• Evgheni Prigojin a plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, au spus oficiali occidentali, citați de WSJ.
  • Însă informația a ajuns la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și Prigojin a fost nevoit să își schimbe planul.
  • Ușurința cu care forțele Wagner au ocupat Rostov-pe-Don, potrivit oficialilor de informații, indică faptul că comandanții individuali ai trupelor obișnuite rusești ar fi putut fi implicați în complot.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal.

Prigojin a intenționat inițial să-i captureze pe cei doi lideri în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?

Informația a ajuns la FSB și Prigojin a fost nevoit să își schimbe planul

Potrivit publicației, ofițerii de informații occidentali au aflat în avans despre planurile lui Prigojin din imagini din satelit și interceptări de mesaje electronice. Potrivit surselor WSJ, planul lui Prigojin a fost destul de fezabil și a eșuat numai după ce s-au scurs informații despre complot, ceea ce l-a forțat pe fondatorul lui Wagner să improvizeze, deoarece, după ce a aflat despre această scurgere, Prigojin a fost forțat să acționeze mai devreme decât era planificat.

Ușurința cu care forțele Wagner au ocupat Rostov-pe-Don, potrivit oficialilor de informații, indică faptul că comandanții individuali ai trupelor obișnuite rusești ar fi putut fi implicați în complot.

Generalul Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale a Rusiei, o forță militară internă care raportează direct președintelui Vladimir Putin, a mai spus că autoritățile știau despre intențiile lui Prigojin înainte ca acesta să-și lanseze tentativa.

„Scurgeri specifice despre pregătirile pentru o rebeliune care va începe între 22 și 25 iunie au fost scurse din tabăra lui Prigojin”, a declarat Zolotov presei de stat marți.

De altfel, agenţiile de spionaj americane, în ultimele două săptămâni, au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei.

Întrebate despre raportul WSJ, două surse europene de securitate au declarat pentru CNN că, deși era probabil că Prigojin și-ar fi exprimat dorința de a captura lideri militari ruși, nu a existat nicio evaluare dacă avea un plan credibil pentru a face acest lucru.

Au existat de asemenea speculații cu privire la rolul comandanților ruși.

Amintim că New York Times a scris că generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” , știa că intențiile liderului mercenarilor, iar oficialii americani încercau să afle dacă generalul l-a ajutat pe fondatorul grupării paramilitare să planifice insurgența și dacă alți membri ai armatei ruse au sprijinit sau nu insurecția.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat miercuri și a spus că relatările din presă potrivit cărora generalul Serghei Surovikin știa despre rebeliunea armată a lui Evgheni Prigojin sunt pure speculații.

„Acum vor exista o mulțime de diferite speculații, bârfe și așa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu” , a spus Peskov, potrivit TASS.

Surovikin, poreclit „generalul Armageddon” de către presa rusă, fusese pus la conducerea generală a operațiunilor din Ucraina în octombrie 2022.

Însă în ianuarie 2023, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit în locul său pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a supraveghea campania, Surovikin rămânând adjunctul său.

Citește și

Ce talente neștiute avea Meghan Markle înainte să devină ducesă. CV-ul soției prințului Harry a fost făcut public

Cine este David Corenswet, actorul care l-a înlocuit pe Henry Cavill în noul film „Superman: Legacy”

Noi progrese în tratarea bolilor neurodegenerative. Cercetătorii explică implicațiile moleculare și genetice