• Putin a încercat să justifice atacul său asupra Ucrainei ca pe un efort de denazificare a țării, bazându-se pe ura persistentă a publicului rus față de regimul nazist.
  • Zelenski a condamnat anterior un atac rusesc care a avariat memorialul Holocaustului de la Babi Yar la începutul acestei luni.
  • Președintele ucrainean a declarat că diplomații săi și reprezentanții ruși au discutat chestiuni cheie, cum ar fi garanțiile de securitate, neutralitatea și statutul de stat liber de arme nucleare al Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit duminică unele reguli de bază ale țării sale pentru un acord de pace cu Rusia, însă autoritățile ruse au încercat să cenzureze interviul, probabil pentru că Zelenski a mai spus că, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a susținut că invazia are ca scop „denazificarea” Ucrainei, discuțiile de pace cu Rusia nu au implicat nicio discuție despre presupusul „nazism” al Ucrainei.

Zelenski a vorbit cu mass-media rusești, spunând că țara sa este deschisă să garanteze neutralitatea Ucrainei și statutul de țară liberă de arme nucleare, dar reprezentanții săi nu vor semna niciun acord până când trupele rusești nu se vor retrage din țară. Președintele ucrainean a mai spus că întregul proces depinde de întâlnirea sa personală cu Putin și de acordul poporului ucrainean cu privire la un referendum pentru modificarea Constituției – referendum care nu poate avea loc cât timp trupele rusești rămân în Ucraina.

Trebuie să avem acorduri cu președintele Putin. Nu vom semna nimic dacă trupele nu sunt retrase”, a declarat Zelenski, potrivit biroului prezidențial. O întâlnire personală ar fi „suficientă pentru a începe procesul de retragere a trupelor”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Referendumul este necesar „pentru că doar poporul poate decide că poate exista un astfel de statut și astfel de garanții„, a argumentat Zelenski. „Referendumul va avea loc în câteva luni, iar modificările Constituției vor dura cel puțin un an, conform legislației noastre actuale”.

Președintele a precizat că, în timpul discuțiilor de pace cu diplomații ruși, „nu discutăm deloc despre denazificare și demilitarizare. Am spus că nu ne vom așeza deloc la masa negocierilor dacă vom vorbi despre un fel de demilitarizare, un fel de denazificare. Pentru mine, acestea sunt lucruri complet de neînțeles”.