Xi Jinping consacră ocuparea Ucrainei. Putin și Jinping au semnat declarația comună

  • Xi Jinping și Vladimir Putin semnează Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră și soluționarea crizei din Ucraina prin dialog.
  • În problema Ucrainei, cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, iar dreptul internațional trebuie respectat.
  • Cele două părți subliniază că, pentru a soluționa criza din Ucraina, trebuie respectate preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor.

Președintele Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin semnează Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră și soluționarea crizei din Ucraina prin dialog.

În după-amiaza zilei de 21 martie, ora locală, președintele Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au semnat și au lansat împreună Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră la Kremlin în Moscova.

În problema Ucrainei, cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, iar dreptul internațional trebuie respectat. Partea rusă vorbește pozitiv despre poziția obiectivă și imparțială a Chinei în problema Ucrainei. Cele două părți se opun practicii oricărei țări sau grup de țări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic și în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor țări. Partea rusă își reafirmă angajamentul față de reluarea discuțiilor de pace cât mai curând posibil, lucru pe care China îl apreciază. Partea rusă salută dorința Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea politică și diplomatică a crizei din Ucraina și salută propunerile constructive prezentate înPoziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina.

Cele două părți subliniază că, pentru a soluționa criza din Ucraina, trebuie respectate preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor, ar trebui să fie prevenită confruntarea blocului și să se evite aprinderea flăcărilor. Cele două părți subliniază că dialogul responsabil este cea mai bună cale pentru soluții adecvate. În acest scop, comunitatea internațională ar trebui să ofere sprijin eforturilor constructive relevante. Cele două părți solicită oprirea tuturor mișcărilor care duc la tensiuni și prelungirea luptei pentru a preveni agravarea sau chiar scăderea crizei. Cele două părți se opun oricăror sancțiuni unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. 

Citește și