• Aproape două treimi dintre ruși nu sunt dispuși să faca vaccinul Sputnik V.
  • Cel mai înalt nivel de reticență a fost identificat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
  • 64% dintre oameni credeau că noul coronavirus a fost creat ca o armă biologică.

Aproape două treimi dintre ruși nu sunt dispuși să faca vaccinul Sputnik V și aproximativ același număr consideră că noul coronavirus a fost creat artificial ca armă biologică, a declarat luni un sondaj independent, scrie Reuters.

Centrul Levada a declarat că un sondaj efectuat luna trecută a arătat că 62% dintre oameni nu doresc să faca vaccinul produs în Rusia din Rusia și că cel mai înalt nivel de reticență a fost identificat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Majoritatea respondenților au citat efectele secundare – care pot include febră și oboseală – ca principal motiv pentru care nu doresc să se vaccineze.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Sondajul, realizat pe un esantion de 1.601 de persoane în 50 de regiuni, a constatat, de asemenea, că 64% dintre oameni credeau că noul coronavirus a fost creat ca o armă biologică.

Originea COVID-19 a fost extrem de politizată, dar majoritatea virusologilor și experților în boli infecțioase spun că este cel mai probabil să fi evoluat în mod natural.

O misiune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China a declarat luna trecută că nu urmărește mai departe dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, fapt pe care l-a considerat extrem de puțin probabil.

Misiunea a afirmat că principalele sale ipoteze sunt că virusul a provenit dintr-un liliac, deși există mai multe scenarii posibile pentru modul în care a trecut la oameni, posibil mai întâi prin infectarea unei alte specii de animale.

Credința că virusul a fost creat ca o armă biologică este predominantă printre rușii în vârstă de 40-54 de ani, 71% dintre aceștia susținând acest punct de vedere, a constatat sondajul. Doar 23% cred că virusul a apărut în mod natural.

Rusia, care a înregistrat aproape 4,3 milioane de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, a aprobat trei vaccinuri împotriva COVID-19.

Țara de aproximativ 145 de milioane de oameni a lansat o campanie de vaccinare în masă cu Sputnik V în decembrie. Pe 10 februarie, ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat că peste două milioane de ruși au fost vaccinați cu cel puțin prima doză de Sputnik V.