• Marea Britanie a livrat Ucrainei rachetele devastatoare Storm Shadow.
  • Vor lovi ținte rusești în Crimeea ocupată.
  • Ucraina a promis că le va folosi doar pe teritoriul țării ocupat de ruși.

Marea Britanie a livrat rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, ceea ce conferă Kievului capacitatea de a lovi ținte în Crimeea ocupată de Rusia, scrie Politico.

FOTO – Politico

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi în Camera Comunelor că rachetele Storm Shadow, promise de premierul Rishi Sunak în februarie, „intră acum sau se află chiar în țară” și vor completa alte sisteme cu rază lungă de acțiune deja dăruite țării, inclusiv rachete HIMARS și Harpoon.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

,,Donarea acestor sisteme de armament le oferă ucrainenilor cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special a atacului deliberat asupra infrastructurii civile ucrainene, care este împotriva dreptului internațional” , a declarat Wallace.

Rachetele Storm Shadow, dezvoltate în comun de Marea Britanie și Franța, au sosit la timp pentru mult așteptata contraofensivă de primăvară a Ucrainei împotriva forțelor rusești. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 560 de kilometri – raza de acțiune necesară pentru a lovi adânc în teritoriile ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei, inclusiv în Crimeea.

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachetele devastatoare Storm Shadow pentru ținte în Crimeea

Wallace a declarat că aceste sisteme ,,nu sunt nici măcar în aceeași ligă” cu unele rachete folosite de Rusia, inclusiv rachetele sale hipersonice AS-24 sau Killjoy sau chiar racheta Kalibr-cruise cu o rază de acțiune de peste 2.000 km.

Iar secretarul britanic al apărării a descris demersul de a dona aceste arme ca fiind un ,,răspuns calibrat și proporțional la escaladările Rusiei” .

Kievul a făcut mult timp lobby pe lângă aliați, inclusiv Marea Britanie și SUA, pentru rachete cu rază de acțiune mai mare – și încă încearcă să obțină sisteme de rachete tactice ale armatei fabricate în SUA. Dar unii aliați occidentali nutresc îngrijorări că Ucraina ar putea folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rusesc, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a răspunsului Moscovei.

Wallace a subliniat că ,,utilizarea rachetelor Storm Shadow va permite Ucrainei să respingă forțele rusești cu baza pe teritoriul suveran ucrainean” – dar nu a reușit să clarifice dacă acest lucru înseamnă că guvernul britanic se așteaptă acum ca Ucraina să le folosească pentru a lovi regiunile ocupate de Rusia.

Citește și

O femeie în vârstă de 102 ani plănuiește să mai trăiască cel puțin încă zece ani. Care este rutina zilnică

„Spirală continuă de boală”. Tori Spelling și copiii ei părăsesc locuința după ce a fost descoperită o infecție cu „mucegai extrem”

Un influencer a creat o versiune proprie a unui chatbot bazat pe inteligență artificială. Poate fi prietena ta dacă plătești un dolar pe minut