• Ucraina poate reveni la ofensivă, dar va avea nevoie de mai multe trupe și echipamente.
  • Un expert RAND consideră că Ucraina poate construi o forță de atac capabilă de o ofensivă decisivă.
  • În acest moment, cea mai mare problemă a Ucrainei nu este lipsa forței de muncă, ci lipsa echipamentului.

Cu 14 până la 21 de brigăzi bine echipate, Ucraina ar putea alunga forțele ruse de pe tot teritoriul ucrainean, potrivit unui expert american. Întrebarea este dacă Ucraina poate găsi forța de muncă și dacă aliații Ucrainei sunt dispuși să cheltuiască banii pentru a o înarma corespunzător. Cu toate acestea, ceea ce este remarcabil este că, în ciuda faptului că Ucraina este depășită numeric de Rusia, Kievul are încă șanse reale de a câștiga războiul, scrie Business Insider.

„Ceea ce m-a cam deranjat este că suntem de doi ani și jumătate în acest război și nimeni nu a prezentat încă o potențială teorie a victoriei”, a declarat Michael Bohnert, analist al apărării la think tank-ul RAND Corp. Folosind date dintr-o varietate de surse, Bohnert a calculat costurile financiare ale victoriei ucrainene, sau cel puțin ale muniției. Aliații occidentali ai Ucrainei, precum SUA și membrii UE, ar trebui să cheltuiască între 54 și 72 de miliarde de dolari pe an pentru a produce suficiente rachete și obuze de artilerie pentru a permite Ucrainei să treacă din nou la ofensivă.

Pentru această formulă potențială pentru victoria ucraineană, există două premise. Unul este că Ucraina adună o forță de luptă terestră suficient de puternică care poate învinge cei aproximativ 500.000 de soldați ruși din Ucraina. O contraofensivă ucraineană prost pregătită în vara anului 2023 s-a răsfoit în mijlocul câmpurilor minate rusești și a trupelor ucrainene fără experiență care se luptau să stăpânească vehiculele de luptă occidentale nou sosite.

Recomandări

TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK

Cu toate acestea, Bohnert subliniază un studiu RAND din 2015 al Armatei SUA, care sugerează că Ucraina și-ar putea recuceri teritoriul. Ca parte a acestui studiu, cercetătorii au analizat cât de mare ar avea nevoie NATO de forță pentru a disloca o forță rusă care invadase statele baltice și era înrădăcinată pe teritoriul balcanic. „Estimăm că vor fi necesare încă 14 brigăzi și facilitatorii lor însoțitori, probabil șase brigăzi și 86.000 de soldați în total care vin din Statele Unite și opt brigăzi și un număr similar de trupe de la aliații SUA NATO, împreună cu sprijinul aerian și maritim”, a concluzionat studiul din 2015. Cu forțele rusești săpate solid în spatele câmpurilor minate și a fortificațiilor din estul și sudul Ucrainei, acel scenariu baltic prezintă asemănări cu situația cu care se confruntă Ucraina astăzi.  

Cu toate acestea, adunarea a 21 de brigăzi a câte 4.000 de soldați fiecare – și antrenarea și echiparea lor conform standardelor NATO – nu va fi ușoară. Deocamdată, Ucraina se luptă să țină sub control ofensivele rusești care au obținut câștiguri mici, dar simbolice în nordul și sudul țării. „Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 21 de brigăzi reprezintă aproximativ 50 până la 60 la sută din armata americană în serviciu activ”, a spus Bohnert. „Sau, practic, ar trebui să iei echivalentul armatelor britanice, germane sau franceze, să-i antrenezi și să le oferi 100% din tot kit-ul de care au nevoie”.

În ciuda temerilor că Ucraina rămâne fără forță de muncă – ceea ce a stimulat o nouă lege care să permită recrutarea deținuților din închisori – Bohnert crede că Ucraina poate găsi personal pentru o forță de atac capabilă să lanseze o ofensivă decisivă. „Dacă ar trebui să-și rotească forțele pe un interval de timp de aproximativ doi ani, combinat cu noua conscripție pe care o promovează, probabil că ar putea converti suficiente brigăzi”, a spus Bohnert.

În acest moment, cea mai mare problemă a Ucrainei nu este lipsa forței de muncă, ci lipsa echipamentului. „Majoritatea batalioanelor lor nu sunt încă complet echipate”, a spus Bohnert. „NATO trebuie să dea ceea ce au promis și să fie dispusă să se asigure că toate forțele lor existente sunt aprovizionate la cel puțin un nivel minim”. Aceasta aduce la iveală cealaltă întrebare vitală: de câte muniții are nevoie Ucraina? În timp ce tancurile și dronele au fost utile în război, cele mai devastatoare arme au fost artileria și rachetele ghidate cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, aceste arme devorează o cantitate imensă de obuze sau rachete rare.

Potrivit lui Bohnert, Rusia trimite între 25.000 și 30.000 de noi soldați pe lună. Ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să provoace peste 30.000 de victime pe lună – sau aproximativ 1.000 de victime pe zi – pentru a eroda puterea Rusiei. În 2024, Ucraina a provocat între 800 și 1.000 de victime pe zi, în ciuda faptului că nu avea muniție multă, a spus Bohnert. Având în vedere cantități suficiente de muniție, Ucraina ar putea provoca suficiente pierderi pentru a uzura decisiv forțele ruse care au suferit deja aproximativ 500.000 de victime. Dar cererea de muniție depinde și de ce fel de război alege să ducă Ucraina. Bohnert a estimat costurile munițiilor pentru două scenarii: unul în care Ucraina rămâne în defensivă și celălalt în care trece în ofensivă.

El a început cu un plan al Ministerului Eston al Apărării din 2023 , care a stabilit o foaie de parcurs pentru ca Ucraina să învingă Rusia. „Acest război poate fi câștigat în următorii trei ani sau mai puțin, prin ajustarea și creșterea producției militare a comunității euro-atlantice și a asistenței acordate Ucrainei și prin impunerea perspectivei unui nivel intolerabil de uzură asupra Rusiei”, au declarat estonienii.

Estonienii au estimat că Ucraina ar avea nevoie de un flux constant de muniții. Aceasta include 2,4 milioane de obuze de artilerie, 4.800 de rachete de apărare aeriană capabile să protejeze orașele de rachetele rusești și 8.760 de rachete de bombardament ghidat pe an. Nici măcar acesta nu acoperă toate elementele de care ar avea nevoie Ucraina, cum ar fi armele de apărare aeriană pentru trupele din prima linie, a remarcat Bohnert.

Bohnert a luat în considerare datele privind operațiunile de luptă și utilizarea munițiilor din studiile RAND care datează din anii 1990, care au examinat conflicte precum Desert Storm. În general, Bohnert a estimat că ar fi nevoie de 20-35 de miliarde de dolari pe an dacă Ucraina rămâne doar în defensivă și 54-72 de miliarde de dolari pe an dacă va trece la ofensivă. Și totuși aceste cifre sunt incomplete. „Aceasta nu include antrenamentul, susținerea sau echipamentul, care cu ușurință ar putea fi de 50% sau dublu față de preț”, a spus Bohnert. „Sunt o mulțime de bani, dar de fapt cam aceeași pe care SUA i-au cheltuit pentru Irak și Afganistan timp de 15 ani consecutiv”.

În ciuda epuizării stocurilor occidentale și a luptelor – în special în Europa – pentru a stimula producția de arme, Bohnert consideră că NATO poate satisface nevoile Ucrainei. SUA, de exemplu, își propune să producă 14.000 de rachete GMLRS în 2025 și pot produce până la 700 de rachete de croazieră pe an. America și NATO produc împreună aproximativ 4.600 de rachete antiaeriene pe an. Și ceea ce aliații Ucrainei nu pot fabrica ei înșiși, s-ar putea să-l achiziționeze de la alte națiuni din întreaga lume.

„Nu este că acest lucru este imposibil de făcut”, a spus Bohnert. „Este foarte fezabil. Va fi nevoie doar de bani.” Stocurile ample de muniție ucraineană ar atenua parțial criza de forță de muncă a Ucrainei. „Practic înlocuiți metalul cu oamenii”, a spus Bohnert. „Dar va trebui să existe o creștere destul de mare a donațiilor occidentale”.

În mod inevitabil, va exista o divergență între ceea ce are nevoie Ucraina și ceea ce va primi. De exemplu, producția de arme americană poate fi redirecționată către Pacific pentru a se confrunta cu China, alți aliați americani, cum ar fi Israelul, au nevoie și de arme, iar publicul american și european ar putea refuza prețul. De asemenea, este nerealist să ne așteptăm ca Rusia să aștepte pasiv o consolidare ucraineană. Numirea recentă a economistului Andrei Belousov în funcția de Ministru al Apărării sugerează că Putin intenționează să mobilizeze resursele națiunii sale pentru un război lung.

Cu toate acestea, este revelator faptul că, deși este depășită numeric, rămâne credința serioasă că Ucraina ar putea avea o victorie militară.

Citește și