• Schimbările climatice produc din ce în ce mai multe pagube, chiar și pentru viticultori.
  • Viticultorii încep să aibă probleme la clasicele perioade de recoltă pe care trebuie să le devanseze cu 10 sau chiar 15 zile.
  • În zona de nord a Canadei se mută plantațiile cât mai spre nord, în Argentina ne ducem spre Patagonia, spre înălțimi.

Schimbările climatice produc din ce în ce mai multe pagube, chiar și pentru viticultori. Anotimpurile neobișnuit de calde sau foarte reci pot afecta calitatea și consistența recoltelor de struguri, punând în pericol regiunile tradiționale de cultură a viței de vie.

„Afectează destul de mult având în vedere că ce știam noi clasic despre temperaturi, despre sezoane de recoltă, de înflorire a viței de vie, de cules, încep să se schimbe, mai ales că temperaturile cresc de la un an la altul, inclusiv regiunile clasice, faimoasa porțiune 30, 50 latitudine se mută către nord și către sud. Dacă până acum nu se vorbea despre o iminentă investiție în zona de irigații, acum devine aproape mandatory”, a explicat Mirela Mateescu, curator de vinuri, la Aleph News.

Viticultorii încep să aibă probleme la clasicele perioade de recoltă pe care trebuie să le devanseze cu 10 sau chiar 15 zile acolo unde seceta își face simțită prezența.

Recomandări

ALEGERI 2024
BERT LOVEȘTE UK
NOEL E CAMPION
SE LEAGĂ PRIETENII
ORBAN IGNORĂ CPI
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN

„Trebuie să fie atenți din ce în ce mai mult la nivelul de zahăr care se acumulează în struguri pentru că temperaturile ridicate în asta se traduc, în aciditate scăzută și în nivel ridicat de alcool, iar la nivel global putem să vorbim și de oportunități. În zona de nord a Canadei se mută plantațiile cât mai spre nord, în Argentina ne ducem spre Patagonia, spre înălțimi. În UK nu puteam să vorbim de viticultură, iar acum putem vorbi. Cred că există și oportunități. În zonele unde frigul nu ne permitea să creștem viță-de-vie, acum deschide noi porți”, a spus Mirela Mateescu, curator de vinuri, la Aleph News.

Citește și: