• Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa nu va renunţa niciodată la suveranitate şi că securitatea continentului începe „cu suveranitatea şi puterea Ucrainei”.
  • Liderul de la Kiev le-a adus un omagiu mai multor ucraineni care „au dat dovadă de un curaj şi o eficienţă maximă de dragul Ucrainei în aceste zile şi săptămâni”.
  • Zelenski a subliniat că Ucraina este mândră de eroii săi.

UPDATE ORA 22.00. Putin afirmă că Rusia pregătește un răspuns la atacul asupra podului din Crimeea

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că ministerul său al apărării pregătește propuneri pentru un răspuns la atacul de peste noapte care a avariat podul rutier care leagă Crimeea de sudul Rusiei, pentru care a dat vina pe Ucraina.

La finalul unei întâlniri televizate cu oficiali naționali și regionali pentru a evalua consecințele atacului, Putin a calificat atacul drept un act crud și lipsit de sens, în condițiile în care a spus că podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea forțelor rusești care luptă în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE ORA 21.00. Blinken condamnă decizia SUA de a se retrage din acordul privind cerealele ca fiind inconștientă

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că decizia Rusiei de a se retrage din inițiativa privind grânarele din Marea Neagră este „inconștientă” și a cerut ca acest pact vechi de un an să fie restabilit cât mai repede posibil, relatează Reuters.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Blinken și-a împărtășit gândurile cu reporterii din Washing ton DC și a spus că SUA monitorizează situația după ce un atac comis în timpul nopții a distrus un pod care leagă Crimeea de Rusia.

UPDATE ORA 20.00. Vladimir Putin afirmă că podul de la Kerch a fost grav avariat de un act terorist

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut luni propuneri concrete privind asigurarea securității podului care leagă sudul Rusiei de Crimeea, după un atac la primele ore ale dimineții pe care l-a calificat drept un „act terorist” care a provocat pagube grave.

Putin vorbea în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali pentru a evalua consecințele atacului, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 19.00. Bombardamentele rusești au ucis luni două persoane și au rănit 10 în orașul Bilopillia

Bombardamentele rusești au ucis luni două persoane și au rănit 10 în orașul Bilopillia din regiunea ucraineană Sumî, în nordul țării, în apropiere de granița cu Rusia, relatează Reuters.

Pe Telegram, poliția națională ucraineană a declarat că au fost înregistrate patru lovituri de artilerie, dintre care trei au lovit centrul orașului din regiunea Sumî.

UPDATE ORA 18.00. Sute de milioane de oameni „vor plăti prețul” retragerii Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră, potrivit ONU

Într-o declarație, secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat „regretul profund” față de decizia Federației Ruse de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră, afirmând că sute de milioane de oameni care se confruntă cu o criză globală a costului vieții „vor plăti prețul”.

UPDATE ORA 17.00

Secretarul general al ONU, António Guterres, a semnalat luni că retragerea Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră înseamnă că a fost reziliat și un pact conex între ONU și Moscova pentru a ajuta la facilitarea exporturilor de cereale și îngrășăminte ale Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16.00. Marea Britanie introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a combate tentativele de distrugere a identității naționale ucrainene

Guvernul britanic a declarat luni că a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva ministrului rus al educației, Serghei Kravtsov, în legătură cu ceea ce descrie ca fiind deportarea forțată de către Moscova a copiilor ucraineni.

Marea Britanie a impus 14 desemnări de sancțiuni ca răspuns la încercările Rusiei de a distruge identitatea națională ucraineană, dintre care 11 au fost legate, potrivit acesteia, de relocarea forțată a copiilor. Aceștia vor fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, relatează Reuters.

UPDATE ORA 15.00. Un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 s-a prăbușit luni în Marea Azov

Un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 s-a prăbușit luni în Marea Azov, în apropiere de orașul Yeysk, dar pilotul s-a ejectat cu succes, au anunțat oficialii locali într-o declarație pe rețelele de socializare.

Videoclipuri neverificate partajate pe rețelele de socializare păreau să arate o parașută care coboară deasupra mării, în apropierea unei plaje, și un mare strop în apă. Yeysk se află dincolo de Marea Azov de partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Donețk. Oficialii din regiunea rusă Krasnodar au declarat că pilotul a fost salvat din apă.

UPDATE ORA 14.00. Oficialii ruși i-au încurajat pe turiștii blocați în Crimeea să se întoarcă acasă cu mașina

Oficialii ruși i-au încurajat pe turiștii blocați în Crimeea să se întoarcă acasă cu mașina prin Ucraina ocupată, după ce exploziile au avariat podul Kerch, care leagă peninsula Crimeea de Rusia, oprind traficul.

Atacul a ucis două persoane și a lăsat-o pe fiica lor rănită, președintele Vladimir Putin ordonând autorităților să repare drumul și să ajute turiștii blocați în Crimeea.

Zborurile comerciale către Crimeea, anexată Moscovei, au fost suspendate după începerea ofensivei din Ucraina, iar majoritatea turiștilor ruși ajung în Crimeea folosind podul.

UPDATE ORA 13.00. Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Miniștrii ruși ai culturii și educației au fost menționați într-o nouă serie de sancțiuni din partea Marii Britanii.

Guvernul britanic a anunțat în această dimineață 14 noi desemnări, printre care ministrul rus al culturii, Olga Lyubimova, și ministrul educației, Serghei Kravtsov.

UPDATE ORA 13.00 Serviciile de securitate ucrainene sunt responsabile pentru atacul de la podul din Crimeea, potrivit unei surse

O sursă din cadrul Serviciului de securitate ucrainean (SBU) a declarat luni că un atac asupra podului Crimeei care leagă peninsula de Rusia în cursul nopții a fost o operațiune comună a SBU și a forțelor navale ucrainene.

Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu a primit autorizația de a vorbi în mod oficial.

UPDATE ORA 12.00 Rusia acuză dronele maritime ucrainene pentru atacul asupra podului din Crimeea și deschide o anchetă

Kremlinul a afirmat că două drone maritime ucrainene au lovit luni podul din Crimeea care leagă peninsula de Rusia, deși nu a furnizat dovezi pentru această acuzație.

Moscova a deschis o investigație oficială asupra a ceea ce Comitetul rus de anchetă numește „un act terorist comis de serviciile speciale ale Ucrainei”.

UPDATE ORA 11.00 Nu există pagube la calea ferată de la Podul Crimeii, afirmă un oficial susținut de Rusia

Traficul feroviar pe podul Crimeii continuă să funcționeze, deși cu întârzieri, după ce un atac aparent a oprit luni dimineață traficul rutier pe această structură, a declarat un oficial susținut de Moscova.

„Calea ferată nu a fost afectată de atac”, a declarat Vladimir Konstantinov, șeful Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, pe Telegram.

UPDATE ORA 10.00 Un oficial susținut de Rusia acuză Ucraina de „atacul” asupra podului din Crimeea

Un oficial numit de Moscova în Crimeea ocupată a acuzat luni Ucraina pentru un „atac” asupra podului care leagă peninsula de Rusia.

„În această seară, regimul terorist de la Kiev a comis o nouă crimă – a atacat podul din Crimeea”, a declarat Vladimir Konstantinov, șeful Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, pe Telegram.

UPDATE ORA 09.00 Distrugere podului din Crimeea va cauza probleme logistice pentru forțele rusești, afirmă un oficial ucrainean

Distrugerea unei părți a Podului Crimeii ar putea crea dificultăți logistice pentru forțele rusești, a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciilor de informații ale apărării din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt Andrii Iusov a declarat pentru postul public de radio ucrainean Suspilne că Rusia a folosit podul „ca un important centru logistic pentru deplasarea forțelor și resurselor în teritoriului Ucrainei”, iar „orice probleme logistice sunt complicații suplimentare pentru ocupanți, care creează avantaje potențiale pentru forțele de apărare ucrainene”.

UPDATE ORA 08.00

Ministerul rus al Transporturilor a declarat luni că podul din Crimeea a suferit avarii la traveele sale și este în prezent inspectat de oficiali.

Un cuplu a fost ucis și fiica lor a fost rănită în incidentul petrecut luni pe podul Crimeii, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod din sud-vestul Rusiei.

UPDATE ORA 07.00 Podul din Crimeea a fost lovit de două atacuri, potrivit unor rapoarte

Podul cheie din Crimeea care leagă peninsula anexată de Rusia a fost lovit de două atacuri luni dimineață, potrivit mai multor rapoarte.

Guvernatorul regiunii rusești Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a declarat pe Telegram că a fost format un centru de criză pentru a coordona serviciile de urgență și a-i salva pe cei blocați în trafic în apropierea podului.

UPDATE ORA 06.00 „Incident de urgență” pe podul din Crimeea, afirmă un oficial susținut de Rusia

„Un incident de urgență” a fost raportat pe podul Crimeii, oprind traficul pe singura legătură dintre peninsula anexată și Rusia, a declarat luni un oficial susținut de Moscova.

Serghei Aksenov, șeful numit de Rusia în Crimeea, nu a precizat natura incidentului.

„Agențiile de aplicare a legii și serviciile relevante sunt la lucru. Am vorbit cu ministrul Transporturilor din Federația Rusă, Vitaly Savelyev, și se iau măsuri pentru ameliorarea situației”, a declarat Aksenov.

UPDATE ORA 01.00

Președintele rus, Vladimir Putin a descris contraofensiva ucraineană ca fiind „nereușită” într-un interviu cu un jurnalist pro-Kremlin publicat duminică, iar Ucraina recunoaște că, după propriile sale declarații, campania a fost caracterizată de lupte dure și progrese limitate.

Kievul insistă că nu se simte presat de aliații occidentali să obțină rezultate rapide în timp ce face munca grea de a alunga forțele rusești de pe teritoriul său.

Pe linia frontului în acest weekend, Ucraina a raportat bătălii aprige în estul țării, cele două părți schimbând pozițiile de luptă, iar Rusia trecând la ofensivă în unele zone. Cu toate acestea, în afara orașului Bakhmut, contestat de mult timp, armata ucraineană a raportat progrese lente, dar constante.

În sudul Ucrainei, atacuri puternice ale Rusiei au rănit mai multe persoane în regiunile Zaporojie și Kherson în acest weekend, au declarat oficialii locali ucraineni.

Știre inițială

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa nu va renunţa niciodată la suveranitate şi că securitatea continentului începe „cu suveranitatea şi puterea Ucrainei”.

„Astăzi sărbătorim cea de-a 33-a aniversare a Declaraţiei privind suveranitatea de stat a Ucrainei. Cea de-a 33-a dintre multele, multele aniversări de acest fel pe care Ucraina încă nu le-a sărbătorit. O Ucraină liberă. Ţara noastră nu va renunţa niciodată la suveranitatea sa. Acest lucru este deja evident pentru toată lumea din lume. Şi, indiferent de teroarea rusă, ştim că libertatea ucraineană va fi în continuare păstrată şi va prevala în continuare”, spune Zelenski în mesajul său.

„În fiecare an, Ucraina va deveni tot mai puternică şi va ajuta alte naţiuni libere să-şi protejeze suveranitatea şi să construiască o securitate comună. Ucraina poate face acest lucru. Poate pentru că rândurile şi cuvintele din documentele noastre fundamentale de stat sunt susţinute de puterea şi determinarea poporului nostru. Milioane de ucraineni pentru care libertatea statului nostru este libertatea lor personală. Onorând libertatea ucraineană, suveranitatea ucraineană şi puterea ucraineană, ne onorăm întotdeauna eroii. Oameni diferiţi care au luptat şi încă luptă pentru Ucraina şi cărora le datorăm libertatea noastră”, a mai spus Zelenski.

Liderul de la Kiev le-a adus un omagiu mai multor ucraineni care „au dat dovadă de un curaj şi o eficienţă maximă de dragul Ucrainei în aceste zile şi săptămâni”.

Zelenski a subliniat că Ucraina este mândră de eroii săi.

Citește și

Tată, tată, dar casa e pe bani. De ce îl pune William să plătească pe Charles al III-lea, dacă merge în Țara Galilor

Sudul Europei nu scapă de caniculă: Turiști au fost trimiși la spital în Atena. Italia se pregătește pentru 48 de grade Celsius

Guns N’ Roses a ajuns în România. Trupa americană va concerta duminică seara pe Arena Națională din București