

„Pe 12 mai, la ora 15.42, un elicopter Mi-28 s-a prăbușit în timp ce efectua un zbor de antrenament planificat în districtul Dzhankoy din Republica Crimeea”, se arată în comunicat.

Mi 28 este un elicopter de atac la sol proiectat în Uniunea Sovietica în anii 70′-80′. Primul zbor a avut loc în 10 noiembrie 1982.

Mi-28 este un elicopter de atac antiblindat cu două locuri, pentru orice vreme, zi-noapte. Este un elicopter de atac fără capacitatea de transport secundar intenționat, mai bine optimizat decât Mil Mi-24 pentru acest rol.

UPDATE ORA 17.00. Șeful Wagner susține că forțele ruse au pierdut vineri 5 kilometri pătrați lângă Bahmut

Șeful grupului rus de mercenari Wagner a criticat aspru Ministerul rus al Apărării din cauza a ceea ce el descrie ca fiind deteriorarea poziției forțelor ruse în orașul asediat Bahmut din regiunea Donețk, scrie CNN.

Reacția acestuia vine după ce ministerul rus al Apărării a recunoscut vineri că forțele sale s-au retras din zonele de la nord de orașul Bahmut, susținând că s-au mutat pe poziții defensive mai avantajoase.

Această declarație „ca să spunem așa, a fost vicleană”, a declarat șeful organizației paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, adăugând că ministerul trebuie „imediat să înceteze să mai mintă”.

Prigojin a descris regruparea trupelor invocată de ministerul lui Serghei Șoigu ca fiind „o retragere netactică” și a susținut că „a existat pur și simplu o fugă a unităților Ministerului Apărării din flancuri, prin urmare, o ieșire spre rezervorul Berkhivka” , care se află imediat la nord-vest de Bahmut.

În total, această retragere reprezintă pierderea a cinci kilometri pătrați „numai astăzi”, a susținut șeful Wagner.

Forțele ucrainene „se vor afla la o distanță de 500 de metri de Bahmut, ocupând toate înălțimile tactice”, a susținut Prigojin.

De asemenea, el a precizat că trupele ucrainene au „eliberat complet” drumul intens disputat care duce de la Ceasov Iar la Bahmut, drum ce este o rută-cheie pentru eforturile Kievului de a-și realimenta forțele din Bahmut.

Șeful Wagner și-a reluat, de asemenea, plângerile anterioare privind lipsa de sprijin din partea Ministerului Apărării, în timp ce flancurile pozițiilor ruse se destramă, și s-a întrebat dacă nu cumva grupul și luptătorii săi vor fi acuzați de trădare în cazul în care vor părăsi Bahmutul fără permisiunea șefului Statului Major General al Rusiei (generalul Valeri Gherasimov).

UPDATE ORA 16.00. Sondaj: Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să negocieze cu Rusia încheierea războiului

Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă în urmă cu aproape 15 luni, arată un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetare YouGov pentru agenţia germană de presă DPA.

La întrebarea „Credeţi că Ucraina trebuie sau nu să negocieze cu Rusia pentru a încheia războiul în acest moment?”, 55% din cei care au răspuns au fost pentru tratative de pace imediat, iar 28% împotrivă.

O majoritate de 54% s-a pronunţat împotriva unei oferte de aderare la NATO pentru Ucraina. Sondajul a fost efectuat în perioada 5-10 mai pe un eşantion de 2147 de germani din toată ţara.

Rezultatele au fost ponderate şi sunt reprezentative pentru populaţia cu vârste de peste 18 ani.

UPDATE ORA 15.00. Kremlinul se declară pregătit să facă față continuării livrărilor de arme occidentale către Ucraina

După ce Kievul a primit rachete cu rază lungă de acțiune din partea Marii Britanii, Kremlinul a declarat că este pregătit să facă față continuării furnizării de arme către Ucraina de către Occident, scrie CNN.

„Așa cum am spus, pomparea de arme către Ucraina din partea țărilor din Occidentul colectiv continuă și va continua. Acesta este un lucru rău” , a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă.

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru această evoluție, Peskov a răspuns: „Fără îndoială că suntem”. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat joi că Regatul Unit a livrat Ucrainei mai multe rachete de croazieră „Storm Shadow”, calificând donația drept „cea mai bună șansă a Ucrainei de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei”.

Aceste rachete oferă Ucrainei o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de iminenta contraofensivă împotriva forțelor ruse, au precizat mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN.

UPDATE ora 14.00

Premierul britanic, Rishi Sunak, este „dezamăgit” de decizia Uniunii Europene de Radio și Televiziune, a declarat Downing Street, după ce s-a raportat că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a fost blocat să se adreseze Eurovisionului.

Primul ministru consideră că ar fi potrivit ca președintele Zelenskiy să se adreseze evenimentului și suntem dezamăgiți de decizia Uniunii Europene de Radio și Televiziune.

UPDATE ora 13.00

Kremlinul a declarat vineri că încă nu a fost stabilită o întâlnire între președintele Vladimir Putin și trimisul special chinez Li Hui, care urmează să facă un turneu în țările europene săptămâna viitoare pentru a discuta despre Ucraina.

„Nu există încă o astfel de întâlnire în program. Totul va fi stabilit prin canale diplomatice”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ora 12.00

Africa de Sud nu a aprobat nicio livrare de arme către Rusia.

Trimisul Statelor Unite în Africa de Sud a declarat joi că este convins că o navă rusă a preluat arme în Africa de Sud anul trecut, într-o posibilă încălcare a neutralității declarate a Pretoriei în conflictul din Ucraina.

Prim-miniștrii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au declarat vineri că iau în considerare accelerarea unui plan de deconectare a alimentării cu energie electrică a regiunii baltice de la rețeaua electrică a Rusiei.

UPDATE ora 11.00

Președintele american, Joe Biden, și premierul spaniol, Pedro Sánchez, vor discuta vineri despre Ucraina, cooperarea în domeniul apărării și migrație, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă.

Evgheni Balițki, guvernatorul interimar instalat de Rusia în Zaporizhzhia ocupată, a declarat că relocarea temporară a oamenilor – cu prioritate a familiilor cu copii – s-a datorat creșterii bombardamentelor ucrainene asupra a 18 așezări din apropierea liniei de front.

UPDATE ora 10.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a emis o declarație combativă ca răspuns la publicarea pe site-urile de știri din Uzbekistan și Azerbaidjan.

Un reprezentant al Chinei va vizita Ucraina și Rusia. Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că reprezentantul său special pentru afaceri eurasiatice va vizita începând de luni Ucraina, Polonia, Franța, Germania și Rusia, în ceea ce numește „un efort de promovare a discuțiilor de pace”

UPDATE ora 09.00

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat câteva statistici privind atacurile aeriene asupra Kievului. Acesta afirmă că „nicio rachetă sau dronă nu și-a atins ținta” de mai bine de două luni, datorită eforturilor de apărare aeriană.

Este posibil un contraatac în Bakhmut, în regiunea Donbas de est, unde Rusia are avantajul după lupte lungi și acerbe.

UPDATE ora 08.00

Analistul militar ucrainean Oleksandr Musiyenko spune că susținătorii Kievului înțeleg că o contraofensivă „nu poate duce la evacuarea completă a trupelor rusești și la înfrângerea definitivă a Rusiei în toate zonele ocupate”.

Evgheni Prigojin, șeful armatei private ruse Wagner, a declarat că operațiunile ucrainene au fost reușite doar parțial, acuzând că afirmația lui Zelenskiy potrivit căreia contraofensiva nu a început încă este falsă.

UPDATE ora 07.00

O explozie „puternică” a fost auzită la Melitopol, în Zaporizhzhia, în urmă cu puțin timp, potrivit primarului Ivan Fedorov. Zaporizhzhia se află sub ocupație rusă.

Federov a declarat pe Telegram doar că „O singură explozie puternică în Melitopol. A răsunat chiar în centrul orașului”.

UPDATE ora 06.00

Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, pe care Kievul le dorește pentru a-și spori șansele într-o contraofensivă mult așteptată.

Cadoul rachetelor a fost susținut de SUA, deși anterior Washingtonul a refuzat să ofere Ucrainei propriile rachete cu rază lungă de acțiune.

La câteva ore după ce președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că are nevoie de mai multe arme occidentale pentru a fi sigur de o victorie în această vară.

UPDATE ora 05.00. Moscova neagă informațiile potrivit cărora Ucraina a străpuns liniile de front.

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar fi pătruns în diferite locuri de-a lungul liniilor de front.

Moscova a reacționat după ce bloggeri militari ruși, care scriu pe aplicația de mesagerie Telegram, au raportat ceea ce au spus că sunt avansuri ucrainene la nord și la sud de orașul Bakhmut din estul Ucrainei.

UPDATE ora 04.00

Un comandant al brigăzii ucrainene care luptă în ruinele din Bakhmut a declarat că forțele mercenare rusești au intensificat bombardamentele și atacurile de artilerie în ultimele zile și că nu se confruntă cu o lipsă de muniții, în ciuda afirmațiilor șefului său care susține contrariul.

Evgheni Prigozhin, șeful mercenarilor ruși, a declarat joi că situația de pe flancuri, în apropierea orașului ucrainean Bakhmut, se desfășoară conform „celui mai rău dintre toate scenariile așteptate”.

UPDATE ora 03.00

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a confirmat că armata era la curent cu o posibilă rachetă care se îndrepta spre țară în decembrie, dar nu a informat guvernul.

Polonia a fost în alertă în legătură cu posibilele răspândiri de armament din războiul din Ucraina vecină.

UPDATE ora 02.00

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că țara are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru mult așteptata contraofensivă de primăvară.

Acesta a negat din nou orice responsabilitate ucraineană pentru incidentul cu drona de deasupra Kremlinului.

UPDATE ora 01.00

Rusia a acuzat Washingtonul și Kievul că au pus la cale atacul, pe care l-a descris ca fiind o tentativă de asasinare a președintelui rus, Vladimir Putin. Putin nu se afla la Kremlin în acel moment, iar dronele nu au provocat răniri.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski se va întâlni sâmbătă cu Papa Francisc, au declarat surse diplomatice pentru Reuters. Președintele ucrainean urmează să se întâlnească cu liderul religios la Vatican, potrivit sursei citate.

Călătoria planificată, care nu a fost anunțată oficial, are loc la doar două săptămâni după ce Papa a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Cei doi lideri au vorbit la telefon în mai multe rânduri de la începerea războiului, declanşat de Rusia, prima dată la mai puțin de 48 de ore de la debutul invaziei. În timpul acelei convorbiri, papa și-ar fi exprimat durerea și solidaritatea cu țara.